Klasa za svaki dan: nova A-Klasa

spot_img

Sa savršeno izbalansiranim ukupnim proporcijama i sa pažnjom posvećenom detaljima u dizajnu, najnovijom generacijom MBUX sistema i asortimanom modela prilagođenim željama kupaca, nova Mercedes-Benz A-Klasa donosi nešto posebno u kompaktni segment i nudi kupcima klasu za svaki dan. A-Klasa ostaje dostupna i kao hečbek i kao limuzina.
Sportski, mišićav eksterijer: čak i naprijed, nova A-Klasa prenosi snagu i dinamiku. Prednjim dijelom dominira hauba koja je nagnuta prema naprijed sa svoja dva ispupčenja i strmim “nosom ajkule”, redizajnirana rešetka hladnjaka sa šarom zvijezda i ravni farovi, dostupni kao opcija u LED varijanti. Sportski karakter je naglašen spoljašnjim ujednačenim točkovima sa četiri dodatna dizajna naplataka u veličinama do 19 inča, uključujući opcione visoko sjajne crne lakirane felne od lake legure u dizajnu sa više krakova i sa ivicom naplatka visokog sjaja za AMG liniju. Novi zadnji difuzor i standardna LED zadnja svijetla obezbjeđuju fascinantan i emocionalno privlačan izgled i danju i noću. Eksterijer visoke klase savršeno je upotpunjen atraktivnim izborom spoljašnjih boja: Dostupne su različite nemetalik/metalik i MANUFAKTUR boje.
Asortiman modela pokriva sve želje individualizacije: čak i u osnovnoj varijanti nove A-Klase, Mercedes-Benz nudi visokokvalitetno udobno sjedište čije nove, trodimenzionalne reljefne ARTICO presvlake dodatno naglašavaju sportski karakter vozila. Nivo opreme Progressive nudi tri različite boje unutrašnjosti: crnu, bež luksuznog izgleda i novu, zeitgeisty sivu. Novi, tamni ukrasni element od ugljeničnih vlakana dodatno poboljšava i instrument tablu i vrata na ovim modelima. AMG linija je dizajnirana za performanse i ima ukrase od sjajnog brušenog aluminijuma i crvene kontrastne šavove na ARTICO/MICROCUT sjedištima.
Digitalnija, pametnija, bezbjednija: u novoj A-Klasi i hardver i softver su napravili veliki korak naprijed – poslkednja generacija MBUX sistema je intuitivna za rad i sposobna za učenje. Vozački i centralni displeji stvaraju holistički, estetski doživljaj i mogu se prilagoditi po želji uz pomoć novodizajniranih stilova ekrana (Klasični sa svim relevantnim informacijama o vozaču, Sportski sa dinamičkim brojačem obrtaja, Diskretno sa smanjenim sadržajem), tri režima (Navigacija, Assistance, Service) i sedam svjetova boja. Centralni ekran nudi sve prethodne funkcije kao što su navigacija, mediji, telefon, vozilo itd. i njime se može upravljati direktno i praktično.
Telematički sistem je revidiran i impresionira svojim novim dizajnom i poboljšanim performansama. Još jedna nova karakteristika je integracija senzora otiska prsta (očekuje se da će biti dostupan od 1. kvartala 2023. godine) za identifikaciju i autorizaciju vozača. Naravno, povezivanje sa pametnim telefonima je moguće preko Apple Carplay ili Android Auto Wireless sistema, a za dalje povezivanje dodat je dodatni USB-C port i ponovo je povećan kapacitet USB punjenja.
Nova A-Klasa je takođe ažurirana u pogledu bezbjednosne pomoći u vožnji. Sa nadogradnjom Driver Assistance Paketa, na primjer, kontrola sistema pomoći pri održavanju trake (Lane Keeping Assist) je mnogo udobnija korišćenjem systema Active Steering Control. Sljedeća generacija Parking paketa podržava uzdužno parkiranje i nudi, između ostalog, vizuelizaciju od 360 stepeni za parkiranje uz pomoć kamere koristeći 3D slike.
Elektrifikovani i snažni pogoni: Nova A-Klasa je takođe dobila unapređenje u pogledu svojih motora. Asortiman benzinskih motora je elektrifikikovan i uključuje četvorocilindrske jedinice sa 7- ili 8-brzinskim DCT automatikom kao standardom. Kao blagi hibridi, opremljeni su dodatnim električnim sistemom od 48 volti koji podržava agilnost pri startovanju sa 10 kW više snage.
Više snage za plug-in hibride: Nova A-Klasa pravi još jedan veliki korak sa plug-in hibridnim pogonima (Mercedes-Benz A 250 e Hatchback: kombinovana potrošnja goriva, ponderisana (WLTP) 1.1-0.8 l/100 km, električna potrošnja kombinovana (WLTP) 17.0 15.0 kWh/100km, CO2-emisija kombinovana (WLTP) 25 18g/km; Mercedes-Benz A 250 e Saloon: kombinovana potrošnja goriva (WLTP) 1.0 0.8 l/100 km, električna potrošnja kombinovana (WLTP) 16.7 14.8 kWh/100km, CO2-emisija kombinovana (WLTP) 24 17 g/km). Visokonaponska baterija je još jednom poboljšana, tako da veći sadržaj upotrebljive energije dovodi do povećanja električnog dometa. Snaga elektromotora je povećana za 5 kW i sada dostiže snagu pogona od 80 kW. Što se punjenja tiče, i dalje su na raspolaganju tri opcije: pored standarda od 3,7 kW, poboljšana baterija sada se može puniti i naizmjeničnom strujom i do 11 kW, umjesto samo 7,4 kW kao ranije.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO