Nedavno objavljeno

KATARINA ČAS: Već mi se desilo više nego što sam ikada sanjala

U razgovoru za Graciju, slovenačka glumica impresivne međunarodne karijere, govori o ulozi u srbijanskoj krimi-seriji Besa, saradnji sa Skorsezeom, Paćinom i Dikaprijem te otkriva kako je izbjegla ukalupljene istočnoevropske uloge

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Foto Urša Premik

Rođena prije 45 godina u Slovenj Gradecu, Katarina Čas diplomirana je ekonomistkinja, a poznata je kao voditeljka i glumica. Na sceni je odmalena, a fokusirala se na televiziju i film te zahvaljujući talentu uspjela da izgradi ime na međunarodnoj sceni. Šira publika poznaje je po ulozi striptizete Šantal u filmu Martina Skorsezea Vuk s Wall Streeta, koja iz Amerike krijumčari milione dolara u Švajcarsku, te se pojavljuje u upečatljivoj sceni sa Leonardom Dikaprijem “odjevena” u dolare.
Pored brojnih slovenačkih serija, Katarina je glumila novinarku u srbijanskom filmu i TV seriji Bićemo prvaci svijeta, igrala je i jednu od glavnih uloga u zagrebačkoj seriji Pod sretnom zvijezdom, a prije sedam godina glumila je sa slavnim Alom Paćinom u filmu Danny Collins. Njen proboj na međunarodnu scenu desio se s filmom Čuvar zakona 2011, a danas je gledamo u ulozi Interpolove agentkinje Lare Pirš u drugoj sezoni popularne srbijanske kriminalističke serije Besa. Upravo je završila snimanje serije Jack Ryan za produkciju Amazon Prime, sa Džonom Krasinskim u glavnoj ulozi, u kojoj ima epizodnu ulogu u četvrtoj sezoni, a otkriva nam i kako je u najavi snimanje humorističke serije u Sloveniji u kojoj će glumiti šeficu restorana.

Kao Interpolova inspektorka u seriji Besa 2

Šta ste znali o Besi kad ste dobili poziv da se pridružite glumačkoj postavi?
– Čula sam da je Besa stvarno dobra kriminalistička serija. U prvoj sezoni glumio je i moj kolega, Slovenac, Sebastian Cavazza, pa sam i od njega dobila same pohvale za ovu seriju. Bila sam srećna kad su me pozvali da napravim videosnimak za lik Lare Pirš za drugu sezonu i kad su mi kasnije i potvrdili da je uloga Interpolove agentkinje moja.
Kako su tekla prva snimanja?
– Moje prvo snimanje je bilo za vrijeme lockdowna u Sloveniji, u novembru 2020, a snimali smo u Crnoj Gori. Uklopila sam se brzo i sva ekipa bila je stvarno kul, tako da se nisam osjećala kao neki “stranac”.
Kakav je lik Lare Pirš? Predviđate li da će se publici svidjeti?
– Lara samo želi istinu, iako mora da ispituje i vlastite agente Interpola. Voli svoj posao, može biti hladna i oštra, a privatno je puno živopisnija. I ona ima emocije, ali ih sakriva. Lara radi što je pisac htio da kaže (smijeh). Tako da se ne opterećujem time da li će se svidjeti publici. Lara je lik uz pomoć kojeg saznamo ko je kriv, a ko nije. U biti, ona je dobra osoba u potrazi za istinom.
Kako izgledaju pandemijska odnosno postpandemijska snimanja, šta je drugačije?
– U pandemiji je bilo manje snimanja i audicija. Putovanja su bila otežana sa svim tim zatvaranjima svugdje po svijetu. Na moju sreću dobila sam Besu, kao i snimanje jedne serije u Sloveniji, tako da sam svejedno puno radila. Ali da, imali smo testiranja na Covid-19 prije odlaska na set, nosili maske kad nismo snimali, ali nekako smo se prilagodili situaciji.
Naravno da ne možemo zaobići činjenicu da ste 2013. glumili u Vuku s Wall Streeta. Kako ste dobili ulogu, kakva sjećanja Vas vežu na to snimanje?
– Moj londonski agent me je obavijestio kako se traži glumica za ulogu za filmu Martina Skorsezea, s Dikaprijem u glavnoj ulozi. Zamolio me je da napravim videosnimak s dvije scene i poslao na audiciju. Bila sam uvjerena da me neće izabrati među svim devojkama koje su bile u konkurenciji za ovu ulogu. Nakon mjesec dana zvali su mog agenta i kazali mu da su se odlučili za mene. Nisam mogla da vjerujem! I dan-danas mi zvuči nadrealno da sam radila sa Skorsezeom. On je promijenio scenario zbog mene, pa je Šantal koju sam igrala postala pola Švajcarkinja, pola Slovenka, a ubacio je u film i zastavu Slovenije.

“Što sam starija, to su mi bolje uloge koje dobivam”

Ko je na Vas ostavio najveći utisak?
– Upravo on, Martin Skorseze. Tako smo se lijepo razumjeli od prvog trenutka kad smo se sreli. Stvarno je bio kul, ima neku mladalačku energiju. Osjećala sam se kao da se znamo već dugo godina. Sva trema je nestala. Tretirali su nas sve jednako iako sam oko sebe imala sve same glumce i glumice A-liste.
Gledaoci tog filma se sjećaju scene u kojoj ste odjeveni u dolare, kako je izgledalo na snimanju? Kakav je Dikaprio kao glumački partner?
– Bilo je smiješno, jer sam se jedva pomicala zavezana u one dolare (smijeh). Skorseze mi je rekao da su to dolari iz njegovog filma Goodfellas. Dikaprio je bio super kolega, smijali smo se puno i baš je bio džentlmen, a super sam se povezala i sa Margo Robi.
Kakve asocijacije u Vama budi irski film Čuvar zakona?
– Pa Čuvar zakona, ili The Guard, reditelja Džona M. Mekdonaga, stvarno je bitan za mene, jer je to bila moja prva internacionalna uloga. Tada nisam imala agenta, ali je jedna kasting direktorica koja je imala radionicu u Ljubljani na kojoj sam učestvovala, uzela naše kontakte i tako su saznali za mene. Odjednom sam putem e-maila dobila poziv za audiciju. Prvo sam mislila da me neko zeza ili da je to neki scam e-mail, ali onda sam vidjela da ga je poslala Đina Džej, koja je top kasting agentica, i da u filmu glume prekrasni Brendan Glison i Don Čidl. Odabrali su me na audiciji i sjećam se koliko sam bila srećna što sam dobila ulogu. Nakon ovog filma, dobila sam i agenta u Londonu.

S Alom Paćinom u filmu Danny Collins

U filmu Danny Collins partner vam je bio Al Paćino, čini se kao ostvarenje sna svake glumice. Kako je bilo glumiti s njim?
– Ma Paćino je kao teddy bear! Ja sam očekivala nekog gangstera, ali toliko je bio prijatan i simpatičan. Baš smo se mnogo družili i stvarno je bilo lijepo snimati s njim.
Šta ste naučili od njega?
– Od Paćina i svih ovih interakcija sa velikim glumcima naučila sam da slušam partnera u sceni, da si u momentu, kao da je sve prvi put, iako snimaš već peti put istu scenu.
Jeste li u međunarodnim filmskim vodama uspjeli izbjeći kalup? Da li Vaše porijeklo određuje ulogu koju Vam namjenjuju?
– Pa hvala bogu, nisam toliko typecasted kao što sam isprva mislila da ću biti. U posljednjoj sezoni serije Berlin station (Paramount produkcija) imala sam ulogu političarke i kompjuterske hakerice. Zatim sam u seriji Wild Bill sa Robom Lovom bila totalna pobunjenica. I naravno, bila sam i ona seksi “Eastern European”, a hvala bogu, nisam samo to. To mi je najdosadnije. Ali, što sam starija, bolje su mi uloge koje dobijam.

“Što sam starija, to su mi bolje uloge koje dobivam”

Holivudska A-produkcija Vam je sad u referencama, šta je to značilo i šta danas znači u nastavku karijere?
– Svakako nisam A-lista Holivuda, ali jesam u fajlovima kasting agenata izvan Slovenije, što znači da mogu da radim i vani i ne samo doma, što je za mene vrlo bitno. Volim da putujem, volim da upoznajem nove ljude, volim izazove, iako to znači da moram naučiti italijanski ili estonski jezik za ulogu, ali sve to mene ispunjava. I dobro je kad ne zavisiš od samo jednog prostora. Volim da radim i doma, ali Slovenija je stvarno malo tržište. Ima nas dva miliona.
Kako na Vaše uspjehe gledaju u Sloveniji, kolege, javnost…? 
– Bilo je puno pozitivnih reakcija i, naravno, pomalo i ljubomore. Kad sam dobila prvi film, rekli su da sam  samo imala sreće. Onda je došao drugi, pa treći film, pa serije za BBC, ITV, SKY… i onda se nekako promijenilo mišljenje da sam samo imala sreće. Ljudi znaju da nisam iz bogate porodice, niko mi nije radio u šoubiznisu, tako da znaju svi da sam sve sama napravila. A ono što je meni najbitnije jeste to da mogu da radim i da mirno spavam. Sve uloge dobila sam zbog audicija.
Imate li neostvarenu želju u glumačkom smislu?
– Već mi se desilo više nego što sam ikada sanjala.

Gracija 203

 

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti