spot_img

Kako psi upozoravaju na zdravstvene probleme

spot_img

Dijabetes

Psi koji mogu upozoriti na dijabetes koriste se kod pacijenata koji pate od dijabetesa tip 1 kojima je nivo šećera u krvi preniska i koji su u opasnosti od hipoglikemije. Ona se može dogoditi ako osoba ne jede dovoljno ili slučajno uzme previše inzulina, ali neki dijabetičari ne mogu primijetiti znakove upozorenja, kao što je bljedilo i osjećaj nesigurnosti. Bez tretmana takve osobe mogu izgubiti svijest.

‘Pas može detektovati promjenu u mirisu tijela koja upućuje na nizak nivo šećera u krvi’, tvrdi dr. Kler Gost koja vodi britansko humanitarno udruženje u kojoj se treniraju medicinski psi za detekciju.

‘Treniramo naše pse da ližu, gurkaju i zure u osobu koja ima hipoglikemiju kako bi bili sigurni da osoba zna da mora zatražiti pomoć.’

Autizam

Psi smanjuju tjeskobu i agresivno ponašanje kod autistične djece. Psi se treniraju da stave glavu u krilo djeteta, što ih i smiruje kad su u nevolji, a takođe pomažu na izletima kada autistična djeca ponekad odlutaju.

Bol

Američka udruga Paws for Comfort (Šape za utjehu) koristi pasminu meksički golokoži kako bi ti psi pomogli ljudima s hroničnom boli uzrokovanom stanjima poput fibromialgije. Svi psi imaju prirodno visoku tjelesnu temperaturu, ali budući da je meksički golokoži pas gotovo bez dlaka, topliji je na dodir.

-

Kada se ovi psi priviju vlasnicima, njihova tjelesna toplina pruža olakšanje slično onome koje daje zagrijani jastuk.

Demencija

Labradori i retriveri obučavaju se da potiču pacijente s demencijom da jedu obroke, uzimaju lijekove, odmaraju se i spavaju kada je to potrebno.

Istraživanje objavljeno u časopisu Western Journal of Nursing Research pokazalo je da psi pomažu smanjiti uznemirenost kod bolesnika oboljelih od Alzheimera i potiču socijalnu interakciju.

Epilepsija

Psi mogu biti osposobljeni da djeluju kao sistem upozorenja na napade epilepsije. Oni mogu alarmirati osobu čak 40 minuta prije napada, što daje dovoljno vremena da se uzmu lijekovi, da se spriječi napad ili zatraži pomoć.

Smatra se da psi njuhom detektiraju kemijske promjene u tijelu koje se događaju prije napada. Neki su psi obučeni da legnu pored osobe koja ima napad te ih tako sprečavaju da se kreću i pritom ozlijede, piše Daily Mail.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO