Kako zaštititi stan od dlake kućnih ljubimaca

spot_img

Redovno pranje ljubimčeva kreveta

Iako se čini očito, mnogi vlasnici zaboravljaju redovno čistiti krevete svojih ljubimaca. Jednostavno trebaju samo na trenutak stati i razmisliti kako bi shvatili da je to mjesto na kojem njihov ljubimac provodi najviše vremena, a to takođe znači da će tamo biti i najviše opale dlake.Drugim riječima, nabavite ljubimcu krevet koji se može prati u mašini za pranje veša i jednom sedmično ga operite.

Četkanje

Nekim je ljubimcima dovoljno jedno četkanje dnevno, no onima bogata krzna i duge dlake vrijedi ona što više, to bolje. Životinje koje izlaze sakupljaju svakakvu prljavštinu u svom krznu pa je četkanje dobro i za higijenu. Takođe nije loša ideja nabaviti neku kvalitetnu četku.

Što više četkate svog ljubimca, to ćete manje morati usisavati.

Usisavanje

Kad smo već kod usisavanja, sami ćete najbolje procijeniti koliko često to morate činiti, no preporučujemo vam nabavku nekog boljeg usisivača s različitim završecima. Naravno, ako imate financijska sredstva za malog robota koji usisava sam, nemojte ni trenutka razmišljati o tome – osim što će vam cijelo vrijeme čistiti kuću, još će zabavljati i ljubimca.

Nemojte čistiti samo gdje popovi plešu, već svugdje – ispod frižidera, ormara i drugih predmeta. Nemojte zaboraviti da računar ima nekoliko ventilatora u sebi. Kad vam istekne garancija, dobro će vam doći povremeno otvaranje kutije i četkanje ventilatora kako biste uklonili nakupljenu životinjsku dlaku.

Nemojte usisavati unutrašnjost računara, već koristite fen za kosu kako biste uklonili prašinu i sitnu dlaku, no moramo vas upozoriti da će vam trebati maska za usta i nos. Najpametnije je koristiti stari fen za kosu koji ne koristite za svoje potrebe jer će se prašina za tren nakupiti u njemu.

Gumene rukavice

Jedan od najkorisnijih savjeta je taj da koristite gumene rukavice kad čistite jastuke i slične stvari. Takve rukavice sjajno pomažu kod skupljanja dlake koja se nakuplja na kauču, dekama i jastucima.

Sličan učinak takođe možete postići i mokrim rukama.

tportal.hr

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO