spot_img

KIVI Čudo od vitamina

spot_img

Kivi, voće porijeklom iz sjevernih djelova Kine, koje se smatra tamošnjim nacionalnim voćem, svakako morate imati u svojoj ishrani. Kada je u pitanju količina vitamina i minerala koncentrisanih u samo jednom plodu, nema mu premca. Intenzivnog je ukusa, sočan, kremast i s crnim sjemenkama, a vitamini A, C i E koje sadrži imaju antioksidativno djelovanje.
Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, bolest centralnog dijela mrežnice oka, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem. Usto, jedna studija rezultirala je saznanjem kako kivi može spriječiti bolesti disajnog sistema, a naročito se efikasnim pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija sedmično može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i hronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C!

Umjesto aspirina

Naučnici su se baš posvetili dokazivanju kako je kivi blagodet za cijeli organizam: utvrđeno je da ako jedete kivi svako jutro, može imati efekat jednak aspirinu, za kojeg je poznato da sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje nivo triglicerida u krvi za čak 15%. Ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se: evo još jedne neoborive činjenice o kiviju – flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNK od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.
Uz smokvu, kivi je jedan od najpoznatijih prirodnih regulatora probave, jer je bogat vlaknima. Unos vlakana je odličan način da probavni sistem oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva. Kivi je i bogat izvor elektrolita kalijuma koji igra važnu ulogu u održavanju balansa nivoa tečnosti u tijelu. Takođe reguliše rad srca i krvni pritisak te se suprotstavlja negativnim efektima natrijuma.
Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola, a time i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma. I na kraju, možda niste znali, ali kivi je bogat i serotoninom. Nije, dakle, samo čokolada izvor ovog hormona sreće. Stoga odaberite kivi, hranićete se zdravije, riješiti se viška kilograma jer serotonin u kiviju između ostalog reguliše i apetit.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO