google-site-verification: googlefc794645174d708f.html

Nedavno objavljeno

Kako od djeteta napraviti šampiona

Najpoznatiji srpski teniser i svjetski prvak, Novak Đoković, svoj uspjeh uveliko duguje svojim roditeljima, što i sam često ističe. Dijana i Srđan Đoković podržavaju svog sina od malih nogu, a podijelili su nekoliko savjeta:

1. Budite realni kada očekujete nešto od svog djeteta

Jedna od najvećih grešaka nekih roditelja je to što previše očekuju od svoje djece. Dijete kome su nametnuti nerealni zadaci ne samo da neće uspjeti da ih ostvari već će se zbog toga osjećati loše, misleći kako nije dovoljno dobro. Nasuprot tome, dijete kome su zadati realni ciljevi koje može da ispuni vjerovaće u svoje sposobnosti i osjećaće se srećno i zadovoljno.
Srđan Đoković pričao je o periodu otkrivanja Novakovog talenta i ukazao na to koliko je bitno da roditelji sagledaju mogućnosti svog djeteta iz ugla realnosti, bez umišljanja da je njihovo dijete superheroj samo zato što ga oni toliko vole: “Potpuno je prirodno da volimo našu djecu najviše na svijetu i da želimo da ona postanu najbolja u tome što rade, ali ponekad i preterjujemo. Jelena Genčić rekla je da poslije Monike Seleš nije vidjela tako talentovano dijete, ali nisam ostao kod njenog mišljenja, već smo pitali i druge stručnjake i, kada su svi to rekli, onda je bilo najnormalnije da uložimo sve što je u našoj moći.

2. Borite se za prava svog djeteta

Djeca nisu uvijek u stanju da prepoznaju što je dobro, a šta ne za njih. Kako bi umjeli da razaznaju dvije krajnosti, tu su roditelji da im ukažu na to zašto je nešto dobro ili loše, kao i da stanu u njihovu odbranu kad god je to potrebno. Podsjećajući se odlaska na natjecanje u francuski grad La Bol, Srđan Đoković dočarao je uslove u oficijelnom hotelu za igrače – pansion bez klime dok je vani visoka temperatura nije bio adekvatan smještaj za sportistu koji uskoro treba pružiti maksimum na terenu. Novakov otac je morao odmah poduzeti sve što može kako bi svom djetetu osigurao potreban odmor pred takmičenje. “Tražio sam direktora turnira i rekao sam mu da je to sramota i da hoću normalan hotel za Novaka. Moj sin mora imati prave uslove, da se odmori na pravi način da bi sutra na terenu pokazao pravo lice.”

Đokovići su se premjestili u novi hotel, ali uz obaveznu doplatu, međutim, poslije Novakove pobjede na takmičenju direktor je poručio da nisu dužni platiti išta, zahvaljujući se na ukazanoj časti da teniser gostuje na turniru.

3. Ponekad morate biti i strogi

Jedan od najtežih zadataka roditelja je da djecu nauče disciplini, a da ona ne podrazumijeva da se dijete oseća sputano i kao da mora da radi stvari po kazni. Disciplina znači da roditelji pruže djeci određeni sistem vrijednosti, rutinu u svakodnevnim zadacima, kao i vještine koje će im pomoći da izrastu u zrele, odgovorne i zadovoljne osobe.
Dječaku koji najveći dio dana provede trenirajući tenis, a onda i radeći domaće zadatke, nije ostajalo mnogo vremena za igru. Tako je Novakova velika želja bila da ode na ekskurziju sa svojim vršnjacima, ali je ipak otputovao u Minhen kako bi se potpuno posvetio tenisu.
Njegovi roditelji bili su mu najveća podrška, iako je to nekada zahtijevalo i da budu strožiji nego što bi to sami željeli, o čemu govori Srđan: “Više puta sam ja bio strožiji nego što je možda trebalo. Iako je to bilo mnogo teško za mene, pred njim nisam mogao nikad da pokažem slabost, da bi on shvatio da jedino uz najozbiljniji rad može da postigne to što želi da postigne.“

4. Naučite dijete da uvijek posmatra život sa pozitivne strane

Djeca koja su naučena da misle pozitivno izrastaju u zdrave i uspješne osobe koje posjeduju praktične vještine da se izbore sa svim životnim izazovima. Zato dijete odmalena treba usmjeravati da bude optimist i da pozitivno razmišlja o budućnosti. Koliku ulogu optimizam ima u uspjehu Novaka Đokovića, govore brojne anegdote, a jednu od njih otkrio Srđan, pričajući o US Openu:
“Na najvećem teniskom stadionu, koji prima negdje oko 24.000 ljudi, jedno 23.000 je navijalo za Federera uzvikujući Rodžer, Rodžer, a Nole mi kaže poslije tog turnira da je čuo da oni sve vrijeme govore Nole, Nole. Znači on je sebe toliko istrenirao da je tu negativnu energiju koju je imao oko sebe pretvorio u pozitivnu.”

Djeca koja su naučena da misle pozitivno izrastaju u zdrave i uspješne osobe koje posjeduju praktične vještine da se izbore sa svim životnim izazovima. Zato dijete odmalena treba usmjeravati da bude optimista i da pozitivno razmišlja o budućnosti.

5. Pružite pomoć u donošenju odluka i budite podrška djetetu

U razvoju djeteta i njegovih talenata ključna je podrška roditelja, što govori i Novakov slučaj. Sumirajući njegovo djetinjstvo i ulogu porodice u njegovom uspjehu, Srđan je ukazao na to da su roditelji ti koji najbolje poznaju svoju djecu i trebaju im pokazati koji je pravi put, ali i da djeca sama moraju odlučiti o svojoj sudbini.
“Vi držite vašu sudbinu u vašim rukama i nemojte je ispuštati i dozvoliti da o njoj odlučuje netko drugi. Vi ste avangarda i preteča svega dobrog što se treba dogoditi u budućnosti i, prema tome, svoj život u svoje ruke”, poručio je Srđan Đoković mladima.

Via zena.blic.rs

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti