KIC Budo Tomović počasni gost festivala u Šardži

Crna Gora je počasni gost festivala Dani kulturnog nasljeđa (Sharjah Heritage Days) u Šardži, jednom od sedam arapskih emirata, koji se od 20. marta do 10. Aprila održava pod sloganom Kulturno nasljeđe nas okuplja. Našu državu na ovoj prestižnoj smotri kultura i tradicija cijelog svijeta predstavlja Folklorni ansambl KIC-a Budo Tomović. Festival je svečano otvorio Nj. E. Šeik Fahim bin Sultan Al Qasimi, predsjedavajući Odjeljenja za Vladine odnose Šardže. U društvu direktora Festivala Aziza Al Musalama, crnogorskog otpravnika poslova u UAE Dragiše Dragnića, predstavnika diplomatskog kora u UAE, direktorice KIC-a Snežane Burzan Vuksanović i drugih predstavnika zemalja učesnica, obišao je sve paviljone festivala, i na taj način i otvorio bogata kulturna dešavanja, u paviljonima država i na više pozornica i trgova. Posebnu pažnju i interesovanje pokazao je za crnogorski paviljon, bogato ukrašen državnim obilježjima. Inače, vlada i veliko interesovanje medija i za naš paviljon i za nastupe umjetnika, pa je ansambl na otvaranju festivala, uz pratnju orkestra, odigrao crnogorske igre uživo za nacionalnu TV Šardža. Svake večeri ansambl se predstavlja sa po tri koncerta, na različitim festivalskim lokacijama, a folklorni program čine narodne igre (Crna Gora, Vrsuta, Boka, Gusinje i Rožaje) uz orkestarsku pratnju.

Našu delegaciju čine: prvi ansambl KIC-a sa koreografom Eminom Đečević, muzičari na čelu sa Aleksandrom Magovčevićem, vokalna solistkinja Anđela Ulićević te grafički dizajner i fotograf Damir Murseljević. Osim nastupa našeg ansambla, prezentacije izvorne pjesme i naših tradicionalnih nošnji, na crnogorskom paviljonu nalaze se autentični crnogorski proizvodi, suveniri, turističke promo brošure i flajeri.
Podršku za realizaciju ove turneje pružili su i: NTOCG, TO Podgorica, Glavni grad, kao i nekoliko privatnih preduzeća i kompanija: preduzeće Nova Pobjeda, Niti od zlata Bulatović – ručni radovi, PG district, Mika Raw Jewelry; domaće proizvode obezbijedili su: Savez pčelarskih organizacija Crne Gore, Crnogorski med, Farma koza Vuković, Gornji Bandići, Udruženje maslinara Crne Gore, Agate radionica, kozmetika Helena, prirodna kozmetika Jelena.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...