Nedavno objavljeno

Kako izbjeći nadutost?

Priredila Elma Tahirović

Posljednji dani ljeta idealni su za uživanje u koktelima, uz još tople zrake sunca, a posebno ako im dodate i neodoljive sladolede. Raj na zemlji. Međutim, loša vijest je da sve to može dovesti i do stomačnih problema, tačnije do nadutosti. Promjene u rutini od koje odstupate tokom ljeta i odmora, preveliki entuzijazam na roštiljskom druženju, te samo jedna čaša vina više mogu dovesti do toga da se vaš stomak više grči nego što funkcionalno radi.
Prvo, naduven stomak nije nešto čega treba da se stidite, jer je učestalija pojava nego što mislite. Kako tvrdi doktorica Sara Brever, nutricionistkinja u zdravstvenoj organizaciji Healthspan, uzroci nadutosti mogu biti: prejedanje, brzo jedenje, konzumiranje masne hrane, potom funkcionalni poremećaji crijeva (npr. smanjena proizvodnja želučane kiseline i enzima, žuči ili sokova pankreasa, do čega može doći tokom stresnih perioda), te stanja poput sindroma iritabilnog crijeva. “Nadutost se takođe može povećati prije menstruacije”, kaže dr Brever te navodi kako se žene mnogo češće žale na simptome nadutosti nego muškarci.
Dobra vijest je da tako ne mora biti. Eksperti smatraju da je potrebno tek nekoliko trikova koje bi trebalo da uvrstite u svakodnevni režim ishrane i fizičke aktivnosti. Ali, prije toga, važno je naglasiti razliku između bola u stomaku i nadutosti.
Važno je razlikovati nadutost uzrokovanu prejedanjem ili neadekvatnom ishranom, od one koja zahtijeva ozbiljniju zdravstvenu brigu. “Bol u stomaku termin je koji se često odnosi na grčeve ili tupi bol u abdomenu. Najčešće traje kratko i nije ozbiljan,” objašnjavaju u britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS) te dodaju: “Ozbiljan abdominalni bol uzrokuje veću zabrinutost. Ukoliko počne iznenada, treba se tretirati kao hitan medicinski slučaj, posebno ukoliko je bol koncentrisan u određenoj regiji.”
Ukoliko redovno imate nadut stomak, praćen bolom, treba da potražite medicinsku pomoć kako biste spriječili nešto ozbiljnije. Međutim, ukoliko se radi o nadutosti uzrokovanoj neurednim načinom ishrane, evo nekoliko prijedloga kako da je se riješite.

Sjeme komorača

Možda jesu male, ali su moćne. Možete ih dodati kuvanim jelima, žvakati ili prokuvati u vodi, te piti kao čaj. “Sjemenke komorača potentna su pomoć pri varenju hrane”, kaže nutricionistička terapeutkinja Dženi Gof. “Ove sjemenke sadrže jedinjenje koje opušta mišiće digestivnog trakta, te suzbijaju gasove, nadutost i otečen stomak, kao i grčeve.” Ako niste ljubitelj njihovog ukusa, probajte đumbir ili nanu.

Prebiotici i probiotici

Uzrok nadutosti može biti disbalans crijevnih bakterija. Popravite situaciju konzumiranjem prebiotičkih i probiotičkih namirnica. “Jogurt koji sadrži žive kulture, poput probiotičkih bakterija Lactobacillus Acidophilus i bifidobakterija može pomoći dobrim bakterijama u crijevima, koje su esencijalne za zdrav digestivni sistem”, kaže Gof.

Artičoka

Znamo da nije riječ o povrću koje se redovno nalazi na trpezi, ali njegova konzumacija definitivno bi mogla imati pozitivno djelovanje na vaš naduveni stomak.

Supa od kostiju

Želite li se riješiti nadutosti, supe od iskuhanih kostiju mogu biti rješenje. “One mogu da oporave zidove crijeva i spriječe nadutost”, tvrdi nutricionistkinja Amanda Hamilton.

Ananas i papaja

Dajte egzotičan ukus smutijima i užini, tako što ćete uobičajenu jabuku ili bobičasto voće da zamijenite ananasom i papajom. “Ovo voće sadrži prirodne digestivne enzime (bromelain i papain), koji tijelu pomažu da razgradi hranu i smanji gasove, nadutost i otečenost stomaka”, kaže Gof.

Kuvajte s peršunom

Vaš naduti stomak može biti posljedica velikog unosa natrijuma, koji zadržava vodu. Riješite je se tako što ćete jelima da dodate peršun, prirodni diuretik, a takođe možete i šparglu dodati jajima za doručak.

Jedite sporije

Uživajte u pauzi za ručak, te se opustite za stolom tokom večere. Jedan od najefektivnijih načina da se riješite nadutosti je da jedete sporije i adekvatno žvaćete hranu, savjetuju nutricionistički terapeuti.

Voda i vlakna

Crijeva bi se trebala prazniti svakog ili bar svakog drugog dana,” kaže Hamilton. “U suprotnom, moglo bi doći do fermentacije hrane u crijevima, uz ispuštanje gasova, koji uzrokuju nadutost. Popijte 1,5 do 2 litra vode dnevno i konzumirajte što više nerastvorljivih vlakana,” savjetuje Hamilton.

Kuvajte više

Odavno se vodi debata – da li voće i povrće trebate kuvati ili jesti sirove, kako biste povećali njihovu hranjivu vrijednost? Kad je nadimanje u putanju, kuvana hrana je bolja. Određeno voće i povrće bogato vlaknima može da stvori nelagodu u crijevima. Kuvanje će rastvoriti neke od vlakana, što će vašem organizmu olakšati varenje i stomak će se manje nadimati.

Radite jogu

Nutricionistička terapeutkinja, instruktorka joge i autorka knjige The De-Stress Effect Šarlot Vots preporučuje jogu kao prirodnu pomoć varenju i olakšavanju problema nadutosti.

Ne kuvajte mahunarke

Ovo i nije iznenađenje – ali, jeste li se ikada zapitali zašto pasulj, sočivo i grašak izazivaju nadutost stomaka? Oni su jedan od najboljih primjera namirnica koje izazivaju nadutost. Naime, sadrže oligosaharide koje naši digestivni enzimi ne mogu u potpunosti razgraditi, pa se bakterije u našim crijevima njime hrane i, kao rezultat, proizvode gasove.

Bez gaziranih pića

Ima smisla, zar ne: ispijanje gasa rezultira gasom. Ali, kada neka od tih pića imaju tako dobar ukus, moramo vam oprostiti i ako zgriješite. Međutim, vaš stomak neće.

Izbjegavajte prerađeno meso

Imajte na umu da biljna ishrana može pomoći i riješiti vas nadutosti. Hamilton smatra da vrsta masnoće u prerađenom mesu čak može da smanji nivo dobrih bakterija u crijevima, istovremeno povećavajući nivo patogenih bakterija. Pokušajte prvo s jednostavnijim vegetarijanskim i veganskim receptima.

Stres

Da li ste iskusili visok nivo emocionalnog stresa? Nutricionistkinja Džena Houp kaže kako stres može da utiče na bakterije u crijevima, što dovodi do nadutosti.Sve više slušamo o povezanosti između crijeva i mozga. Visok nivo emocionalnog stresa može stimulisati primjene u enteričkom (unutrašnjem) nervnom sistemu koji igra ulogu u varenju hrane, te funkcionalnosti crijeva, ali može da izazove i nadutost i višak gasa u crijevima.n

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti