spot_img

Kako da se zaštitite od krpelja

spot_img

Krpelji vole vlažna područja sa puno zelenila, a s obzirom da građani poslije duge i sumorne zime jedva čekaju da izađu u prirodu, nužno dolaze u kontakt sa krpeljima i mogu da dožive neprijatnosti zbog njihovog ugriza. Iako se od krpelja treba štititi tokom cijele godine, posebnu pažnju treba obratiti u toplijem periodu, od aprila do septembra, kada su najaktivniji. Idete li u prirodu, izbjegavajte predjele sa visokom travom i gustim lišćem, a krećite se obilježenim i utabanim stazama.

Pronađite i uklonite krpelje sa tijela

Čim završite sa aktivnostima na otvorenom, okupajte se ili istuširajte kako biste sprali ili eventualno pronašli krpelje koji se možda nalaze vašem tijelu. Ako je moguće, stanite ispred ogledala na kojem možete da pregledate cijelo tijelo i da vidite svaki njegov dio kako biste što lakše ustanovili da li na njemu ima krpelja. Roditelji bi trebali da pregledaju djecu, naročito područja ispod pazuha, oko ušiju, područje oko pupka, iza koljena, između nogu, oko struka i posebno prekontrolisati kosu i cijelo vlasište.

Krpelje u kuću možete da unesete preko odjeće, opreme koju ste nosili sa sobom, ali i preko i kućnih ljubimaca. Dobro ih prekontrolišite kako se u kući, gdje mislite da ste na sigurnom, krpelji ne bi zakačili na vas. Pregled važi i za hranu koju ste nosili sa sobom.

Kako krpelji nalaze žrtvu?

Krpelji svoje žrtve pronalaze putem životinjskog daha i mirisa tijela, njegove toplote, vlažnosti i pokreta. Neke vrste mogu čak da prepoznaju sjenu. Osim toga, mnogi krpelji se kreću oko dobro poznatih staza. Zatim čekaju na potencijalnog domaćina, odmarajući se na vrhovima lišća i trave. Krpelji mogu letjeti i skakati, ali mnogi od njih se jednostavno pritaje i čekaju. Dok čekaju, krpelji se za vrhove lišća i trave pridržavaju trećim i četvrtim parom nogu. Prvi par nogu im je pritom opružen, čekajući da se njima zakače za domaćina. Kada do toga dođe, brzo se uz pomoć odjeće popnu na domaćina. Neki krpelji se zakače odmah, dok drugi lutaju, tražeći mjesta poput ušiju ili dijelove tijela na kojima je koža tanja.

Simptomi bolesti

Mnoge bolesti uzrokovane ujedom krpelja imaju slične simptome. Ukoliko vas je krpelj ujeo, te je u narednih nekoliko sedmica došlo do sljedećih simptoma, prije nego vam propiše konkretan medicinski tretman, ljekar bi najprije trebao da izvrši određenu procjenu. Najučestaliji simptomi ujeda krpelja i pojave bolesti su:

-

TEMPERATURA ILI GROZNICA: Kod gotovo svih bolesti dolazi do povišene temperature, groznice, pa čak i bunila.

BOLOVI: Najčešće su u pitanju glavobolja, slabost i bolovi u mišićima. Jačina bolova, kao i period trajanja, mogu da zavise od vrste bolesti, kao i od imuniteta pacijenta.

OSIP: Većina bolesti uzrokovanih ujedom krpelja propraćena je nekom vrstom osipa. Zavisno od toga koja je bolest u pitanju, zavisiće i koji od neugodnih osipa ćete imati.

Ovakve vrste bolesti mogu da imaju blaže simptome koji se mogu liječiti kod kuće. Ali u nekim slučajevima infekcija je toliko jaka da je potrebna hospitalizacija. Iako se bolest može jednostavno liječiti antibioticima, ljekarima je najčešće teško da je dijagnostikuju, te je vrlo bitno da se što prije obratite ljekaru kako biste dobili odgovarajući tretman.

Uklanjanje krpelja

Pronađete li krpelja zakačenog za kožu, nemojte da paničite. Na tržištu postoji nekoliko spravica za uklanjanje krpelja, a možete da ih uklonite i kvalitetnom pincetom.

  1. Uhvatite krpelja pincetom što je moguće bliže koži.
  2. Čvrstim pokretom povucite ka gore. Ne uvrćite i ne okrećite pincetu ni krpelja, jer bi jedan dio krpelja mogao da ostane u koži. Ukoliko do toga ipak dođe, ostatak ponovo pokušajte da uklonite pincetom. Može se desiti da u tome ne uspijete, pa u tom slučaju ostavite ostatak i pustite da se koža sama zaliječi.
  3. Nakon što uklonite krpelja, alkoholom dobro očistite ruke i mjesto ujeda, a nije naodmet da to učinite uz pomoć joda, sapuna i vode.
  4. Živog krpelja umočite u alkohol, zatvorite u plastičnu vrećicu, umotajte u ljepljivu traku ili ga jednostavno bacite u wc šolju i pustite vodu. Nikada nemojte da ga gnječite prstima.

Šta nakon ujeda?

Ako do pojave osipa i povišene temperature dođe čak i nekoliko nedjelja nakon što ste uklonili krpelja, posjetite ljekara. Obavezno recite da vas je ujeo krpelj, kada se to tačno dogodilo i kada ste ga odstranili.

Kako da zaštitite kućne ljubimce?

Psi su veoma osjetljivi na ujede krpelja. Vakcine nisu dostupne za sve bolesti koje krpelji uzrokuju kod pasa, a ne mogu ni spriječiti da vaš pas krpelje na sebi donese kući. Zbog toga je važno da psa preventivno zaštitite sredstvima protiv krpelja. Ukoliko ipak dođe do ujeda, na psu ga je teško pronaći. Znaci bolesti će se pojaviti tek nakon sedam, nekad i 21 dan, pa čak i duže, zato dobro obratite pažnju na promjenu u ponašanju psa ili na promjenu apetita ukoliko sumnjate na ujed krpelja.

Da biste umanjili rizik od oboljenja vas i vašeg psa:

* Svakog dana pregledajte psa, naročito nakon boravka na otvorenom

* Ako pronađete krpelja, odmah ga uklonite

* Zamolite veterinara da potraži krpelje svaki put kada odvedete psa na kontrolu

* Informišite se kod veterinara kakve bolesti krpelj može da izazove kod pasa i koji su simptomi

* Određenim hemijskim sredstvima smanjite prisustvo krpelja u dvorištu

* Pitajte veterinara na koji način kod psa trebate izvršiti prevenciju od ujeda krpelja

NAPOMENA: Mačke su izuzetno osjetljive na hemikalije, te ne upotrebljavajte niti jedno sredstvo na mačkama prije nego se konsultujete sa veterinarom!

Kako ubiti krpelja na psu?

Pesticid koji se koristi za ubijanje krpelja poznat je kao akaricid. Akaricid koji se upotrebljava na psima možete nabaviti u vidu praška, spreja, rastvora ili zaštitne ogrlice. Određene vrste ubijaju krpelje na dodir, dok neke druge kruže psećim krvotokom i na taj način ubijaju krpelja koji se zakačio za psa. Ako ipak dođe do ujeda, kod psa se može javiti nekoliko bolesti. O kojoj će bolesti biti riječ, zavisi od vrste krpelja, koju bolest nosi i koliko brzo sredstvo koje koristite može da ga ubije.

Kako preventivno djelovati da biste zaštitili psa?

Postoje sredstva koja djeluju odbojno na krpelje, tako da do kontakta krpelja i psa uopšte ne može da dođe.

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO