spot_img

Kako se riješiti visokog holesterola

Povišeni holesterol jedan je najvećih zdravstvenih problema današnjice. Razlozi za to su brojni – od nezdrave prehrane do stresnog načina života. Stručnjaci tvrde da hranom možete promijeniti situaciju nabolje

spot_img

Pametna hrana U ovu kategoriju ulaze biljni steroli i stanoli koje možete pronaći u biljkama, to su komponente koje imaju sličnu hemijsku strukturu kao holesterol pa sprečavaju apsorpciju holesterola. Mogu se pronaći u nerafinisanim biljnim uljima, orašastim plodovima, žitaricama, sjemenkama, ali i u jogurtu. Bilo bi ih dobro konzumirati barem gram na dan za neke vidljive rezultate. Takođe, moraju svakodnevno biti prisutni u prehrani da bi dali rezultate.

Vlakna su zapravo ugljeni hidrati, ali za razliku od nezdravih ugljenih hidrata poput šećera i škroba, biljna vlaka do kraja sistema za varenje putuju netaknuta. Postoje topiva i netopiva vlakna. U kategoriju topivih ulaze, naprimjer, pasulj i kaša, a u kategoriju netopivih pšenične mekinje. Vlakna su izuzetno važna jer pomažu u otklanjanju otpadnih tvari iz našeg tijela. Brojna su istraživanja potvrdila da vlakna smanjuju holesterol u krvi, a mogu djelovati i preventivno. Pasulj, mahune i zobene mekinje samo su neke od namirnica bogate vlaknima koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku.

Orašasti plodovi Većina, uključujući i bademe, orahe i kikiriki, dobra je za snižavanje holesterola. Međutim, izbjegavajte njihove slane varijante, posebno ako ste skloni visokom krvnom pritisku. Smatra se da se blagodati orašastih plodova kriju u njihovu sastavu. Naime, sadržavaju sterole i mononezasićene masti koji štite krvne sudove od oštećenja. Oni su takođe bogati vlaknima i vitaminom E. Nastojte da uvijek pri ruci imati orašaste plodove jer će vam biti moćni saveznici u borbi protiv holesterola. Osim toga, to su u svakom slučaju bolje i zdravije grickalice nego čips, pa onda radije birajte orašaste plodove.

Soja Istraživanja pokazuju da soja i njeni proizvodi značajno smanjuju nivo holesterola u krvi. Tajna je u biljnim proteinima koji su izuzetno zdravi te ljudskom organizmu donose niz blagodati, uključujući i smanjenje holesterola. Dakako, za konkretne i vidljive rezultate soju je potrebno redovno konzumirati. Budući da ima specifičan okus, u prehranu je uvodite postepeno – svaki dan malo više. Obezbijedite se sojinim mlijekom i jogurtom i drugim proizvodima od soje poput tofua ili tempeha. Stručnjaci kažu kako ćete pozitivne rezultate primijetiti već nakon 15-ak dana.

Zdrava ulja Maslinovo ili ulje repe ulaze u kategoriju zdravih ulja. Ona sadrže uglavnom mononezasićene masti, što znači da niti povećavaju, ali niti smanjuju nivo holesterola u krvi. Međutim, oni pomažu jačanju zidova arterija, a to znači da je malo vjerojatno da će ih oštetiti holesterol. Istraživanja pokazuju da zamjena zasićenih masti poput svinjske i maslaca zdravim uljima rezultira smanjenjem holesterola.

-

Ovas sadrži spojeve beta glukana koji imaju zaštitnički efekat na organizam. Kad se beta glukan formira unutar probavnog sistema veže na sebe holesterol te na taj način sprečava njegovu apsorpciju. Holesterol se tada izlučuje kao otpad. Idealnu zaštitu pružiće vam redovna konzumacija ove žitarice, i to najbolje u obliku doručka od ovsene kaše barem svakog drugog jutra.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO