spot_img

Kako da ublažite opadanje kose u jesen

spot_img

Sezonsko opadanje kose sasvim je normalan proces, ali ga je moguće ublažiti posebnom njegom koja će ujedno i popraviti štetu nastalu tokom ljeta zbog izloženosti suncu i morskoj vodi. Postoje različiti proizvodi protiv gubitka kose, ali ne čine čuda. Kombinacija pravilne njege specifičnim proizvodima i odgovarajuće ishrane (jer hrana ima veoma važnu ulogu kada je u pitanju zdravlje kose) s vremenom će biti efikasna i dati dugotrajne rezultate.

Kosa je poput biljke o kojoj moramo pažljivo brinuti i koja, kao i sve u životu, prolazi kroz različite faze: rast, odmor i opadanje, a to su anagena, katagena i telogena faza životnog ciklusa kose. Posljednja faza povezana je sa smjenom godišnjih doba, posebno tokom prelaska ljeta u jesen, kada kosa postaje lomljivija i podložnija pretjeranom opadanju. Kako biste znali da je u pitanju upravo telogena faza, a ne neki drugi uzrok pojačanog opadanja kose, potrebno je da potražite savjet dermatologa.

NUTRIKOZMETIKA I FLASTERI

Među proizvodima za prevenciju i suzbijanje gubitka kose ključna je upotreba nutrikozmetike – oralnih dodataka prehrani koje je jednostavno uključiti u dnevnu rutinu, ali u kombinaciji s njegujućim tretmanima koji joj pomažu da ojača nakon ljeta i pripremi za jesen. Kada je u pitanju zdravlje kose, biotin, vitamini B i E i antioksidansi su najvažniji sastojci nutrikozmetike, a najbolje rezultate daje kombinacija njege iznutra i spolja. Ako nemate vremena ili želje da se dodatno posvetite ritualima za njegu kose, postoji vrlo zgodna alternativa, a to su transdermalni flasteri protiv opadanje kose za kompletan tretman.

-

PROFESIONALNI I KUĆNI TRETMANI

Dermatolozi savjetuju da nakon ljeta odete u frizerski salon na tretman prilagođen vašoj kosi. Važno je da bude tretirana kombinacijom proizvoda koji će da je hidriraju, nahrane i ojačaju – kako bi bila elastična, gusta i otporna. Nakon toga je mnogo lakše i efikasnije nastaviti s kućnom njegom, s održavanjem upotrebom odgovarajućih seruma i ulja koji kosi daju elastičnost. Masnoća, perut pa čak i ljuštenje takođe su direktni uzroci gubitka kose, jer onemogućavaju prehranu i oksigenaciju vlasišta, a često su posljedica dugog izlaganja suncu. Stoga je ključno održavanje zdravog vlasišta, što podrazumijeva nježne pilinge i umirujuće proizvode. Budite pažljivi tokom sušenja i oblikovanja kose kako toplota ne bi isušila i oštetila dlaku. (S.C)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO