spot_img

Kako vam pas i briga o njemu mogu poboljšati život

S obzirom na sve ono što se u posljednje vrijeme događa u svijetu, s vremena na vrijeme čovjek samo treba da se osjeća opušteno i nakratko zaboravi svoje probleme

spot_img

No, onda se pojave tjeskoba i briga, i da, znate kako je to. Razgovor s prijateljima o tome kako se osjećamo uvijek je dobrodošao. Međutim, jeste li slučajno isprobali čistu i iskrenu ljubav koju vam može pružiti štene – posebno nakon napornog dana? Evo kako vam pas i briga o njemu mogu postepeno poboljšati život.

Druženje i podrška

Psi pružaju upravo ovo dvoje, pomažu vam da bolje upravljate svojim osjećajima tjeskobe, a istovremeno ih ublažavaju. Svi vlasnici psa vesele se povratku s posla znajući da će ih tamo dočekati neko mašući repom od sreće. Psi vam pružaju osjećaj zajedništva, a ta veza koju stvarate među sobom pomoći će vam da se osjećate manje usamljenima.

Psi su dobri slušaoci

Uvijek su tu za vas kada ste potišteni ili uznemireni. Često možda imate utisak da psi nekako znaju da se nešto događa i samo legnu s vama u krevet kako bi vam pružili emocionalnu podršku. Bez obzira na to što radite, bezuslovna ljubav ide u oba smjera.

Postajete fizički aktivniji

Psi će vam dati razlog da izađete van jer ne želite da se vaša kuća pretvori u njihovu kupaonicu. Kad izađete napolje, i sami ćete dobiti malo tog svježeg vazduha, aktiviraćete se u šetnji ili igri sa psom. Ako budete ovako aktivni, s vremenom ćete poboljšati svoj raspored spavanja, raspoloženje i mentalno zdravlje.

Povezujete se s ljudima

Kad imate psa sigurno ćete se družiti s ostalim sugrađanima u šetnji parkom. Psi su izvrsni socijalizatori. Kada vide nekog psa koji mu se sviđa, sigurno će se zaigrati. To i vas podstiče da se povežete s njihovim vlasnicima. Povezivanje s drugim ljudima nikada nije bilo lakše. Na kraju dana, svi smo mi društvena bića, a interakcija s drugima itekako pozitivno utiče na mentalno zdravlje.

-

Najvažnija korist od svih — vole nas bezuslovno

Doslovno nema ništa bolje od toga da se vaš krzneni prijatelj sklupča s vama u krevetu u lošim i dobrim danima. Jednostavno, psi nas uče kako da budemo altruisti, empatični i saosjećajni.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO