Kristina Banjević: Samopouzdanje, obrazovanje i njegovanost nikada ne izlaze iz mode

Popularna blogerka obožava da nosi odijela, a bijela košulja je neizostavni komad u njenom garderoberu. Nikada ne štedi na torbama

Razgovarala Marina Strugar
Foto Andrija Boljević

Za sebe voli da kaže da nije bloger, već fashionista. To je osoba koja osim što prati modnu scenu, dizajnira i garderobu. To je posao iz snova Kristine Banjević, koja stoji iza popularnog Instagram profila @krisstinafashion. Studirala je na Ekonomskom fakultetu, a trenutno radi master iz ekonomije. Želja da se bavi ekonomijom izrodila se kroz rad u porodičnoj firmi Aqua Bianca, u čije poslovanje je uključena. Moda joj je više od hobija, a haljine koje je nosila na snimanju su njene kreacije.
“Instagram je postao svjetski popularna mreža za komunikaciju i predstavljanje trendova na polju mode, kuvanja, arhitekture… Moj profil je nastao iz zabave i ljubavi prema modi, umjetnosti i stvaranju. Međutim, sve više pažnje, truda i rada ulažem, tako da ne mogu reći da je to sada samo zabava. Uvijek sam željela da se izdvojim, da budem drugačija, da ne podliježem trendovima, ne samo modnim već i trendovima ponašanja i životnih stilova. Vidim da ljudi sa znanjem i iskustvom to prepoznaju i cijene, a meni je čast.”

Koji su trendovi Vaši favoriti za ovu jesen? Koji Vam se ne dopadaju i ne vidite sebe u njima?
– Za ovu jesen favorit su mi neutralne nijanse i to siva, bež, cigla boja, dobro krojena odijela i chunky boots. Poštujem svačiji ukus. Različitosti postoje da bi se cijenile i mnogo je interesantnije nego da smo svi isti. Lično nisam ljubitelj neon boja, čuvenih Bottega papuča, pa ni njihovog komplet modnog izražaja, najlon Prada kolekcije i neoprena. Međutim, iako se u tome ne pronalazim, ne mogu reći da drugome to dobro ne stoji, ko može da to iznese na pravi način.

“Za ovu jesen favorit su mi neutralne nijanse i to siva, bež, cigla boja, dobro krojena odijela i chunky boots”

Koliko Vam je moda važan segment u životu?
– Stil je način da se izrazite. Danas je mnogo bitno kako ćete se predstaviti i kakav utisak ostavljate, jer na taj način prikazujete i svoj karakter. Na prvi pogled prikažete to vašim autfitom, i izgledom, a onda upotpunite stavom, harizmom i elokventnošću.
Šta je neizostavno u Vašem ormaru?
– Bijela košulja je nešto što se može iskoristiti za svako godišnje doba. Svaku kombinaciju upotpuni, tako da bih nju izdvojila kao favorit u ormaru.
Na čemu nikada ne štedite?
– Teško je odlučiti se između torbi, naočara i nakita. Dobri asesoari mi uvijek privuku pažnju. Ipak torbe su br.1, u raznim bojama, veličinama, modelima, njih nikad dosta.
Koji je po Vama ključni modni detalj na ženi?
– Samopouzdanje, obrazovanje i njegovanost nikada ne izlaze iz mode, tako da bih to uvijek izdvojila kao prioritete. Ako tome dodate i izgrađen stil, naravno da je to samo još jedan plus. A ako pričamo konkretno o detaljima, oni znaju da upotpune svaku kombinaciju, tako da dobar sat, minđuše ili lančić mogu da unesu posebnu notu u autfit.
Kako biste opisali Vaš stil?
– Iako mi je, što sam starija, minimilizam favorit, ne mogu reći da sam minimalista u oblačenju. Volim eksperimentisanje, sklapanje boja, spajanje naizgled nespojivog. Ne pratim trendove slijepo, jer smatram da sve što je trend nije ujedno i moj stil. Dosta toga se desi da mi se ili ne sviđa, ili se ne pronalazim u tome ili mi ne stoji. Uvijek ostajem dosljedna sebi, samo tako možete pokazati ljudima šta ste zapravo. Čim prihvatate sve i slažete se sa svim, prilagođavate se kao kameleon, gubite ličnost i samim tim suštinu. Najviše volim eleganciju, i kombinaciju minimalizma, sofisticiranosti sa fashion komadima.

Haljine su Kristinine kreacije

Kako ocjenjujete domaći street style, šta Vam se dopada, a šta ne?
– Smatram da imamo još mnogo posla na unapređivanju modne scene, ako želimo pratiti svjetske trendsetere. Ima izuzetaka koji su na dobrom putu, iako su u manjini. Svakako uvijek treba ostati dosljedan sebi, jer čim izgubite sebe u ovom moru fake-a gubite suštinu. Takođe, kroz ovaj posao sam stekla brojne prave prijatelje, i divne ljude. A na negativne strane se svakako ne bih obazirala, jer je toliko divnih kojima trebamo dati na značaju.
Koje stvari su najzastupljenije u Vašem ormaru?
– Za proljeće/ljeto su to lepršave haljinice, a za jesen/zimu dobar sako i pantalone. Da li će to biti baggy varijanta ili structured popuno je nebitno i zavisi od trendova sezone, ali sa dobrim odijelom ne možete napraviti grešku. I, naravno, nezaobilazne torbe, opet se vraćamo na njih, jer su očigledno moja slabost.
Šta uvijek imate u neseseru?
– Tu su uvijek balzam za usne, parfem i krema za ruke.
Koji je Vaš omiljeni beauty ritual?
– Kada je riječ o kozmetici, s vremenom sam postala izbirljivija. Mislim da sam našla svoje omiljene proizvode. Isprobavala sam Dior, Chanel, Lancome kozmetiku, ali od kada sam počela koristiti tretmane i proizvode Biologique Recherche, moja koža je postala još njegovanija, iako u suštini nisam nikada imala nekih problema. Kozmetika je prirodna, biljnog porijekla, što je meni jedna od najvažnijih stavki. Takođe, masaže lica i tijela su mi favorit za psihofizičku relaksaciju.

“Moj Instagram profil je nastao iz zabave i ljubavi prema modi, umjetnosti i stvaranju. Međutim, ulažem sve više pažnje, truda i rada, pa ne mogu reći da je to sada samo zabava”

Na koji način održavate liniju, da li i u kojoj mjeri uspijevate da primjenjujete zdrave stilove života?
– Da budem iskrena, ne mogu reći da se striktno pridržavam nekog posebnog režima ishrane jer obožavam i slatko i tjesteninu. Treniram, šetam, i to sve u granicama normale. Pobornik sam zdravih stilova života, jer živimo u takvom vremenu gdje sam vazduh, hrana nisu kao što su nekada bili, i zato je potrebno dodatno voditi računa. Zdrava ishrana kao što su salate, voće, proteini, kao i dodaci ishrani tj. vitamini, to je nešto što preferiram.
Kako reagujete na komplimente?
– Divno je kada vas neko pohvali, kada imate podršku, kada ste voljeni. Nema ništa ljepše od širenja pozitivnih vibracija, samo tako će i život biti ljepši. Uvijek sam za to. Po prirodi sam osoba koja obožava da drugima uputi kompliment kada osjetim potrebu za tim. Što se mene tiče, komplimenti me postide, ali i motivišu za daljnje usavršavanje i napredak u tom pravcu. Ipak, smatram da trebamo verbalizovati mišljenja i da sve što kažemo treba biti dobro, lijepo i konstruktivno, pa čak i savjet i kritika, tada ćemo mi sami, a i svijet biti ljepši i bolji.

Gracija 183, oktobar 2020.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...