NaslovnicaLjepotaKako je maska promijenila navike

Iz iste kategorije

Kako je maska promijenila navike

Iako su mnoge javne ličnosti, poput Ališe Kiz, prigrlile izgled bez šminke mnogo prije globalne pandemije, izolacija je iz osnove promijenila navike mnogih žena, nudeći im mogućnost da prihvate sebe onakve kakve jesu, bez šminke. Riječ je o svjetskom trendu, koji je vidno prešao granice te rezultirao sa nekoliko hashtagova, kao što su #nomakeup, #nomakeupday, #nomakeupchallenge ili #nomakeupselfie, koji su ove godine preplavili društvene mreže, propraćeni fotografijama na kojima se jasno vidi da je samoprihvatanje danas mnogo više od teorije.
Ovakva analiza poduprta je nošenjem maske, što nije naročito kompatibilno sa nošenjem šminke. Maske čine da se pažljivo nanijeta šminka, uključujući puder i ruž za usne, skinu u roku od nekoliko minuta te mogu da povećaju rizik od pojave bubuljica. To su tri razloga koja su podstakla mnoge žene da izbace šminku iz svoje rutine. Zapravo, ispitivanje nad 3.018 osoba, koje je u junu sprovedeno u Francuskoj za brend Slow Cosmétique, pokazalo je da samo 21% ispitanih Francuskinja stavlja šminku, u poređenju sa 42% u 2017. godini. Ovakav pad sugeriše da je došlo do mnogih promjena u navikama ženske njege i ljepote.

Maskare i proizvodi koji se ne razmazuju

Pa čak i one dame koje (još) nisu spremne za pokret “bez šminke” primijetile su da mijenjaju navike. To se takođe moglo vidjeti u pomenutoj anketi, koja pokazuje da žene koje se redovno šminkaju sada više pažnje posvećuju očima nego koži te još manje usnama. Razlog tome je ne samo što se ne vide, već se zbog maske i ne zadržavaju na koži. Ovo zapažanje pokazalo se tačnim i u pretrazi i prodaji proizvoda putem interneta, što potvrđuje trenutne apetite za maskarama, ajlajnerima i proizvodima za obrve, te pad prodaje ruževa za usne i proizvoda za lice. Zanimljivo, ovi proizvodi bili su hit prije pojave pandemije, posebno kada je riječ o konturisanju, te naglašavanju crta lica i njegovom skulpturisanju.
Iako su mnoge žene odustale od karmina i proizvoda za lice, one druge su u prvi plan istakle nešto specifičnije proizvode, utirući put novom trendu – a to su kozmetičke formule koje se ne razmazuju, te se proizvod ne prenosi na materijal. Takvi proizvodi izbili su u prvi plan kao odgovor na sve veću potražnju ljubiteljki šminkanja, koje ne žele da pokleknu pred izazovom nošenja maske.

Maskne i ostali problemi sa kožom

Nošenje maski dovelo je i do pojave nove riječi “maskne” – a to su, zapravo, akne uzrokovane nošenjem maske. One od platna su bolje, jer su prozračenije, za razliku od hirurških verzija, a mijenjanje maske nekoliko puta u toku dana sada je već osnovno pravilo, koje može pomoći da do problema ne dođe. Takođe, ispitivanja kažu da korisnici maski pokušavaju da riješe problem sa pojedinim proizvodima. Prema navodima kompanije NPD Group, u Francuskoj je porasla prodaja prestižnih proizvoda protiv akni, a još je veća potražnja za luksuznim kremama za njegu ruku, što je vjerovatno povezano sa redovnim pranjem ruku i upotrebom sredstava za dezinfekciju na bazi alkohola.

Nedavno objavljeno