NaslovnicaZdravljeKako se riješiti holesterola

Iz iste kategorije

Kako se riješiti holesterola

Povišeni holesterol jedan je najvećih zdravstvenih problema današnjice. Razlozi za to su brojni – od nezdrave prehrane do stresnog načina života. Stručnjaci tvrde da hranom možete promijeniti situaciju nabolje. Donosimo vam top šest namirnica koje će vam pomoći da iz borbe s holesterolom izađete kao pobjednici, i to u svega ti mjeseca.


‘Pametna hrana’

U ovu kategoriju ulaze biljni steroli i stanoli koje možete pronaći u biljkama. Oni su komponente koje imaju sličnu hemijsku strukturu kao holesterol pa sprječavaju apsorpciju holesterola. Mogu se pronaći u nerafiniranim biljnim uljima, orašastim plodovima, žitaricama, sjemenkama, ali i u jogurtima. Bilo bi ih dobro konzumirati barem gram na dan za neke vidljive rezultate. Takođe, moraju svakodnevno biti prisutni u prehrani da bi dali rezultate.

Vlakna

Vlakna su zapravo ugljeni hidrati, ali za razliku od nezdravih ugljenih hidrata poput šećera i škroba, biljna vlaka do kraja probavnog sustava putuju netaknuta. Postoje topiva i netopiva vlakna. U kategoriju topivih ulaze, na primjer, pasulj i kaša, a u kategoriju netopivih, primjerice, pšenične mekinje. Vlakna su izuzetno važna jer pomažu u otklanjanju otpadnih tvari iz našeg tijela. Brojna su istraživanja potvrdila da vlakna smanjuju kolesterol u krvi, a mogu djelovati i preventivno. Pasulj, mahune i zobene mekinje samo su neke od namirnica bogate vlaknima koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku.

Orašasti plodovi

Većina orašastih plodova, uključujući i bademe, orahe i kikiriki, dobra je za snižavanje holesterola. Međutim, izbjegavajte slane inačice ovih orašastih plodova, posebno ako ste skloni visokom krvnom pritisku. Smatra se da se blagodati orašastih plodova kriju u njihovu sastavu. Naime, sadržavaju sterole i mononezasićene masti koji štite krvne žile od oštećenja. Oni su takođe bogati vlaknima i vitaminom E. Nastojte uvijek pri ruci imati orašaste plodove jer će vam biti moćni saveznici u borbi protiv holesterola. Osim toga, to su u svakom slučaju bolje i zdravije grickalice nego čips ili štapići, pa onda radije birajte orašaste plodove.

Soja

Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi značajno smanjuju razinu holesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su izuzetno zdravi te ljudskom organizmu donose niz blagodati, uključujući i smanjenje holesterola. Dakako, za konkretne i vidljive rezultate soju je potrebno redovno konzumirati. Budući da soja ima specifičan okus, u prehranu je uvodite postupno – svaki dan malo više. Obezbijedite se sojinim mlijekom i jogurtom i drugim proizvodima od soje poput tofua ili tempeha. Stručnjaci kažu kako ćete pozitivne rezultate primijetiti već nakon dva tjedna konzumacije soje.

Zdrava ulja

Maslinovo ili repičino ulje ulaze u kategoriju zdravih ulja. Ona sadrže uglavnom mononezasićene masti, što znači da niti povećavaju, ali niti smanjuju nivo holesterola u krvi. Međutim, oni pomaži jačanju stijenki arterija, a to znači da je malo vjerojatno da će ih oštetiti holesterol. Istraživanja pokazuju da zamjena zasićenih masti poput svinjske i maslaca zdravim uljima rezultira smanjenjem holesterola.

Zob

Zob sadrži spojeve beta glukana koji imaju zaštitnički učinak na ljudski organizam. Kad se beta glukan formira unutar probavnog sustava veže na sebe holesterol te na taj način sprječava njegovu apsorpciju. Holesterol se tada izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružiće vam redovna konzumacija zobi, i to najbolje u obliku doručka od zobene kaše barem svako drugo jutro.

Nedavno objavljeno