Kako viruse držati na distanci?

spot_img

Perite ruke

Savjet koji vam je ljekar vjerovatno dao nebrojeno puta – perite ruke tokom dana, jer to zaista sprečava infekcije. Bez obzira koliko su čiste, upamtite sljedeće: Ruke su fabrika bakterija, stoga ih držite podalje od nosa i usta. Također, nemojte njima jest i dodirivati hranu dok sezona prehlade i gripa ne prođe.

Radne površine neka budu čiste

Prehladu i grip uzrokuju virusi, koji se lako prenose sa osobe na osobu i sa površine na osobu. Kompjuterske tastature, telefoni, kvake na vratima, kao i olovke koje uzimate iz nečije ruke – sve su to površine koje imaju veliki potencijal za širenje bacila. Koristite sredstva za čišćenje na bazi alkohola i antiseptične maramice kako bi očistili radne površine i telefon.

Vježbanjem jačajte imunitet

Lagano trčanje nekoliko puta nedjeljno ne samo da će učiniti čuda za vaš izgled već može spriječiti i pojavu određenih bolesti. Pokušajte ujutru, prije posla, odraditi kardio trening u trajanju od 20 do 30 minuta. Ubrzan rad srca prijat će vašem organizmu. Vježbe će ojačati srce, ali i imuni sistem. Istraživači se slažu – jedna studija je pokazala da su žene u postmenopauzi koje su vježbale u trajanju od godinu dana imale za trećinu manje prehlada i gripa u odnosu na žene koje nisu vježbale.

A šta ako ste već bolesni? Opšte pravilo je da ukoliko su se simptomi pojavili iznad vrata (zapušen nos, kijavica), samo naprijed. Ali ukoliko imate temperaturu, kašalj ili groznicu, pauzirajte sa vježbanjem nekoliko dana, dok vam ne bude bolje.

Prehlada, grip i prirodna medicina

Mnogo se priča o biljnim lijekovima kada je preventiva ili skraćenje prehlade i gripa u pitanju. Iako su istraživanja pokazala različite rezultate, pojedini ljekari kažu da biljni lijekovi donose olakšanje. Neki preporučuju ehinaceu jer poboljšava imuni sistem, te se bori protiv mikroba. Pa ipak, studije nisu dale puno dokaza da ehinacea sprečava infekcije gornjih respiratornih puteva, ali neki od njenih ekstrakata mogu pomoći da se osjećate bolje ukoliko ste već bolesni. Također, neke osobe, kada su izložene prisustvu osobe koja očito ima prehladu ili grip, za svaki slučaj uzimaju cink.

Da li cink zaista djeluje? Određene studije pokazale su da skraćuje trajanje i težinu prehlade, dok su druge otkrile da cink i nije dovoljno jak da bi ga preporučili. Mnogi ljekari nisu uvjereni da je uzimanje biljnih lijekova vrijedno truda. Ukoliko ipak uzimate biljne lijekove: prethodno o tome razgovarajte sa ljekarom. Iako su prirodni, to ne znači da nemaju nuspojave. Naprimjer, maramice i sprej za nos na bazi cinka mogu oslabiti čulo mirisa. Ono što je  mnogo važnije jeste da biljni lijekovi mogu uticati na dejstvo drugih lijekova koje uzimate.

Pomaže li vitamin C?

Istraživači su dugo vijećali oko toga da li vitamin C može spriječiti pojavu prehlade i gripa. Prema posljednjim istraživanjima, vitamin C ne skraćuje prehladu niti olakšava njene simptome. Iako eksperti ne savjetuju da u tu svrhu povećate dozu, neki kažu da vitamin C može bacile držati na odstojanju, posebno ako ste izloženi fizičkom ili spoljnem stresu – naprimjer, ukoliko naporno vježbate ili provodite vrijeme na hladnom vremenu.

Pa ipak, mnogi se kunu u vitamin C, jer kažu da simptome skraćuje najmanje za dan ili dva, a čini ih i lakšim. Dodatnih 500 miligrama dnevno bit će sasvim dovoljno.

Lijek za upalu grla

Kada ih zaboli grlo, ljekari olakšanje obično pronađu na kuhinjskim policama ili u frižideru. Mnogi od njih zagovornici su biljnog čaja s medom i limunom. Osim toga, čaj će vas zagrijati i učiniti da se osjećate bolje. Med će pomoći ukoliko imate kašalj. Jedna studija je pokazala da med kod djece ublažava kašalj bolje nego dekstrometorfan, lijek koji se uzima protiv kašlja.

Pileća supa

Neki ljekari savjetuju da lijekove protiv prehlade i gripa trebate uzimati samo kada su simptomi izrazito teški, pa čak i tada umjereno. Mnogi preferiraju prirodnu zamjenu, poput rastvora vode i soli, koji pročišćava sluznicu nosa.

Pa ipak, stari dobri bakin “penicilin” – pileća supa – još jedan je način da olakšate disanje. Isparenje supe čisti nosne prolaze, te ublažava bolne sinuse. Istraživači su nedavno dokazali ono što su naše bake već znale – da sastojci pileće supe (uključujući piletinu, mrkvu, luk i celer) mogu imati medicinski učinak na imuni sistem, ublažavajući upalu uzrokovanu virusima.


Zaključak U prevenciji je spas. Eksperti kažu da je vakcinisanje protiv gripa esencijalno, te savjetuju da tokom cijele godine pazite na zdravlje. Radite stvari kako treba – dobro se hranite, dovoljno spavajte, vježbajte i perite ruke.

Možda vas zanima

spot_img

NEDAVNO OBJAVLJENO