Karmen del Orefiće

Imala je buran život i teško djetinjstvo. U dvanaestoj je bila muza Salvadora Dalija, a prvi put je pozirala za Vogue davne 1947. Ova inteligentna i mudra žena kaže da joj je želja da umre u cipelama s visokom petom

spot_img

Mnogo je učinjeno protiv diskriminacije koja je u modnom svijetu bazirana na godinama modela, a samo jedan primjer da se u tome donekle uspjelo je nevjerovatna priča o uspjehu Karmen del Orefiće. Veteranka u pravom smislu te riječi, rođena 3. juna 1931, pozirala je za Vogue još 1947. godine, s nepunih šesnaest. Radila je s velikim brojem fotografa, među kojima su i najslavniji: Ričard Avedon, Irvin Pen, Sesil Beaton, Norman Parkinson, a bila je zaštitno lice čak četrnaest kozmetičkih kampanja, 2000. se pojavila na Galijanovoj reviji, četiri godine kasnije u Hermèsovoj, a 2011. ju je angažovala i Alberta Fereti.

Karmen del Orefiće rođena je trećeg juna 1931. u Njujorku. Nije imala lako djetinjstvo, jer su se otac, italijanski violinista, i majka, mađarska plesačica, često svađali i rastajali, te je Karmen odrastala kod rodbine ili po dječijim domovima, a tek sa jedanaest konačno se skrasila s veoma strogom majkom. Znala je i da je udari, a nikada nije propuštala priliku da pokaže mladoj Karmen kako je njome nezadovoljna. “Bila sam tužno dijete, samo sam htjela da me majka voli. Bile smo veoma siromašne i često me ostavljala kod usvojiteljskih porodica dok bi radila i skupljala novac da iznajmimo sobu. Kada sam imala 13 pozirala sam Salvadoru Daliju u toplesu, za 12 dolara na sat. Šta bi današnji mediji rekli o poziranju obnažene djevojčice, ali onda je sve bilo mnogo nevinije i manje iskvareno nego danas. Srećna sam što sam zarađivala, što sam mogla da pomognem majci. Bila sam prisiljena brzo da odrastam i bila sam veoma zrela za svoje godine.” Kad je Karmen skupila dovoljno novca upisala je privatnu školu, platila ortodonta da joj napravi protezu za ispravljanje zuba i tajno pomagala ocu, kojeg je obožavala i s kojim je bila bliža nego s majkom, iako je s njom živjela.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Nora B (@norabnora)

SEDAM DOLARA NA SAT Počela je da odlazi na časove baleta, a bilo joj je trinaest kada ju je u autobusu primijetila supruga jednog fotografa koji je radio u Harper’s Bazaaru. Dogovorila joj je probno snimanje i dvije nedjelje kasnije Karmen je dobila prvi angažman za Horst. Godine 1946. počinje da radi kao model, zarađujući najprije sedam dolara na sat. Iako je potpisala prvi ugovor i počela zarađivati, Karmen je u svemu oskudijevala, te je majci pomagala u šivenju odjeće i zimi znala na klizaljkama ići do škole, kako ne bi kupovala autobusku kartu i uštedjela koji dolar. Krhku i nježnu figuru najviše može da zahvali nedovoljnoj ishrani i lošoj materijalnoj situaciji. Bila je tako koščata i mršava da su asistenti fotografa pred kojima je pozirala morali na poseban način iglicama sužavati odjeću, kako bi je prilagodili njezinom tijelu. Tako je silom prilika nastao poseban stil ekstremne vitkosti i, istovremeno, rafinisane elegancije.

VOGUE, SLAVA I TRI RAZVODA Godine 1947. pozirala je za Vogue kao Crvenkapica, Pepeljuga i Snežana, uz super model Dorijen Li, te glumce Reja Bolgera i Hozea Ferera. Bila je jedna od rijetkih tinejdžerki koje su imale čast da se pojave na naslovnici najprestižnijeg modnog magazina, ostalima je to uspjelo godinama nakon Karmen (Niki Tejlor, Bruk Šilds i Monika Šner), koja je osvanula na novembarskom broju Voguea 1948. godine. Nakon toga počela je njena saradnja s najboljim i najslavnijim svjetskim fotografima, s prekidima zbog porodičnih problema ili ličnog izbora, da bi se kasnije trijumfalno vratila modelingu. Njen privatni život bio je pun uspona i padova: tri braka, nekoliko abortusa, veliki emotivni problemi i otuđenost s kćerkom, s kojom je u povremenom kontaktu, čitava serija nevolja o kojima je, poslije svega, u stanju da govori objektivno i smireno, iako je dvaput ostala bez cjelokupne imovine, zbog rizičnih ulaganja na berzi. Prvog muža Bila Majlsa upoznala je početkom pedesetih, zabavljali su se pet godina, tokom kojih je imala nekoliko abortusa, a onda i vjenčali. Rodila je kćerku Lauru i poslije tri godine se razvela. Početkom 1958. upoznala je fotografa Ričarda Hajmana, zaljubila se i nakon šest mjeseci udala, a kada je odlučila da se povuče iz posla, odmah ju je napustio. Karmen je sredinom šezdesetih sklopila i treći brak s mladim arhitektom Ričardom Kaplanom, a kada se i on raspao poslije devet godina bila je očajna, te je odlučila da se vrati modelingu. To je učinila 1978. i radi još i danas.

ŽELJA ZA ŽIVOTOM Niz mnogobrojnih životnih iskustava je tokom godina urezao bol i nezadovoljstvo na njeno lice. I bore, naravno, ali Karmen je inteligentna i mudra žena koja se pomirila sa svojom burnom prošlošću i koja je naučila da uživa u svakom sadašnjem trenutku. Oslobodila je samu sebe svakog osjećaja krivice, zadržala je mirnoću i vedrinu koja se svakog trenutka ogleda na njenom licu. Njena vječna ljepota i želja za životom oduvijek su je pratili uz ogroman optimizam, ujedinivši se u poseban, veličanstveni unutrašnji sjaj, te je i danas kao i onda prijatelji opisuju kao praktičnu, jednostavnu i vedru osobu. Uprkos poznim godinama, savršeno izgleda, a to je, kako sama kaže, “zbog dugotrajnog i strogog režima kojem podvrgava dušu i tijelo, te stalnih eksperimentisanjima s ljekovitim kremama i pićima.” Karmen ne krije da konstantno radi na tome kako bi izgledala moćno i fantastično, a jedna od njenih tajni je Bag Balm, sredstvo za omekšavanje kravljeg vimena: “Ako je dobro za krave, dobro je i za mene. Podsjeća me na kultnu kremu Eight Hour by Elizabeth Arden, ali je cijena neuporedivo prihvatljivija: samo 3.99 dolara za godišnju zalihu.”

-

TAJNA LJEPOTE O jedinstvenoj i prepoznatljivoj potpuno bijeloj kosi kaže: “Ideja da sijeda kosa može da bude lijepa način je realnog pogleda na život. Ne treba se bojati promjena. Pola američkog stanovništa starije je od pedeset i tako je u cijelom svijetu. Ali, lijepe žene ne mogu da se takmiče s mladim djevojkama koje se pojavljuju u časopisima i zato sam odabrala drugačiji put. Dok su se ostale borile da sakriju svaku sijedu dlaku, ja sam ih sredinom osamdesetih pokazala u punom sjaju. Moja srebrna griva bila je upadljiva i drska, jer nijedna filmska diva ni model nikada nisu imale hrabrosti to da učine. Od tada su se stvari malo promijenile. Ali, ljepota nije uslovljena mladošću. Ljepota nije činjenica, u pitanju je nešto što se neprestano razvija i upravo je to značenje bajke o ružnom pačetu. Odnos prema ljepoti može vas odvesti u filozofiju, jer da biste shvatili tajne ljepote potrebno je, prije svega, prihvatiti da ljepota ne može da se odvojiti od života. Ljepota jeste život. A život je kontinuiran proces prihvaćanja. Kao da idete u školu svakoga dana.”

SEKS SE DEŠAVA U GLAVI U intervjuu londonskom Timesu prije nekoliko godina priznala je da je imala mnogo muškaraca, s trojicom se “čak i vjenčala”, da se podvrgavala mnogim estetskim zahvatima i da ima novog životnog partnera. U pitanju je, ustvari, dugogodišnji prijatelj s kojim je počela da živi, ali ne pada joj na pamet da se više udaje, iako “seks nikada nije bio tako dobar”, objašnjavajući kako je seks više ono što ti se dešava u glavi, a manje u ostalim dijelovima tijela. “Tokom posljednjih nekoliko godina umrli su moja majka i partner kojeg sam duboko i iskreno voljela, a onda i nekoliko bliskih prijatelja. Iz svega sam izvukla vlastitu filozofiju. Angažovala sam se u nastojanju da pronađem način na koji ću da pomognem osobama na samrti da umru na ugodan način. Ne vjerujem u pogrebe i uništavanje samog sebe neizmjernim bolom i plakanjem. Vjerujem u slavljenje života i odabrala sam: dok sam živa, želim da svim osobama koje me vole pokažem koliko ih volim i koliko brinem za njih. Ne vjerujem u biznis pogreba, ja sam donator organa i ako moje oči ili koža mogu nekome da koriste biće sjajno, a ostalo neka slobodno bace u smeće. Posljednja mi je želja da umrem u cipelama s visokom petom.”

GRACIJA 78/2016/

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO