Lanterna: Idealno mjesto za poseban dan

spot_img
Piše Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković

Za nepune četiri godine poslovanja, konoba Lanterna postala je jedno od najpopularnijih mjesta za izlazak u Podgorici. U Lanterni, odavno poznatoj po kvalitetnoj i raznovrsnoj hrani, traži se i mjesto više za noćni izlazak, a sve više ljudi se odlučuje da u njoj organizuje intimne proslave. U sadašnjoj vlasničkoj strukturi Lanterna postoji od aprila 2014. godine i od tada se nižu uspjesi, o čemu svjedoče i priznanja. Dok je bila samo picerija, Lanterna je 2016. od Turističke organizacije Podgorica dobila nagradu za najbolju ugostiteljski objekat te vrste. “Na najpoznatijem sajtu za ocjenjivanje restorana, TripAdvisor, od 137 trenutno prijavljenih restorana u Podgorici mi smo drugi. Posljednje tri godine smo uvijek na jednom od prva tri mjesta”, kazao je za Graciju vlasnik Slobodan Bataković. Recept za takvu reputaciju, prema njegovim riječima, je jednostavan: prijatan ambijent (kamen i drvo u mediteranskom stilu), dobra hrana, ljubazno osoblje i – gost na prvom mjestu.
Uostalom, slogan kaže sve: Lanterna – idealno mjesto za Vaš poseban dan!
“Tako je od samog početka – preko dana dobra hrana, a uveče to isto plus muzika za opuštanje”. Lanterna je, između ostalog, poznata po doručku koji je na bazi švedskog stola. “Sve sam radio onako kako bi meni odgovaralo, kako ja volim. Slijedio sam svoje instinkte, ali sam, naravno, uvažavao i sugestije gostiju”. Ipak, Lanterna je najpoznatija po pravoj italijanskoj pici, koja se priprema od najkvalitetnijih namirnica, a od sireva se koristi samo mocarela. “Prije 25 godina moj prijatelj i ja smo, prvi u Podgorici, započeli dostavu pice. Tada je to bila čuvena, nezaboravna speedy pica. Recept po kojem danas spremamo picu u Lanterni je isti kao tada. Pečemo je u italijanskoj peći, a koristimo isključivo bukova drva. U Lanterni je, u početku, pica bila glavno jelo. Iako se za nas odavno čulo po dobroj hrani, pica je zadržala vodeće mjesto u ponudi”.
Kako se broj gostiju povećavao, tako je rasla i potražnja za novim vrstama jela.
“Zato smo odlučili da se transformišemo, pa smo već duže vrijeme konoba, a u ponudu smo uključili meso, ribu, brojna internacionalna i tradicionalna jela, od kojih je najpoznatiji kačamak. On nam je u ponudi samo subotom i nedjeljom, a pravimo ga sa krompirom, kukuruznim i bijelim brašnom, neizostavnim lisnatim kolašinskim sirom i kajmakom. Gostima se mnogo dopada, pa veliki broj njih namjenski dolazi vikendom na kačamak”.

Obilne porcije, korektne cijene

Porcije pripremljene u Lanterni su, dodaje, obilne, cijene korektne, pa gost može, kaže Bataković, da za pristojan novac doručkuje, ruča i večera. Uz sve ovo, Lanterna nudi oko 100 vrsta vina. A i za one koji žele da u svom domu uživaju u hrani iz Lanterne postoji rješenje – dostava, a pripremaju i razne keteringe. U Lanterni se često organizuju brojne proslave. Nedavno je jedna baka u toj konobi proslavila 80. rođendan. Onima koji uživaju u dobroj muzici Lanterna pruža pravi ugođaj: “Četvrtkom i subotom veče pjeva i svira na gitari Sreten Ćupić, a petkom gostuje kvartet Lanterna, dio klape Assavoce. Petkom i subotom veče konoba je ispunjena do posljednjeg mjesta.”
Lanterna je često domaćin klapa iz regiona. Bataković priča da su prošle godine u martu, kada je u KIC-u organizovan festival klapa, bili domaćini, a u jednom momentu u konobi je bilo više od 50 pjevača. “Ovih dana nam dolazi jedna hrvatska klapa, a potom i njihove kolege iz Hercegovine. Klape su se pokazale kao sjajan izbor, obrađuju razne domaće i strane hitove, izvode ih u svom aranžmanu i zaista ih je zadovoljstvo slušati.”
Zahvaljujući svemu ovome, Lanternu posjeti dosta stranaca. Kako kaže Bataković, najviše ih privlače ambijent i usluga i, naravno, odnos cijena – kvalitet hrane. “Gosti iz inostranstva nam se često vraćaju. Jedna porodica iz Francuske je boravila u Podgorici nedjelju dana i sva tri obroka su jeli kod nas. Kada su odlazili izljubili su se sa konobarima, jer su se kod nas osjećali kao kod kuće”, priča Bataković.
Pa, ukoliko želite da uživate u svemu navedenom posjetite Lanternu, koja se nalazi u Ulici Marka Miljanova 41, u Podgorici, a ako, pak, želite da naručite nadaleko čuvenu picu ili neko drugo jelo pozovite brojeve telefona
067/069/020 663 163.

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO