Kako psi pomažu bolesnicima

 

Dijabetes
Psi koji mogu da upozore na dijabetes koriste se kod pacijenata koji pate od dijabetesa tip 1 kojima je nivo šećera u krvi prenizak i koji su u opasnosti od hipoglikemije. Ona se može dogoditi ako osoba ne jede dovoljno ili slučajno uzme previše inzulina, ali neki dijabetičari ne mogu da primijete znakove upozorenja, kao što je bljedilo i osjećaj nesigurnosti. Bez tretmana takve osobe mogu da izgube svijest. “Pas može detektovati promjenu u mirisu tijela koja upućuje na nizak šećer u krvi”, tvrdi dr Kler Gost koja vodi britansko humanitarno udruženje u kojem se treniraju medicinski psi za detekciju. “Treniramo naše pse da ližu, gurkaju i zure u osobu koja ima hipoglikemiju kako bi bili sigurni da osoba zna da mora zatražiti pomoć.”

Autizam
Psi smanjuju tjeskobu i agresivno ponašanje kod autistične djece. Psi se treniraju da stave glavu u krilo djeteta, što ih i smiruje kad su u nevolji, a takođe pomažu na izletima kada autistična djeca ponekad odlutaju.

Bol
Američka organizacija Paws for Comfort (Šape za utjehu) koristi pasminu meksički golokožih pasa kako bi pomogli ljudima s hroničnom boli uzrokovanom stanjima poput fibromijalgije. Svi psi imaju prirodno visoku tjelesnu temperaturu, ali budući da je meksički golokoži pas gotovo bez dlaka, topliji je na dodir.
Kada se ovi psi priviju uz vlasnika, njihova tjelesna toplota pruža olakšanje slično onome koje daje zagrijani jastuk.

Demencija
Labradori i retriveri obučavaju se da potiču pacijente s demencijom da jedu obroke, uzimaju ljekove, odmaraju se i spavaju kada je to potrebno. Istraživanje objavljeno u časopisu Western Journal of Nursing Research pokazalo je da psi pomažu kod smanjivanja uznemirenosti bolesnika oboljelih od Alchajmera i podstiču socijalnu interakciju.

Epilepsija
Psi mogu biti osposobljeni da djeluju kao sistem upozorenja na napade epilepsije. Oni mogu alarmirati osobu čak 40 minuta prije napada, što daje dovoljno vremena da se uzmu lijekovi da se spriječi napad ili zatraži pomoć. Smatra se da psi njuhom detektuju hemijske promjene u tijelu koje se događaju prije napada. Neki su psi obučeni da legnu pored osobe koja ima napad te ih tako sprečavaju da se kreću i pritom ozlijede.

via tportal.hr

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno