spot_img

Kako živjeti sa 30, 40, 50, 60…

Svako životno doba ima svoj način života

spot_img

Od 30 do 40: U ovom periodu je mnogo lakše modifikovati vlastiti način života. Treba početi sa redovnim, godišnjim odlascima ljekaru, nalazima i kontrolama kako biste prevenirali određena oboljenja. Idealan sport je aerobik, ali dovoljna je i polučasovna svakodnevna šetnja.

Od 40 do 50: Još nije kasno da promijenite navike i popravite dosad učinjene greške bez prevelikih posljedica. Međutim, ubuduće ne smijete griješiti: prestanite da pušite, da jedete masnu hranu, pretjerujete s alkoholom i manje vremena provodite sjedeći. Upražnjavajte neki manje intenzivan a dugotrajniji sport, kao što je plivanje, vožnja bicikla ili trčanje.

Od 50 do 60: U ovom životnom dobu potrebno se podvrgnuti posebnim specijalističkim pregledima kako bi se izbjegao nastanak tumora, te kolonoskopiji (endoskopski pregled debelog crijeva). Najprimjerenija fizička aktivnost je šetnja u trajanju od 30 do 40 minuta.

Od 60 do 70: Potrebno je što više vremena provoditi u brizi za svoje tijelo. Obavezan je redovan mamografski pregled, kao i svakodnevna fizička aktivnost kako bi se izbjegla osteoporoza.

Od 70 do 80: I s ovoliko godina možete biti mladi duhom! Međutim, zdravstveno stanje mora biti pod stalnim nadzorom ljekara. Potrebno je redovno kontrolisati pritisak, holesterol i šećer. Ako ste do osamdesete stigli u formu, samo tako nastavite.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO