spot_img

Kako da što duže sačuvate preplanulost

spot_img

Iako ste tokom boravka na moru vrijeme strpljivo provodili na suncu da biste dobili lijepu, preplanulu boju tena, povratkom u grad vaša koža će već nakon par nedjelja biti blijeda kao i uvijek. Dobivenu “zlatnu boju” zadržaćete duže ukoliko se budete pridržavali nekih jednostavnih pravila.

  • Boja kože ne može se “isprati” vodom, možete se bezbrižno tuširati i kupati kolikogod želite.
  • Ne koristite preagresivna sredstva za kupanje jer isušuju kožu i čine da izblijedi.
  • Koristite delikatna sredstva za preplanulu kožu.
  • Važno je da neprestano održavate kožu vlažnom, ukoliko je suva počeće se perutati i guliti. Dakle, vlažna koža zadržava elastičnost i kompaktnost te će i preplanula boja duže trajati. Hidratantne proizvode za tijelo obilno nanosite naveče prije odlaska na spavanje i ujutro.

SAVJET VIŠE Nakon pažljivog izlaganja suncu veoma je važno da koži poklonite svu potrebnu pažnju kako bi se ponovo uspostavila njena prirodna ravnoteža i spriječilo nastajanje slobodnih radikala, koje je pojačano tokom sunčanja. Koža tokom izlaganja suncu gubi tečnost, pijte što je moguće više, vode prije svega. Obratite pažnju na dovoljan unos vitamina A, C i E zbog njihove velike antioksidantne moći. Vitamini A i C se nalaze u voću i povrću, a E u svježem siru, puteru, ulju i svježoj ribi. Ishrana, generalno, treba da bude veoma uravnotežena, a posebno je važno da nadoknadite zalihe minerala, vitamina, masnoća i tekućine izgubljene tokom izlaganja suncu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liana Levi (@lianalevi)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO