Prije pet godina riječ “konturisanje” teško da je mogla biti dio rječnika ljepote, ali ako je danas ukucate u Google dobićete preko 75 miliona rezultata. Mnogi smatraju da je riječ o tehnici koja se godinama koristi, ali se ne može osporiti uticaj Instagrama – i selfija. Sestre Kardašijan, kao i bezbrojni YouTube mejkap tutorijali učinili su da konturisanje ne postane samo trend već i industrija. Ako ostavimo po strani bezbroj tutorijala o tome kako na lice nanijeti tačke i pruge uz pomoć kojih ćete dobiti potpuno novu strukturu lica, pitanje je koji je najbolji način da se svi ti novi proizvodi što bolje iskoriste, te radije upotpunjuju nego vam potpuno izmijene lice.

Manje je više

Prvo, ako obratimo pažnju na modne piste, vidjećemo da tu vlada pravilo “manje je više”. Kada pomislimo na konturisanje, prvo što nam padne na pamet su istaknute kosti jagodica i stanjeni nosevi, ali najlakši i najbolji način da oblikujemo lice onako kako nam se sviđa jeste uz pomoć svjetla. Na revijama za proljeće/ljeto 2016. modnih kuća kao što su Altuzarra, Opening Ceremony i Elie Saab, istaknuti su dijelovi poput jagodica i ostalih tačaka na licu, gdje svjetlost prirodno pada, bez potrebe da se lice dodatno konturiše. Međutim, na reviji modne kuće Valentino, za jesen/zimu 2016, poznata vizažistica Pat McGrath je iskoristila priliku predstaviti svoju liniju Skin Fetish 003, te je lica manekenki konturisala kremastim sjajem radije nego tamnijim tonovima.
Kada je postizanje dubine u pitanju, bronzeri su idealni za kreiranje osunčanog tena, jer se s njima ujedno može i konturisati. Nanesite ga duž nosa, ivica lica i na jagodične kosti, čime ćete postići prirodan i blago osjenčen izgled. Koristite se prstima ili spužvom kako linije ne bi izgledale oštro ili se poslužite mekanom četkom te bronzer nanesite ravnomjerno. Za primjer pogledajte Rozi Hantington-Vajtli, čija je linija šminke Rosie for Autograph za Marks and Spencer rezultat dugogodišnje ljubavi ka lijepom izgledu i artističkom pristupu šminkanju. Slavna britanska manekenka radi konturisanje kad nanosi bronzer ili rumenilo, što je, kaže, odličan način naglašavanja strukture lica.
Kremaste formule, sjajne, ali i one u boji sličnoj vašoj boji kože, ključ su prirodnog izgleda. Ukoliko se konturisanje uradi kako treba, to bi trebala biti vaša mala tajna, a ne znak da ste pred ogledalom proveli sate prije nego ste izašli iz kuće. Još jedan način na koji možete provjeriti da li je vaše lice lijepo skulpturisano, umjesto prugasto, jeste da konturisanje obavite prije nanošenja pudera, tako da bude gotovo nevidljivo.
Ako volite da vam obrazi izgledaju uvučeni, stikom za konturisanje povucite linije ispod jagodica te ih razmažite ka vani. Kada završite, tek onda nanesite puder, čime ćete izjednačiti ten, a tamo gdje je potrebno nanesite korektor. Tajna je u tome da posvjetljivače nanesete na kraju, najbolje prstima, kako biste ih što bolje umasirali u kožu.

Naglasite najbolji dio lica

Skulpturisanje se ne mora završiti samo na koži. Uzmite za primjer glumicu Emili Ratajkovski, koja neutralnu paletu upotpunjava sjajem za usne u boji kože, a nježno našminkane oči naglašava obrvama lijepo iščetkanim ka gore, čime postiže suptilnu definiciju lica. Za dan, isprobajte kremaste ili sjajne sjene za oči, sa gotovo nevidljivim ajlajnerom u tamnosmeđoj boji, koji će automatski podići konture oka, ili crnu olovku za oči nanesite na spoljašnje uglove, te na taj način naglasite jagodične kosti. Ovdje se zapravo radi o definisanju i naglašavanju vaših najboljih dijelova lica, te kreiranju pomalo “podignutog” izgleda pažljivim nanošenjem proizvoda. Nije riječ o hrabrom crvenom ružu za usne ili smoky eye tehnici, već više o tome da ste iz kuće izašli savršenog lica.
Kako pravilno konturisati lice? Neka sve bude jednostavno jer imajte na umu da, osim na selfijima, u stvarnom životu oštro iscrtani obrazi mogu da izgledaju preagresivno, posebno na dnevnom svjetlu. Umjesto toga, neka odabrane nijanse budu prozračne, a način nanošenja pažljivo odmjeren.

Gracija br. 81