Nedavno objavljeno

Katarina Pavlović: Moje opredjeljenje je muzika

Razgovarala Marina Strugar
Foto Danilo Papić, Duško Miljanić

Violinistkinja Katarina Pavlović započela je solo karijeru neobičnom kompozicijom San, i to pod imenom Ekatarina. Završila je Školu za muzičke talente u Ćupriji, sa 17 godina upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, a magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U svijetu klasične muzike nastupala je sa najvećim imenima kao što su Julian Rahlin, Ivo Pogorelić, Monserat Kabalje, a njenu karijeru obilježili su i nastupi sa Zdravkom Čolićem, Goranom Bregovićem i Tonijem Cetinskim. Kompozicijom San koju potpisuje Sky Wikler, a koju je odsvirala na električnoj violini u studiju Nevis, započelo je novo poglavlje Katarinine muzičke karijere.
“Prije nego što sam objavila kompoziciju San pripremila sam se da sve može da se desi, pa čak i da niko neće kliknuti na pjesmu jer sam potpuni anonimus i nemam milione pratilaca i pregleda. Međutim, reakcije su bile pozitivne iako nisam ni promovisala pjesmu, osim što sam je postavila na svoj YouTube kanal. Nisam od onih ljudi što grade mišljenje o sebi na osnovu tuđeg. Važno mi je bilo da ja budem zadovoljna. Da znam u kom se smjeru krećem i, naravno, da imam tim sa kojim se odlično razumijem, svoj mali krug dobro odabranih ljudi.”
Foto: Duško Miljanić
Kompoziciju ste objavili pod imenom Ekatarina, zašto ste odabrali to umjetničko ime?
– Moderno je nastupati pod punim imenom i prezimenom, rijetko ko koristi samo ime, zato sam odlučila da korijen svog imena pretvorim u pseudonim jer sam ime dobila po svetoj Ekatarini Aleksandrijskoj kojoj se molimo za ljubav. Pomalo je uticalo i to što sam veliki fan Ekatarine Velike. Sve se to spojilo i nastala je Ekatarina.
Samo ste muziciranjem na violini, bez pjevanja, donijeli numeru, koliko je to bio teži način?
– Pjesma je umjetnost, poruka i proizvod. Teško je stvoriti dobru kompoziciju, jer sve mora da klikne, a naročito energija koju nosi. Moj način izvođenja je pop-violinistički koji ni ne postoji na svijetu. Srećna sam da sam jedna od prvih koja je snimila takvu pjesmu i da je ideja bila samo moja.
Kako ste se odlučili na ovaj korak, s obzirom da ste članica Crnogorskog simfonijskog orkestra i svirate u nekoliko kamernih sastava? Da li se ovo može nazvati izletom u druge žanrove ili je to Vaše opredjeljenje na kojem želite da poradite više, u kom smjeru će ići Vaša daljnja istraživanja?
– Baviti se klasičnom muzikom je plemenito i rijetko, ali za mene je ovo prirodan slijed događaja. Moje opredjeljenje je muzika. Ja sam magistar i profesionalna violinistkinja. Osim što sam stalni član Crnogorskog simfonijskog orkestra,  nastupam i sa većinom orkestara u regionu kao solista ili koncertmajstor, idem na turneje i sa nekim evropskim orkestrima i nastupam po svjetskim dvoranama. Ovo je moj način pa prikažem sebe onakvu kakva jesam i kako sebe vidim, i sada se osjećam kompletnom. Želim da nastavim da se širim kao umjetnik, razbijem limit i uradim sve što je do mene. Vjerujem u ovo čime se bavim.
Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 178, maj 2020.

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti