Kenan Osmanaj: Želim da djeca nastave mojim putem

Razgovarala Dragana Đurić
Foto Darko Jovanović

Modni frizer i kreator Kenan Osmanaj može sa pravom reći da je ova godina za njega dosad bila puna uzbuđenja, lijepih trenutaka i velikih promjena. Uoči priprema za udaju njegove sestre Merjem, u martu smo razgovarali o organizaciji vjenčanja, kreiranju haljina i vjenčanice za sestru, i o očekivanju prinove. Baš kada je privodio kraju posljednje pripreme za vjenčanje, Kenan je treći put postao tata. Poslije sina Kenelija i kćerkice Sanaye, porodica Osmanaj bogatija za još jednu kćerkicu. “Izuzetno sam zadovoljan što sam dobio još jednu kćerku i poželio sam da joj dam ime koje će počinjati na slovo E zbog moje supruge, koja se zove Elijana. Ja sam joj dao ime Emely.”

Kako su starija djeca prihvatila sestru, imate li vremena da pomognete supruzi?
– Zasad su dobri, lijepo su je prihvatili. Mislio sam da će Sanaya biti previše ljubomorna, ali nije, sem kada ja uzmem Emely u naručje. Da budem iskren, želim da svaki minut provedem sa svojom djecom, sa porodicom, ali posao mi je takav da sam često odsutan. Ali, kada sam u kući, u svakom trenutku želim to da nadoknadim i pomognem supruzi oko djece. Pomažem joj sve što zatreba, nema podjele poslova.
U kojim porodičnim ritualima najviše uživate?
– Najviše uživam kada smo svi zajedno za doručkom, tada se osjeća prava porodična harmonija. Prije nego što krenem na posao ujutro, okupimo se svi za stolom i zaista volim te naše zajedničke trenutke koji me napune dobrom energijom za taj dan.
U kratkom periodu ste dobili troje djece, planirate li proširenje porodice?
– Znate kako kažu, djece i para nikad dosta (smijeh). Međutim, supruga i ja smo se složili da je troje djece sasvim dovoljno. Mislim, troje naše i imamo veliku želju da usvojimo još jedno dijete.
Da li biste voljeli da Vas djeca naslijede i nastave da se bave istim poslom?
– Želja mi je da moja djeca nastave mojim putem jer mogu da im prenesem mnogo znanja, da im mojim iskustvom pružim vjetar u leđa, dobru osnovu da nastave da razvijaju i usavršavaju posao. Naravno, biću uz njih da ih podržim za šta god se oni odluče.
Nedavno ste održali još jednu reviju u TC Mall of Montenegro, koji je bio povod?
– Ta revija u Mall Of Montenegro je bila sjajna. Dobio sam poziv od organizatora, razmišljao sam se da li da prihvatim ili ne, ali sam ipak na kraju prelomio i prihvatio. Nisam se pokajao. Bila je to sjajna zajednička revija.
Vaše su revije uvijek drugačije, gdje pronalazite inspiraciju?
– Što se tiče inspiracije za reviju o kojoj pričamo, tema je bila Jake žene. Nije teško pretpostaviti zašto jake žene. Okružen sam takvima i one me posebno nadahnjuju, one su uvijek izvor inspiracije. One su moje muze zbog toga što svaka žena mora biti jaka u životu, jer jaka žena znači i jaku porodicu i društvo.
Možete li uporediti neku vašu reviju ovdje i u inostranstvu, naprimjer u Njemačkoj, gdje često prikazujete svoje modele?
– Mogu slobodno da kažem da su revije u okviru Nedjelje mode u Njemačkoj bolje organizovane, ispraćenije, glamuroznije i sa mnogo više ulaganja, nego kod nas. U Njemačkoj me drugačije prihvataju, samim tim što su navikli na glamur i na različitost, pa nailazim na odličan prijem.
Imate li u planu opet da radite revije u inostranstvu?
– Nadam se pozivu za učešće i ove godine, baš kao što su me zvali i ranije na Nedjelju mode. Radujem se mogućnošću da budem dio tog showa, jer je to dragocjeno iskustvo.
Vaši modeli su ekstravagantni, reklo bi se scenski. Pravite li samo modele za revije ili i nosive komade?
– Radim i nosive komade, ali to su većinom vjenčanice, kao što sam sad radio kada se moja sestra udavala. Napravio sam joj sve tri vjenčanice i sve druge haljine. Pošto sam bio prebukiran, morao sam svaku haljinu za maturu odbiti ove godine, ali i tu sam se okušao.
Možete li izdvojiti omiljeni model, brend i reviju?
– Moj omiljeni model je Mirela Eminović, ona je ta koja zna da iznese baš onako kako ja želim. Kada treba da izdvojim kreatora, uvijek sam bio veliki fan brenda Versace i Karla Lagerfelda, a revija koju obožavam, definitivno je svaka revija brenda Victoria’s Secret.
Svakodnevno je sve više make up artista i frizera, šta je potrebno za opstanak u vrhu, među najboljim?
– U ovom poslu treba biti kvalitetan majstor da bi opstao. Nikoga ne smatram konkurencijom, jer smatram da svako radi svoj posao onako kako zna i uz to treba imati jako dobar tim. I ja bih se zahvalio mom timu što me prati godinama, a to su Vilma Nuculović, Ajdin Ado Pajević, Andrea Marković, Dijana Beriša.
Šta je trend ovoga ljeta kada je riječ o frizurama i mejkapu?
– U mom poslu veoma je bitno pratiti trendove, i znati šta je in, a šta out. Ovoga ljeta trend su talasi u kosi, sjenčenje kose, svijetlije nijasne, neuredni-talasasti repovi, ako imate kovrdžavu ili talasastu kosu, treba je samo difuzerom blago osušiti.
Kakva je Vaša preporuka za njegu kose ljeti, a kakva kada je riječ o šminkanju?
– Kao što znate, sunce mnogo utiče na kosu i kožu, isušuje ih i zato ih ljeti moramo dodatno zaštititi, njegovati. Što se tiče preparata, predložio bih da se koriste oni namijenjeni za hidrataciju i bez silikona. Nakon izlaska iz mora kosu obavezno treba isprati zbog soli. Poznato je da so suši kosu i može da doprinese nezdravom izgledu. Nakon ispiranja najbolje je odmah staviti neko pakovanje po izboru.
Kada je riječ o šminkanju, savjetovao bih da se ljeti nosi samo osnovno, puder, ruž, maskara i rumenilo, ali sve umjereno.

Gracija br. 83, 08.07.2016.

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno