Kako se hrane zgodne Italijanke

Možete li postati vitki kao što su žene u zemlji pice, paste i sladoleda

Većina stanovništva na Apeninima vodi zdrav, izbalansiran život, te zato samo oko 10% populacije ima problem s debljinom. Evo, nekoliko pravila u ishrani koja će vam otkriti u čemu je tajna zgodnih Italijanki.

1. Male porcije

U Italiji se uzimaju manje porcije. Takođe, Italijani ne broje kalorije, već prestaju jesti u trenutku kada su “puni”. U njihovim jelima uvek je balans svega: masnoće, ugljenih hidrata, skroba, ribe i piletine, a posebno vode računa o konzumiranju crvenog mesa, koje jedu rijetko i u posebnim prlikama.

2. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje ima reputaciju zlatne tečnosti pa čini sastavni, ako ne i osnovni sastojak svakog italijanskog jela. Italijani ga koriste kao glavno ulje za salatu, pravljenje sosa i sva jela. Ovo ulje bogato je mononezasićenim kiselinama koje se smatraju dobrim mastima.

3. Svježa i sirova hrana

Ova hrana veoma se konzumira u Italiji, posebno na jugu, gdje je svako jelo obogaćeno ribom, paradajzom, povrćem, artičokama, jajima, začinima i limunom. Pasta se služi sa malo maslinovog ulja, domaćim paradajz sosom, origanom i uvijek je servirana u malim porcijama.

4. Šetnja

Slijedite Italijane i prošetajte više puta tokom dana. Skoknite do marketa ili samo šetajte ulicama, po nekom parku ili centru. I, idite u prirodu, kako to čine Italijani.

5. Doručak

Doručak se u italijanskoj porodici ne preskače. Ali za razliku od velikog broja Evropljana, Italijani za doručak praktikuju da pojedu kroasan ili neki kolač sa kafom i malo mlijeka.

6. Bez gaziranih pića

Vrlo rijetko ćete videti da Italijani piju bilo kakav gaziran napitak. Eventualno, gazirana voda dolazi u obzir, ali mahom je to vino, čaša crnog ili bijelog vina.

7. Džank hrana nikad

Italijani rijetko kad grickaju ili praktikuju da jedu džank hranu. Generalno, poslije večere ne jede niko ništa. Ono što prezalogaje između glavnih obroka, kod većine se svodi na voće ili visokokalorični kolač.

8. Pica nije za svaki dan

U Italiji je pica vrsta hrane koju jedete ako izađete subotom ili nedjeljom u grad sa društvom. Takođe, Italijani su najveći ljubitelji pice koja je bogata raznim vrstama sira i povrćem i koja ima vrlo malo kalorija, a puna je hranljivih sastojaka i vlakana.

9. Lagana večera

Posljednji obrok u danu je uvijek neko lagano jelo. Tipična večera uključuje supu (minestrone), manje porcije mesa ili paste, servirane uz malu porciju sira i povrća.

10. Ne drže dijete

Italijani ne spadaju u onu grupu nacija koje su manijakalno sklone dijetama. Ako želite da smršate, izbjegavajte prženu hranu, a kao dresing na pasti koristite domaći paradajz sos i povrće poput pečurki, brokolija…

I nemojte da vas grize savjest dok jedete.

La vita è bella. Dolce far niente.

 

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...