Kako da zadržite miris parfema na koži

spot_img

Bez obzira da li parfem koristite tek nekoliko mjeseci ili godinama, sasvim sigurno ste toliko navikli na njegov miris na svojoj koži da ga ubrzo po nanošenju više i ne osjetite. To je sasvim normalna pojava, parfem i dalje miriše te ne pretjerujte s doziranjem, a ako se pridržavate nekih pravila, mirisaćete cijeli dan. Parfemi gube miris kada su izloženi svjetlu, stoga bočicu uvijek držite daleko od izvora svjetlosti (najbolje u originalnoj ambalaži) kako bi zadržao hemijske osobine i što duže ostao nepromijenjen. Izuzetno visoke/niske temperature i vlaga u kupatilu takođe mogu uticati na postojanost mirisa.

Ako želite da mirišete 24 sata dnevno, izaberite uljnu teksturu parfema jer se stopi s kožom, ili prethodno stavite malo vazelina/kreme na mjesto nanošenja klasičnog parfema (masna koža duže zadržava mirise). Idealno vrijeme za nanošenje parfema je odmah poslije tuširanja, kada su pore otvorene, i na tijelo smo nanijeli hidratizirajuće sredstvo. Važno je da koža bude optimalno hidrirana kako bi parfem duže trajao. Parfem vam nije potreban ako koristite dezodorans/gel za tuširanje intenzivnog mirisa, dobićete čudnu i nimalo ugodnu mješavinu.

Nanošenje na mjesta gdje osjetite puls (iza ušiju, na dnu vrata, na zglobu, unutrašnji pregib lakta, iza koljena) znatno produžava trajanje mirisa na koži, jer parfem reaguje na prirodnu promjenu tjelesne temperature, koja se najviše osjeti upravo na tim djelovima gdje je koža najtanja. Ako imate naviku da parfemom naprskate kosu, ne činite to direktno jer sadrži alkohol koji može da je isuši. Najbolje je da parfem nanesete na češalj/četku prije češljanja, a ako to učinimo dok je kosa još vlažna mirisaćemo cijelog dana, jer će toplota fena pojačati miris. Nikada parfem ne nanosite na tkaninu, kreiran je da reaguje u kontaktu s našom kožom, a izbjeći ćete i pojavu fleka na odjeći. Ako želite da vam i odjeća miriše, jedan od savjeta je da ladicu/policu obložite debljim ukrasnim papirom i naprskate ga omiljenim parfemom. (S.C)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO