spot_img

Kozmetika u frižideru: DA ILI NE?

Ako niste planirali kupovinu malog beauty frižidera, čija je popularnost sve veća, određene kozmetičke proizvode treba držati u kuhinjskom frižideru. Ne tako stylish, ali jednako efikasnom...

spot_img

Ako za probleme s aknama, rozaceom i slično koristite dermokozmetiku, treba da znate da neke aktivne supstance zagrijavanjem gube određene osobine te proizvide ne treba držati na sobnoj temperaturi. Ako proizvod sa vitaminom C ili retinolom otvorite i ostavite na sobnoj temperaturi, vrlo brzo će izgubiti moć. Ako ste ljubitelji kozmetike organskog porijekla, budite veoma pažljivi, većina prirodnih sastojaka (bez konzervansa, kao što je paraben) veoma je osjetljiva na visoku temperaturu. Čuvajte je na hladnom mjestu, kao i prirodne ljekove. Ako koristite proizvode namijenjene ublažavanju otečenosti lica, bilo da su u pitanju serumi, losioni, kreme, njihovi aktivni sastojci znatno su efikasniji na temperaturama nižim od 10 stepeni.

 Ako elastične sheet maske i rolere od žada držite u frižideru biće mnogo efikasniji, balzami i ruževi za usne neće se topiti, olovke za oči lakše će se nanositi. Iako bočicu omiljenog parfema najčešće držimo na vidnom mjestu, na toaletnom stolu, naprimjer, visoke temperature i sunčeva svjetlost mogu negativno uticati na sadržaj te mu djelimično ili potpuno promijeniti miris. Ali, parfem ne treba držati ni u frižideru, neka bude u svojoj kutiji, na mjestu koje nije direktno izloženo sunčevoj svjetlosti.

Neki proizvodi su efikasniji na sobnoj temperaturi te uvijek obratite pažnju na preporuke navedene na etiketi, a neka svi i uvijek budu što dalje od – izvora toplote, svjetlosti i vlage. Nećete pogriješiti. (S.C)

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO