spot_img

Koristite li kremu za područje oko očiju?

Kako je prevencija uvijek najefikasnija taktika, i ovdje važi pravilo – bolje spriječiti nego liječiti

spot_img

Oko nekih proizvoda za njegu lica se ne raspravlja: to su sredstvo za čišćenje kože, zaštita od sunca i hidratantna krema za lice, koji uvijek treba da budu dio našeg arsenala. Da li se krema za područje oko očiju nalazi u sivoj zoni, kada nismo sigurni da li nam je zaista potrebna ili ne? U nastavku pročitajte sve o njihovoj važnosti.

Zašto da koristite kremu za područje oko očiju?

Očni kapci najtanji su djelovi kože na našem tijelu, a pošto ih stalno koristimo (jer trepnemo oko 10.000 puta u toku dana), koža oko očiju prva će da pokaže znakove starenja. Stoga je logično da im je potrebna dodatna njega. Kreme za područje oko očiju laganije su teksture od običnih krema za lice, preteških za očne kapke, koji zbog toga mogu da izgledaju natečeno, a što je posljedica zadržavanja tečnosti. Osim toga, kreme za lice ne sadrže određene sastojke kojima se tretiraju tamni krugovi oko očiju, do čije pojave dolazi zbog oslabljenih krvnih sudova: krv polagano curi u okolno tkivo i nastaju neželjeni tamni krugovi.

Koje sastojke treba da potražite u kremama?

O kremi za područje oko očiju razmišljajte kao o jutarnjoj kafi: ne preskačite je. Savršena krema sadrži kofein koji će da ojača krvne sudove i smanji otečenost. Idealno bi bilo da sadrži peptide koji stimulišu proizvodnju kolagena, kao i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu nanijeti ozbiljnu štetu vašoj koži, a poželjan je i nijacinamid kojim izbjegavate dekoloraciju. Idealna krema za područje oko očiju trebala bi da sadrži i micu, lagani reflektujući sastojak koji pomaže u kamufliranju tamnih krugova.

-

Ko treba da ih koristi?

Iako je lako objasniti pozitivne efekte ovakvih krema, i dalje ostaje pitanje ko treba da ih koristi. Ne postoji specifična dob kada bi ih trebalo ubaciti u svakodnevnu njegu lica, ali najbolji kandidati su osobe sa izrazito suvom kožom ili veoma primjetnim tamnim krugovima, kao i izraženijim borama u predjelu oko očiju. Prevencija je uvijek najefikasnija taktika, te i ovdje važi pravilo “bolje spriječiti nego liječiti”. Briga o koži oko očiju, još dok ste u dvadesetim, značajno će da uspori njeno starenje.

Kako se nanosi?

Eksperti kažu da ne treba pretjerivati. Sve što vam je potrebno je količina kreme veličine zrna graška koju ćete nanijeti ujutru i uveče, nakon čišćenja lica. Malim prstom, nježnim i laganim pokretima prema gore, nanesite kremu na područje oko očiju, čime se prirodno koristi laganiji pritisak na kožu nego kada biste koristili kažiprst.

NAPOMENA Iako proizvodi za njegu kože nakon što ih otvorite najčešće imaju rok trajanja do 18 mjeseci, preporučuje se da ih iskoristite u prvih šest mjeseci, kada sastojci imaju najveću upotrebnu vrijednost. Osim toga, treba da imate na umu i rok trajanja koji mora da bude vidljiv na svakoj ambalaži. Ukoliko niste sigurni koliko dugo već posjedujete određeni proizvod, najbolje je da ga bacite.

GRACIJA 63

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO