spot_img

Ko kaže da morate izgledati u skladu sa godinama

Kada je riječ o tome koliko imate godina, one bi za vas trebalo da budu samo broj

spot_img

 Istraživači sa International Institute for Applied Systems Analysis objavili su studiju prema kojoj postoji više faktora koji određuju vašu pravu starost nego što to čine godine života. Postoji bezbroj jednostavnih stvari koje možete da učinite kao biste izgledali zdravije i mlađe, bez obzira na to koji ste rođendan ove godine proslavili, tvrdi Andrea K. Robinson, bivša direktorka odjela za ljepotu u modnim kućama Ralph Lauren i Tom Ford, te autorica knjige Toss the Gloss: Beauty Tips and Tricks for Women 50+. U knjizi namijenjenoj ženama iznad 50 godina, Robinsonova dijeli svoje znanje o tome koji proizvodi protiv starenja stvarno djeluju, te daje savjete vezane za šminku uz pomoć kojih će svaka žena garantovano izgledati mlađe.

Koristite odgovarajuće proizvode za njegu Prilikom kupovine, obratite pažnju na tri vrlo moćna sastojka koja proizvodi za njegu kože treba da imaju, kaže Robinsonova. Prvo, provjerite da li serum koji biste željeli da kupite sadrži antioksidans poput vitamina C, koji će se pobrinuti da vaša koža zablista; drugo, pogledajte da li sadrži retinoide, koji pomažu obnavljanje ćelija kože i stimulišu nastanak kolagena; i treće, počnite sa korištenjem alfa-hidroksilne kiseline u obliku eksfolijatora kako biste uspješno odstranili izumrle ćelije sa površine kože.

Svakodnevno nanosite zaštitni faktor Bilo da je napolju 30 stepeni, ili je hladno i kišovito, zaštita protiv štetnih UV zraka je nezaobilazan dio svakodnevne rutine. Ukoliko već dosad niste koristili kreme sa zaštitnim faktorom, neka vam to odmah pređe u naviku, s obzirom da štetni sunčevi zraci ne samo da izazivaju bore već kožu izlažu riziku od pojave raka. Koristite najmanje zaštitni faktor 30, ali ne bacajte uzalud novac na onaj od preko 50, jer su istraživanja pokazala da nisu znatno efikasniji od faktora 30 ili 50.

Smanjite upotrebu pudera “Velike količine pudera se najčešće zadržavaju u porama i neravninama kože”, tvrdi Robinsonova. “Ono što nam je nakon izvjesnih godina potrebnije, jeste puder koji je istovremeno i hranljiva krema za njegu kože. Izbjegavajte sve što je na bazi čistog pudera.” Takođe savjetuje nanošenje kreme na lice prije nego stavite puder, jer će krema omogućiti njegovo lakše raspoređivanje i prekrivanje lica, a i cjelokupna šminka će se duže zadržati na licu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maye Musk (@mayemusk)

-

Lažni sjaj Postoji jednostavan način da sigurno pocrnite, a to je upotreba kreme za postepeno samotamnjenje. “U određenim godinama ništa vam ne možete pružiti tako blistav sjaj kao ove kreme”, pojašnjava Andrea. “Uz adekvatno nanošenje koje ćete pronaći na uputstvu, izbjeći ćete pojavu mrlja i fleka, naročito na djelovima poput ruku, stopala i zglobova.” Na licu koristite kremasto rumenilo koje će se lakše stopiti sa vašim tenom. “Ono se bolje i lakše utrljava u djelove na kojima je koža isušenija ili grublja ili jednostavno neravna. Nanosite ga prstima, i to kružnim pokretima, te pažljivo razmažite krajeve.”

Držite se podalje od svjetlucajućih proizvoda Jarke sjene za oči, kao i proizvodi sa svjetlucajućim česticama čine bore vidljivijim. “Ovi proizvodi vam ne laskaju niti izgledaju atraktivno na koži ili očnim kapcima, na kojima su se već počeli javljati znaci starenja”, kaže Robinsonova. “Tamne sjene u kombinaciji sa svjetlijim neutralnim bojama su najbolji izbor za oči.” Također, izbjegavajte tečni ajlajner koji naglašava delikatnu i nježnu kožu oko očiju, te se radije odlučite za mekanu olovku za oči.

Izaberite odgovarajući oblik obrva Odložite pincetu i obratite se profesionalcu koji će mnogo bolje od vas oblikovati vaše obrve. “Spuštene oči možete izbjeći tako što ćete promijeniti luk obrva i produžiti ga prema vani (radije nego što ćete okrenuti ka unutra i tako doslovno zaokružiti oči)”, pojašnjava Robinsonova. “Luk je veoma bitan dio obrva, treba biti samo malo podignut i imati adekvatan pad.”

Ne zaboravite na vrat “Starenjem, vrat gubi elastičnost brže nego bilo koji drugi dio tijela, pa kod nekih žena može izgledati zastrašujuće”, kaže Robinsonova. “Treba da posvetite jednako veliku, ako ne i veću pažnju, njezi vrata i dekoltea, kao što to činite sa licem. Da biste ove djelove tijela zadržali mladim, slijedite naredna tri koraka: Mažite ih kremama ili mlijekom za tijelo svako jutro i svako veče, nježnim pilingom ih istrljajte jednom do dva puta nedjeljno, i svakodnevno nanosite zaštitu protiv UV zračenja.”

Obratite pažnju na ruke Nastojte da prilikom pranja posuđa uvijek nosite rukavice i da povremeno mažete ruke kremom. “Hemikalije i vruća voda uklanjaju prirodni zaštitni sloj sa kože ruku, što ih čini podložnim iritacijama i isušivanju. Nanesite sloj kreme ili losiona za njegu ruku svaki put kada hoćete navući gumene rukavice – to ne samo da će ih zaštititi već će im pružiti i dodatnu njegu.” Andrea Robinson navodi da su njoj najdraže kreme koje sadrže suncokretovo ulje, vitamin E, ekstrakt šargarepe ili aloe veru, što joj pomaže da ruke zaštiti od isušivanja.

GRACIJA 142/2018.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO