Konferencija o nacionalnom brendiranju Crne Gore

spot_img

Peta konferencija o nacionalnom brendiranju Crne Gore u organizaciji Ministarstva ekonomije i pod pokroviteljstvom fondacije Hans Zajdel održana je u Kolašinu. Obuhvatila je četiri tematske cjeline: masovni, elitni ili eko i kulturni turizam, sport – kao ambasador nacionalnog brenda, potrošački etnocentrizam i brendiranje države i tradicionalne ili moderne vrijednosti za pozicioniranje države. Govoreći na panelu posvećenom turizmu, Aleksandra Kiković iz UNDP-a je podsjetila da, prepoznajući značaj razvoja koncepta niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori, UNDP od 2015. redovno provodi istraživanje o potencijalima razvoja zelenog turizma u Crnoj Gori. Rezultati govore da Crna Gora ima sve preduslove za uspješan razvoj zelenog/održivog turizma zasnovanog na principima niskokarbonskog razvoja.
“Turisti koji posjećuju Crnu Goru u njoj prepoznaju upravo ono što su svojstva ovakvog turizma. Turistički poslenici smatraju da je ključni motiv dolaska turista u Crnu Goru netaknuta priroda (79%), kvalitet smještaja (38%) i kvalitet i raznovrsnost usluge (38%), dok je sličan stav i turista koji smatraju da su ključni razlozi zašto biraju Crnu Goru kao destinaciju za odmor upravo kvalitet smještaja (58%), kvalitet ishrane (48%) i netaknuta priroda (46%). Podatak da se čak 92% ispitanika izjašnjava da bi u narednih pet godina ponovo posjetilo Crnu Goru, govori u prilog činjenici da se turisti rado vraćaju. Upravo takvu percepciju turista ubuduće treba detaljnije sagledati i koncipirati model razvoja niskokarbonskog turizma na nacionalnom i lokalnom nivou”, kazala je Kiković.
Brendiranje države pretpostavlja definisanje sveobuhvatne strategije u čije su provođenje uključeni svi akteri državne vlasti, unutrašnje i spoljne politike, ali i nevladinog sektora, raznih agencija, kulturnog i sportskog sektora, u čemu su marketinški i promotivni alati samo dio koji slijedi, nikako oblikuje strategiju. Na panelu su govorili i prof. dr Rade Ratković i prof. dr Ivo Armenko sa Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, mr Nikola Ražnatović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma i Aleksandar Perović iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO