Laura Vaser: Kraljica razvoda

Posao je naučila od oca, sat naplaćuje 850 dolara i odbija klijente koji na računu nemaju bar 10 miliona. Klijentela lijepe, zgodne i šik Laure Vaser isključivo je ona sa pet zvjezdica: Anđelina Džoli, Džoni Dep, Dženifer Garner, Hajdi Klum...

spot_img

Zovu je disso queen, kraljica razvoda, rođena je 1968. godine u Los Anđelesu, ima dvoje djece i najpoznatija je advokatica u Holivudu. Laura Vaser radi na najskupljim holivudskim razvodima, odrasla je na Beverli Hilsu, obožava odjeću s Pradinim potpisom i Lubutenove cipele s potpeticom od dvanaest centimetara. Prije biste pomislili da se radi o glumici ili bivšem modelu nego o opasnoj advokatici, na čijem spisku klijenata su bili i Džoni Dep, Anđelina Džoli, Kristina Aguilera, Hajdi Klum, Rajan Rejnolds, Maraja Keri, Stivi Vonder, Kifer Saterlend, Britni Spirs i Robin Mur, bivša supruga Mela Gibsona, Marija Šriver, supruga dokazanog preljubnika Arnolda Švarcenegera, koji ima sina s bivšom domaćicom Peti Baena, i mnogi drugi.

Svako ima tajne

Bilo je logično da kćerka poznatog američkog advokata Denisa Vasera krene njegovim stopama. A Laura, koja se specijalizovala za porodično pravo, kaže da je to zbog toga što je bila začeta onog dana kada je otac položio ispit za advokata. Mada otac kaže kako je na nju kao nasljednicu računao mnogo ranije: inicijali njenog punog imena su – L.A.W. (Laura Allison Waser). Kada je 1994. završila sa školovanjem, počela je da radi u istom uredu s ocem, koji je imao mnoštvo klijenata, a među njima su bili i Klint Istvud, Džejn Fonda, Stiven Spilberg, kao i Tom Kruz kada se razvodio od Nikol Kidman. Laura je nastavila slijed, počevši da se bavi problemima mlađih holivudskih zvijezda. To joj nije bilo teško, jer je odlično poznavala taj svijet, s obzirom da je na Beverli Hilsu živjela, a školske kolege bili su joj djeca glumaca ili ljudi koji su radili u svijetu filma. Ono što joj najteže pada u bavljenju ovim poslom je stalno prisutna pažnja medija: “Kada vam klijenta neprestano prate fotografi i novinari morate uvijek da budete na oprezu, morate da vodite računa o tome kako će ono što kažu i snime da utiče na njegovu sliku u javnosti, kako će da utiče na slučaj. Ako je, na primjer, u pitanju borba supružnika oko starateljstva nad djecom, a klijenta fotografišu kako pije u noćnom klubu, ili, još gore, vozi u pijanom stanju, odmah bude ocijenjen kao užasan roditelj, iako to nije uvijek tačno.”

Neki od Laurinih slučajeva odnose se na parove čiji su brakovi izgledali savršeno, Šriver i Švarceneger na primjer, a advokatica kaže da svaka porodica, obična ili slavna, uvijek može imati tajne. A kada se tajne otkriju i problemi postanu javni, najviše ispaštaju djeca, čak i kada su veoma mala. Kad odrastu, potražiće na internetu detalje, tračeve i pikanterije, i neće im nimalo biti prijatno. Osnovni je problem holivudskih zvijezda, prema mišljenju Vaserove, to što ne žive u realnom nego u idealizovanom svijetu, što ne shvataju da se treba stalno truditi kako bi njihov brak funkcionisao. “Iako neki misle kako sam uvijek na strani žena, moji klijenti su podjednako žene i muškarci, tu nema razlike. Osnovna razlika u slučajevima na koju treba i mora da se obrati pažnja uglavnom se odnosi na račun u banci kako neko od klijenata ne bi bio zakinut. Ko je bogatiji mora da misli na alimentaciju bivšeg partnera, na izdržavanje djece, na plaćanje svih sudskih troškova i, na kraju, prema kalifornijskom zakonu, treba podijeliti sav novac zarađen tokom braka. A bogatiji je nekad muž, a nekad žena. O novcu se treba unaprijed dogovoriti, čak i prije nego parovi krenu zajedno da žive, jer je za većinu novac još uvijek tabu tema. Holivudski parovi ne pričaju o novcu jer ga imaju previše, a ‘obični’ ne obraćaju pažnju na to da je od samog početka važno razjasniti neke stvari i obostrana očekivanja. Treba sjesti i mirno razgovarati o svemu što bi sutra moglo da postane problem, ali većina to ne radi dok su zaljubljeni i dok stvari teku svojim tokom.”

Nikad više u brak

-

Jedino što se tokom godina promijenilo, prema riječima Laure Vaser, dodjeljivanje je starateljstva nad djecom. Ranije su djeca uglavnom povjeravana majkama, a danas je i to ujednačenije. Očevi često traže, i dobiju, da provode što više vremena s djecom: radeći u šoubiznisu imaju duge periode kada su slobodni ili poslu mogu da se posvete radom kod kuće, te da više vremena odvoje za roditeljske obaveze. Uvijek su komplikovaniji razvodi gdje ima djece, a najteže je riješiti situacije kada jedan od roditelja želi da dijete odvede u drugu zemlju. “U takvim slučajevima javlja se mnoštvo problema, mnogo bolnih i emotivnih rasprava i svađa, što teže podnosim otkad imam djecu”, priznaje slavna advokatica, jednom udata i razvedena, koja iz dvije kasnije veze ima dva sina. Brak je trajao samo petnaest mjeseci, razvod je protekao bez većeg stresa jer nije imala djece, a kaže kako nema namjeru više da se udaje. “Nemam ništa protiv braka, prvi put sam to učinila s 25, svako bi to uradio. Imala sam predivnu vjenčanicu, sjajnu zabavu na Bel-Ejru, deset djeveruša i više nikada neću izgledati tako dobro kao što sam tada. Ali, radi se o tome da nisam spremna pustiti da država Kalifornija donosi odluku kako da upravljam sopstvenim životom.”

GRACIJA 125/2017.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

2,702 Sljedbenici
Pratite

NEDAVNO OBJAVLJENO