spot_img

Kokosovo ulje: spolja i iznutra

spot_img

Kokosovo ulje je obavezan sastojak narodne medicine i ishrane u Aziji, a u evropskim državama se pojavljuje tek zadnjih desetak godina. Brojni nutricionisti naglašavaju vrijednost i korist ove namirnice, i preporučuju svakodnevno korištenje u ishrani. Dobiva se iz kopre – osušenog kokosovog oraha, osnovni sastojak mu je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje i štiti od mnogih bolesti. Napomene radi: jedini alternativni izvor laurinske kiseline je majčino mlijeko, koje izgrađuje imunitet novorođenčeta. Drugi važan sastojak kokosovog ulja je kaprilna kiselina koja podstiče razvoj “dobrih” bakterija, posebno onih mliječne kiseline. Kaprilna kiselina pozitivno djeluje na liječenje kandide i uništava parazite u sistemu za varenje. Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbuju te ne opterećuju sistem za varenje. Ove masne kiseline ne ugrožavaju krv, već direktno odlaze u jetru, gdje se pretvaraju u energiju.

Upravo zbog energije koju dobiva iz kokosovog ulja, tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Zbog toga je kokosovo ulje odličan izbor i za one koji se bore sa viškom kilograma.

Kokosovo ulje pomaže i pri snižavanju holesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Redovnom upotrebom ovog ulja doprinosimo održavanju zdravlja crijeva, smanjenju težine i normalizaciji metabolizma.

Pomoć pri liječenju sljedećih bolesti: Kožne bolesti i rane, artritis i reuma, ugrizi insekata, opadanje kose, bolesti desni, crijevni paraziti, probavne smetnje, virusne i bakterijske infekcije, gljivice, zloćudne bolesti, dijabetes, oslabljen imunitet, hronični umor, migrena, depresija i tjeskoba, oslabljena koncentracija i pamćenje, Parkinsonova, Alchajmerova i Kronova bolest. U posljednje vrijeme se spominje i kao jedan od najboljih prirodnih lijekova za probleme sa štitnom žlijezdom.

-

Za kožu i kosu: Osim za zdravlje unutrašnjih organa, kokosovo ulje se koristi za masažu i njegu kože i kose. Dohranjuje kožu, čini je mekšom i elastičnijom, te sprečava stvaranje bora i staračkih pjega. U masaži udova i zglobova, kokosovo ulje djeluje protivupalno. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima. Kokosovo ulje potiče rast folikula, hrani i regeneriše kosu, zbog čega se često koristi u pakunzima za njegu kose.

Konkretna primjena: Najbolje je kokosovo ulje upotrebljavati u sirovom obliku jer se tako najbolje iskorištavaju dobrobiti njegovih ljekovitih sastojaka. Zbog izuzetne otpornosti na visoke temperature, kokosovo ulje možemo bez straha koristiti za pečenje ili prženje hrane – za razliku od drugih ulja koja na višim temperaturama drastično mijenjaju osobine. Na hladnijoj temperaturi je ovo ulje u čvrstom stanju, a tek na 23 stepena Celzijusa prelazi u tečno stanje. Ako u prodavnicama pronađete pojam kokosova mast, a negdje drugo ulje, ne brinite – radi se o istom proizvodu.

Uvijek potražite hladno presovano kokosovo ulje, koje ima sve navedene vrijednosti. Izbjegavajte rafinisano, koje je znatno jeftinije, ali i lišeno većine korisnih svojstava. Preporučena dnevna količina je dvije do četiri kašike hladno presovanog kokosovog ulja. Da biste ga lakše konzumirali, možete da ga dodate u salatu ili zeleni kašasti sok.

Komercijalni kozmetički preparati s oznakom “prirodni” uvrstili su ga među svoje sastojke; postoji i luksuzna linija proizvoda sa kokosovim uljem brenda Kopari koje prodaje Sephora, a čije osnivanje su pokrenuli glumac Džared Leto i mnoge druge slavne ličnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kopari Beauty (@koparibeauty)

 

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO