spot_img

Kako vino utiče na ljepotu

spot_img

Posljednjih godina pročitali smo bezbroj tekstova o tome da alkohol, posebno vino, može pozitivno djelovati na zdravlje. Ako se umjereno koristi, naravno, a umjerenost je čaša dnevno za žene, a dvije za muškarce. Mnoga istraživanja pokazala su da konzumiranje nekoliko čaša crvenog vina nedjeljno efikasno snižava rizik od moždanog udara i srčanih oboljenja, kao i da čaša vina prije spavanja pomaže kod gubitka kilograma. Za sve to “krivac” je antioksidans resveratrol, polifenol uz čije ime se vežu mnogi kardioprotektivni, antikancerogeni, protivupalni i antidemencijski efekti, a potvrđeno je da utiče na usporavanje procesa starenja i postizanje dugovječnosti.

Enolozima su polifenoli odavno poznati kao sastojci odgovorni za jačinu ukusa i gorčinu vina, a i ključni su za proces njegovog starenja. Koncentracija polifenola resveratrola u crnom vinu znatno je viša nego u bijelom. Zbog velike popularnosti i brojnih pozitivnih efekata, australijski ljekar Filip Norije, takozvani “vinski doktor”, patentirao je Najzdravije vino, dostupno i kao crno i kao bijelo, odnosno u sortama chardonnay i shiraz.

BEAUTY PREDNOSTI

Ali, možda niste znali da vino ima i svoje beauty prednosti te da se od davnina koristi kao prirodni tretman za njegu kože. Svako vino ima drugačiji sastav i različite sorte su korisne za njegu različitih tipova kože. Za suvu kožu najbolja su slatka vina koja sadrže mnogo šećera za proces vezivanja vode i suha s većom koncentracijom jabučne, vinske i limunske kiseline. Za kožu sklonu aknama najbolja su crvena vina sa visokom koncentracijom resveratrola.

Marina Peredo, njujorška dr dermatologije, tvrdi da je šampanjac efikasan detoksikator kože, upravo zahvaljujući antioksidansima koje sadrži; da vinska kiselina pomaže u izjednačavanju tonusa kože te da ga antibakterijska svojstva čine veoma efikasnim kod masne i kože sklone aknama. Nakon saznanja da ima antioksidativne osobine, vino se počelo upotrebljavati u korejskom svijetu ljepote, a potom se taj trend proširio i na Ameriku, u tretmanima za njegu kože. Ekstrakt sjemenki grožđa veoma efikasno otklanja izumrle ćelije kože i sprečava oštećenja koja mogu nastati djelovanjem slobodnih radikala. Osim toga, opna crnog grožđa bogata je melatoninom, hormonom spavanja. Istraživanja provedena na Univerzitetu u Milanu pokazala su da melatonin iz grožđa tokom fermentacije postane sličan melatoninu koji se prirodno proizvodi u našem organizmu. Najviše melatonina ima u crnim vinima, stoga će čaša vina prije spavanja biti veoma korisna.

-

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO