spot_img

Kristina Banjević: Samopouzdanje, obrazovanje i njegovanost nikada ne izlaze iz mode

spot_img

Razgovarala Marina Strugar
Foto Andrija Boljević

Za sebe voli da kaže da nije bloger, već fashionista. To je osoba koja osim što prati modnu scenu, dizajnira i garderobu. To je posao iz snova Kristine Banjević, koja stoji iza Instagram profila @kristina.banjevic Studirala je na Ekonomskom fakultetu, a trenutno radi master iz ekonomije. Želja da se bavi ekonomijom izrodila se kroz rad u porodičnoj firmi Aqua Bianca, u čije poslovanje je uključena. Moda joj je više od hobija, a haljine koje je nosila na snimanju su njene kreacije.
“Instagram je postao svjetski popularna mreža za komunikaciju i predstavljanje trendova na polju mode, kuvanja, arhitekture… Moj profil je nastao iz zabave i ljubavi prema modi, umjetnosti i stvaranju. Međutim, sve više pažnje, truda i rada ulažem, tako da ne mogu reći da je to sada samo zabava. Uvijek sam željela da se izdvojim, da budem drugačija, da ne podliježem trendovima, ne samo modnim već i trendovima ponašanja i životnih stilova. Vidim da ljudi sa znanjem i iskustvom to prepoznaju i cijene, a meni je čast.”

Koji su trendovi Vaši favoriti za ovu jesen? Koji Vam se ne dopadaju i ne vidite sebe u njima?
– Za ovu jesen favorit su mi neutralne nijanse i to siva, bež, cigla boja, dobro krojena odijela i chunky boots. Poštujem svačiji ukus. Različitosti postoje da bi se cijenile i mnogo je interesantnije nego da smo svi isti. Lično nisam ljubitelj neon boja, čuvenih Bottega papuča, pa ni njihovog komplet modnog izražaja, najlon Prada kolekcije i neoprena. Međutim, iako se u tome ne pronalazim, ne mogu reći da drugome to dobro ne stoji, ko može da to iznese na pravi način.

“Za ovu jesen favorit su mi neutralne nijanse i to siva, bež, cigla boja, dobro krojena odijela i chunky boots”

Koliko Vam je moda važan segment u životu?
– Stil je način da se izrazite. Danas je mnogo bitno kako ćete se predstaviti i kakav utisak ostavljate, jer na taj način prikazujete i svoj karakter. Na prvi pogled prikažete to vašim autfitom, i izgledom, a onda upotpunite stavom, harizmom i elokventnošću.
Šta je neizostavno u Vašem ormaru?
– Bijela košulja je nešto što se može iskoristiti za svako godišnje doba. Svaku kombinaciju upotpuni, tako da bih nju izdvojila kao favorit u ormaru.
Na čemu nikada ne štedite?
– Teško je odlučiti se između torbi, naočara i nakita. Dobri asesoari mi uvijek privuku pažnju. Ipak torbe su br.1, u raznim bojama, veličinama, modelima, njih nikad dosta.
Koji je po Vama ključni modni detalj na ženi?
– Samopouzdanje, obrazovanje i njegovanost nikada ne izlaze iz mode, tako da bih to uvijek izdvojila kao prioritete. Ako tome dodate i izgrađen stil, naravno da je to samo još jedan plus. A ako pričamo konkretno o detaljima, oni znaju da upotpune svaku kombinaciju, tako da dobar sat, minđuše ili lančić mogu da unesu posebnu notu u autfit.
Kako biste opisali Vaš stil?
– Iako mi je, što sam starija, minimilizam favorit, ne mogu reći da sam minimalista u oblačenju. Volim eksperimentisanje, sklapanje boja, spajanje naizgled nespojivog. Ne pratim trendove slijepo, jer smatram da sve što je trend nije ujedno i moj stil. Dosta toga se desi da mi se ili ne sviđa, ili se ne pronalazim u tome ili mi ne stoji. Uvijek ostajem dosljedna sebi, samo tako možete pokazati ljudima šta ste zapravo. Čim prihvatate sve i slažete se sa svim, prilagođavate se kao kameleon, gubite ličnost i samim tim suštinu. Najviše volim eleganciju, i kombinaciju minimalizma, sofisticiranosti sa fashion komadima.

Haljine su Kristinine kreacije

Kako ocjenjujete domaći street style, šta Vam se dopada, a šta ne?
– Smatram da imamo još mnogo posla na unapređivanju modne scene, ako želimo pratiti svjetske trendsetere. Ima izuzetaka koji su na dobrom putu, iako su u manjini. Svakako uvijek treba ostati dosljedan sebi, jer čim izgubite sebe u ovom moru fake-a gubite suštinu. Takođe, kroz ovaj posao sam stekla brojne prave prijatelje, i divne ljude. A na negativne strane se svakako ne bih obazirala, jer je toliko divnih kojima trebamo dati na značaju.
Koje stvari su najzastupljenije u Vašem ormaru?
– Za proljeće/ljeto su to lepršave haljinice, a za jesen/zimu dobar sako i pantalone. Da li će to biti baggy varijanta ili structured popuno je nebitno i zavisi od trendova sezone, ali sa dobrim odijelom ne možete napraviti grešku. I, naravno, nezaobilazne torbe, opet se vraćamo na njih, jer su očigledno moja slabost.
Šta uvijek imate u neseseru?
– Tu su uvijek balzam za usne, parfem i krema za ruke.
Koji je Vaš omiljeni beauty ritual?
– Kada je riječ o kozmetici, s vremenom sam postala izbirljivija. Mislim da sam našla svoje omiljene proizvode. Isprobavala sam Dior, Chanel, Lancome kozmetiku, ali od kada sam počela koristiti tretmane i proizvode Biologique Recherche, moja koža je postala još njegovanija, iako u suštini nisam nikada imala nekih problema. Kozmetika je prirodna, biljnog porijekla, što je meni jedna od najvažnijih stavki. Takođe, masaže lica i tijela su mi favorit za psihofizičku relaksaciju.

“Moj Instagram profil je nastao iz zabave i ljubavi prema modi, umjetnosti i stvaranju. Međutim, ulažem sve više pažnje, truda i rada, pa ne mogu reći da je to sada samo zabava”
-

Na koji način održavate liniju, da li i u kojoj mjeri uspijevate da primjenjujete zdrave stilove života?
– Da budem iskrena, ne mogu reći da se striktno pridržavam nekog posebnog režima ishrane jer obožavam i slatko i tjesteninu. Treniram, šetam, i to sve u granicama normale. Pobornik sam zdravih stilova života, jer živimo u takvom vremenu gdje sam vazduh, hrana nisu kao što su nekada bili, i zato je potrebno dodatno voditi računa. Zdrava ishrana kao što su salate, voće, proteini, kao i dodaci ishrani tj. vitamini, to je nešto što preferiram.
Kako reagujete na komplimente?
– Divno je kada vas neko pohvali, kada imate podršku, kada ste voljeni. Nema ništa ljepše od širenja pozitivnih vibracija, samo tako će i život biti ljepši. Uvijek sam za to. Po prirodi sam osoba koja obožava da drugima uputi kompliment kada osjetim potrebu za tim. Što se mene tiče, komplimenti me postide, ali i motivišu za daljnje usavršavanje i napredak u tom pravcu. Ipak, smatram da trebamo verbalizovati mišljenja i da sve što kažemo treba biti dobro, lijepo i konstruktivno, pa čak i savjet i kritika, tada ćemo mi sami, a i svijet biti ljepši i bolji.

GRACIJA 183/oktobar 2020.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO