Nedavno objavljeno

Klaudija Šifer: Trideset godina kao super model

 

Od ubistva italijanskog dizajnera Đanija Versačea prošlo je 20 godina, zbog čega je njegova sestra Donatela priredila posebnu reviju tokom Nedjelje mode u Milanu. Nakon kolekcije za proljeće 2018. kojom je odala počast njegovim najboljim kreacijama, pistom su prošetale žene legendarni super modeli: Karla Bruni, Klaudija Šifer, Naomi Kembl, Sindi Kraford i Helena Kristensen. Sutradan je Klaudija bukvalno zaustavila saobraćaj u Via Montenapoleone dok je u Versaceovoj prodavnici promovisala knjigu izdatu povodom 30 godina manekenske karijere, tokom koje je krasila preko 1000 naslovnih strana raznih svjetskih časopisa, i zbog čega se našla i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Klaudija je zapravo planirala da se bavi advokaturom, kao njen otac. Sve se  promijenilo 1987, kada je 17-ogodišnju Njemicu u jednoj diskoteci u Dizeldorfu primijetio modni agent i pozvao je u Pariz na probno snimanje. Skoro patološki stidljiva tinejdžerka, visoka 170 cm, te noći je izvela prijatelje iz Hamburga u diskoteku Checkers u gradu, jer lokalni pab nije bio dovoljno zanimljiv. I to je bila sudbina. Ubrzo se našla pred objektivom modne fotografkinje Elen fon Unvert, i to za naslovnu stranu magazina Elle, a 1988. Klaudija našla se i na naslovnoj njemačkog magazina Brigitte.

Muza Karla Lagerfelda

Za novopečenu manekenku uspjeh je došao preko noći. Elen fon Unvert ju je fotografisala za Guessovu džins kampanju, a već 1988. dizajner Karl Lagerfeld ju je proglasio svojom muzom, učinivši je novim licem Chanela. Njene svijetloplave oči gledale su u nas sa naslovnih strana najuglednijih modnih magazina, dok je istovremeno šetala pistama u kreacijama dizajnera kao što su Versace, Valentino i Dolce & Gabbana.

“Nikad nisam očekivala da ću dugo trajati kao model. Uvijek sam mislila, a tako nam je i rečeno, do tridesete godine i gotovo. Poslije su rekli, do četrdesete i onda je definitivno to – to. A ja sam sad prešla četrdesete, kao i ostale djevojke iz tog perioda. Nema to veze s fizičkim izgledom, već s tim da li si napravio nešto sa svojim imenom”, govori danas.

Tokom devedesetih Klaudija je godišnje zarađivala oko 10 miliona dolara. Bio je to vrhunac ere super modela, dekadentne decenije ispunjene alkoholom, astronomskim honorarima i imenima svjetske slave.  A Klaudijina reputacija u modnoj industriji imala je dvije riječi: disciplina i rezervisanost. “Možda bih tu i tamo popila čašu šampanjca”, rekla je za njemački Süddeutsche Zeitung 2014. Zapravo, alkohol nikad nije voljela. “Bio je gorak. Sok od breskve bio je mnogo bolji. Prvi put sam probala alkohol, i to čašu crnog vina, u kasnim dvadesetim.”

Porodični život

Godine 1993, tada 23-godišnja Klaudija upoznala je mađioničara Dejvida Koeerfilda na jednoj gala večeri u Berlinu. Vjerili su se već naredne godine, a Klaudija se ponekad i pojavljivala na nekim Dejvidovim nastupima. Nakon nekoliko godina magija je iščezla iz njihove romantične veze: 1997. objavili su da se razilaze, navodeći kako su razlozi različiti poslovni rasporedi.

Početkom novog milenijuma Klaudija nastavlja punom parom dalje kad je modeling u pitanju. Ipak, njeni priorireti su se promijenili nakon što se 2002. udala za britanskog reditelja Metjua Vona i započela porodični život. Prorijedila je obaveze na poslu kako bi više vremena provodila sa suprugom i njihovo troje djece: Kasparom (14), Klementinom (12) i Kozimom Violet (7).

Manekenka rođena u Rajnabergu (Rheinberg) porodično gnijezdo svila je u Londonu, gdje se tokom 2006. pojavila u nizu reklamnih kampanja koje su promovisale njemačke investicije. Njen poslovni portfolio bio je ispunjen najrazličitijim projektima u novom milenijumu: lansirala je kolekciju od kašmira 2011, dizajnirala okvire za naočare za njemačku kompaniju Rodenstock, a čak se pojavila i u velikom filmskom hitu Zapravo ljubav.

Nekad i sad

Danas 47-godišnja Klaudija uspješno balansira između privatnog i poslovnog života. Njemačko izdanje Voguea obilježilo je 30 godina njeze karijere septembarskom naslovnicom, a 21. avgusta izdavačka kuća Prestel Verlag objavila je knjigu fotografija koja svjedoči o njenom radu s brojnim fotografima i dizajnerima tokom protekle tri decenije.

Kako danas na svoju karijeru gleda najpoznatiji njemački super model i šta bi bilo da se ništa od ovoga nije desilo? “Vjerovatno bih i dalje bila ona ista stidljiva osoba koja ne bi znala kako da prevaziđe tu stidljivost i ne bi iskusila mnoge stvari. Vjerovatno bih imala neki posao na kojem možeš da se ne ističeš i budeš u pozadini, negdje u banci, iza scene. Manekenstvo je bilo moja terapija. Naučila sam kako da komuniciram, kako da budem među ljudima.”

Vremena su danas drugačija od zlatnih devedesetih u svijetu mode. Klaudija ih ne zove boljim, nego samo različitim. “Danas odmah možeš da vidiš fotografiju onakvu kakva treba da bude. Nekad smo radili polaroidima, nije bilo digitalnih aparata, pa smo morali da ulažemo puno više truda, što je i duže trajalo, jer ne bismo odmah imali konačan rezultat. Ali, imali smo i više vremena i veće budžete. Nekad je snimanje trajalo sedmicu ili dvije. Danas, najviše dan. Sve je brže, kraće, poslovnije. Nekad je naglasak bio na rezultatu, kreativnosti, sve se vrtjelo oko mode, u modni svijet nisu ulazila imena iz svijeta glume ili muzike. Modeli, fotografi, dizajneri – oni su bili rok zvijezde.”

Ali, druga vremena traže drugačiji pristup poslu, pa tako i Klaudija danas ima cijeli niz proizvoda, brendova iza kojih stoji potpuno ili kroz saradnju s nekim. Ima pune ruke posla, baš kao i njen suprug, čiji se film Kingsman 2 trenutno prikazuje u bioskopima širom svijeta. “Svako partnerstvo s nekim je nastavak saradnje koja je dugo trajala. Ja imam 30 godina iskustva, i znam šta je kvalitet jer sam radila s najboljima.”

Na pitanje kako danas gleda na svoj status super modela, odgovorila je: “Mislim da je smiješno to što su nas zvali super modelima. Ja sam pokušavala da glumim Supermena, a zapravo sam bila Klark Kent. To nisam bila ja, to je bio posao koji sam radila.”

GRACIJA 116/2017.

Priredila Mila Durić

Latest Posts

Lifestyle

Ljepota

Zdravlje

Recepti