Šon Koneri

spot_img
 

Kada je daleke 1962. izgovorio My name is Bond, James Bond ušao je u istoriju kao najpoznatiji tajni agent na svijetu s dozvolom za ubijanje u službi Njenog Veličanstva. Postoje dvije verzije događaja, kada je u pitanju Konerijev izbor za Džejmsa Bonda. Jedna je da su ga producenti Salcman i Brokoli pozvali na audiciju nakon što su ga slučajno vidjeli kroz prozor “dok je koračao gipko kao pantera, i odmah ga zarobili”. Iako je Koneri bio izuzetno bahat na audiciji, na kojoj se pojavio neuredan, u preširokim pantalonama i prevelikom džemperu, te odbio da pročita određeni tekst, dobio je ulogu. Među konkurentima je bio i glumac Dejvid Niven, koji je Flemingu navodno poslužio kao inspiracija za lik Bonda.
Druga verzija je da je Koneri ulogu dobio zahvaljujući glasovima čitaoca Daily Expressa, a u konkurenciji su bili Reks Harison, Trevor Hauard, Keri Grant i Rodžer Mur. Zanimljivo je da se Jan Fleming, tvorac lika legendarnog agenta, svim silama borio da Koneri ne bude izabran za ulogu. Smatrao ga je nedovoljno otmjenim i premišićavim, ali je odlučujuću riječ imala Flemingova supruga, tvrdeći da je upravo Koneri idealan Džejms Bond. Nakon prvog filma iz serijala Dr. No, niko nije sumnjao u ispravnost izbora, a Fleming je čak u kasnijim romanima dodao da Bond ima škotske krvi. Uslijedili su, zatim, Iz Rusije s ljubavlju, Goldfinger, Operacija Grom, Samo dvaput se živi i Dijamanti su vječni, u periodu od 1962. do 1971. godine. Za ljubitelje Džejmsa Bonda širom svijeta, samo je Šon Koneri pravi i jedini agent 007.

DVIJE TETOVAŽE Tomas Šon Koneri je rođen 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj edinburškoj četvrti u Škotskoj. Otac Džozef bio je vozač kamiona, a majka Eufamija Meklin sluškinja. Mali Tomas je od najranijeg djetinjstva morao da zarađuje, te je radio kao dostavljač mlijeka za jednu funtu sedmično. Kao 13-godišnjak, nimalo zadovoljan načinom života, napušta školu i porodicu kako bi se prijavio u Britansku mornaricu, iz koje je otpušten poslije tri godine zbog zdravstvenih problema. Danas ga na te dane podsjećaju dvije tetovaže na ruci, Mum and Dad i Scotland Forever. Kako bi preživio, počinje da radi različite poslove, bio je zidar, vozač kamiona, čuvar, slikarski model, maneken za kupaće kostime… Nakon što se sasvim slučajno priključio mornarskom horu u Londonu, počinju da ga zanimaju gluma i scenski nastup. Godine 1951. je debitovao u pozorištu u predstavi South Pacific.

STRASTVENI BILDER Kao mladić strastveno se bavio bodi bildingom i dobio nadimak Big Tam. Pod imenom Tom Koneri učestvovao je na izboru Mister Universe 1953. godine i zauzeo treće mjesto. Poslije tog sportskog uspjeha nastupio je u nekoliko pozorišnih predstava, te ostvario manje uloge u televizijskim filmovima i serijama. Godine 1968. s Lanom Turner snima Another Time, Another Place, a naredne igra negativca u filmu Tarzanova najveća avantura. Iz tog razdoblja vrijedi spomenuti i epizodnu ulogu u filmu Najduži dan, s mnogobrojnim glumačkim zvijezdama: Henri Fonda, Džon Vejn, Robert Mičam…

NIKAD NE RECI NIKAD Iako je zahvaljujući filmovima o Džejmsu Bondu postao slavan u cijelom svijetu, Koneri nije bio zadovoljan time. Nije želio da ga publika pamti po jednoj ulozi. U narednim filmovima pokušavao je da se izgledom što više udalji od lika prepoznatljivog britanskog agenta. Bio je veoma uporan i prihvatao najrazličitije uloge koje su mu dopuštale što veće transformisanje izgleda. Skoro neprepoznatljivo je izgledao u filmu iz 1974. Zardoz, reditelja Džona Burmana, gdje je imao dugu pletenicu, ogromne brkove i bio omotan u neobičnu crvenu odjeću. Uslijedile su uloge u avanturističkim, akcionim, ratnim i vestern filmovima… Iako je obećao da više nikada neće biti tajni agent, 1983. prihvata tu ponudu posljednji put i snima svog posljednjeg Bonda, Nikad ne reci nikad, koji nije dostigao uspjeh prethodnih.

IME RUŽE Sredinom 80-ih Konerijeva karijera je donekle posustala, mada je i tokom tog perioda ostvario nekoliko veoma značajnih uloga. Godine 1986. glumio je u prvom i najboljem filmu Highlander serijala, kao i u hvaljenom Ime ruže, za koji je dobio nagradu BAFTA. Zanimljivo je napomenuti da kompanija Columbia Pictures nije htjela da finansira Ime ruže upravo zbog Konerija. Smatrali su da mu je karijera krenula nizbrdo i da njegovo ime neće privući dovoljnu pažnju publike. Film je, ipak, postao pravi hit i danas uživa kultni status. Godinu poslije, Šon Koneri osvaja jedinog Oskara za ulogu irskog policajca Džima Malonea u De Palminom filmu Nedodirljivi.

UNUCI, GOLF I VISKI Šon Koneri je od 1962. do 1973. godine bio u braku s glumicom Dajan Silento, s kojom ima sina Džejsona (1963). Od 1975. je u braku sa francusko-marokanskom umjetnicom Mišelin Rokebrin, s kojom živi povučeno, uglavnom u Španiji i u Los Anđelesu. Uživa u druženju s unucima, golfu i škotskom viskiju. Kako je stario i bivao zreliji, Koneri je ženama postajao sve privlačniji, a na listama najseksi ljudi iz šoubiznisa i seks-simbola često je zauzimao mjesto pri i na samom vrhu. Imao je 60 godina kada ga je magazin People proglasio najseksepilnijim živim muškarcem, na šta je reagovao riječima: “Hvala Bogu, dobro je dok nisam najprivlačniji mrtav muškarac.” Godinu poslije, časopis Empire ga je proglasio sedmom najprivlačnijom filmskom zvijezdom svih vremena. Ispred Konerija su se našla samo dva muškarca – Robert Redford i Džoni Dep. Mnogim obožavaocima slavnog glumca nije poznato da je potpuno ćelav, te da je u gotovo svim filmovima, čak i onim iz 60-ih, nosio tupe. Kosu je počeo gubiti veoma rano, kao 20-godišnjak, ali to privatno nikada nije krio.

POLITIČKI ANGAŽMAN Kraljica Elizabeta ga je 1999. godine proglasila vitezom, uprkos tome što Koneri otvoreno podržava Škotsku i rad Škotske nacionalističke partije koja traži samostalnu i nezavisnu Škotsku izvan Velike Britanije. Godine 2007. je pokrenuo internetski TV kanal, kako bi se na njemu češće pojavljivao vođa stranke. Koneri je dao punu podršku stranci i izrazio nadu da će do 2010. postati najjača u Škotskoj. “Znam da je ova stranka uistinu škotska i da ima izvrsne ideje. Ukoliko se realizuju, možemo da očekujemo pozitivne promjene za škotski narod i cijelu Škotsku. Zajedno možemo započeti novu eru optimizma i napretka”, rekao je prilikom predstavljanja TV kanala.

ŠKOTSKI AKCENT Iako su mnogi prigovarali njegovom izgovoru i tvrdili kako ima jedan od najgorih naglasaka na filmu, Koneri ga nikada nije mijenjao bez obzira na to koji lik tumačio. I upravo je taj užasni škotski akcent vremenom postao njegov zaštitni znak i zbog njega je dobio ponudu da svoj glas posudi zmaju Draku u filmu Dragonheart uz 1996. godine. Zanimljivo je da su kompjuterski animatori proučavali i njegove pokrete i mimiku kako bi ih prenijeli na lik i pokrete zmaja.

POVLAČENJE Posljednjih godina Koneri nije mnogo snimao: 2000. godine je za dramu Finding Forrester dobio mnogo pohvala i dobrih kritika, a tri godine kasnije je još jednom bio akcioni junak u ekranizaciji stripa Liga izuzetnih džentlmena, koja se nije proslavila. Prihvatio je još jednom Džejmsa Bonda, tačnije posudio mu je glas 2005. u video-igri pod nazivom Džejms Bond 007: Iz Rusije s ljubavlju. Godine 2012. posudio je glas i glavnom junaku animirane avanturističke komedije Sir Billi. Nakon što je objavio da se povlači iz glume, uslijedila je ponuda za četvrti nastavak Indijane Džonsa. Na veliku žalost ljubitelja ovog serijala, kao što je ranije odbio i ulogu Gandalfa u trilogiji Gospodar prstenova, Šon je odbio ulogu istraživačevog ekscentričnog oca, iako je tvrdio da se nikada nije zabavljao kao na snimanju filma Indijana Džons: Posljednji krstaški pohod. Džordž Lukas je više puta izjavio da mu je lik Džejmsa Bonda bio velika inspiracija prilikom stvaranja lika Indijane Džonsa i čitavog serijala. “Ko drugi bi mogao da igra Džonsovog oca nego tip zbog koji me je inspirisao u stvaranju svega toga, Džejms Bond glavom i bradom.”

GRACIJA 84/22. jul. 2016.
Priredila Snežana Crkvenjaš
Foto AG

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO