spot_img

Kako da smršate nakon poroda?

spot_img

Tokom trudnoće ste se udebljali više nego što je trebalo? Ne nervirajte se, u mjesecima nakon poroda moguće je regulisati težinu ukoliko se uravnoteženo hranite. Ne smijete odmah nakon rođenja djeteta biti na strogoj dijeti jer je vaš organizam još uvijek u izuzetno osjetljivom stanju. Prije nego počnete da razmišljate o liniji treba da prevaziđete eventualno depresivno stanje koje se često ispoljava u tom periodu i sačekati da prestanete s dojenjem.

Tek nakon završetka dojenja možete da počnete s dijetom koja će vam omogućiti da u roku od nekoliko sedmica ponovo budete u formi i da je održite, pod uslovom da se pridržavate sljedećih pravila: smanjite unos tjestenine i pirinča (odaberite integralne), pojedite jednu kašiku mekinja dnevno, stavljajte manje šećera u napitke i potpuno izbacite slatkiše, ne pijte više od jedne čaše vina dnevno, izbacite masnoće životinjskog porijekla i prženu hranu, jedite bijelo meso, nemasnu ribu, što više sirovih namirnica i jedite tri obroka dnevno.

Ali, ako dojite… Tokom dojenja ne možete biti na dijeti za mršanje. Naprotiv, mama koja doji dijete mora dnevno unositi 500 kalorija više nego inače. Ali, ne brinite: dojenje zahtijeva potrošnju od 700 kalorija, a preostalih 200 “skidate” direktno iz masnoće nakupljene na određenim djelovima tijela. Tokom dojenja se, ustvari, polako vraćate u liniju, skoro i ne primjećujući. Morate da se hranite veoma uravnoteženo i da jedete kompletne obroke. Podsjetite se, važno je jesti: ribu – da bi mlijeko dobilo supstance korisne za rast djeteta; zeleno povrće, pšenične klice i pivski kvasac – bogati su gvožđem i folnom kiselinom, veoma značajnim tokom zadnja tri mjeseca trudnoće i dva nakon poroda kada nedostaju organizmu; povrće, voće, mlijeko i maslinovo ulje – bogati su vitaminima, mineralima i kalcijumom.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO