Laži koje govorimo djeci

spot_img

Postoje male i velike laži, ali i one neophodne, bezazlene, kojima se služe roditelji da bi pridobili djecu na određeno ponašanje ili da bi ih usrećili. Prema jednom američkom istraživanju, čak 91% ispitanika otkrilo je da laže svakodnevno. Naime, u prosjeku slažemo dvaput dnevno. Lažemo o brojkama – imam samo 30 godina, lažemo na poslu – bolestan sam i ne mogu raditi, lažemo kad je zbilja potrebno – ne niste debeli, baš ste ugodno popunjeni.
Zbog toga nije čudno da iscrpljeni i umorni roditelji, pritisnuti uz zid zahtjevima svojih energičnih mališana, tu i tamo posegnu za lažima. Laži koje roditelji govore djeci ponekad služe da ih zavaraju kako bi pojeli zdraviju hranu, preboljeli gubitak ljubimca, kako bi bili oprezniji. Evo nekih bezazlenih laži koje su svi čuli bar jednom u životu:

– Kad sam ja bio tvojih godina, pješačio sam tri kilometra po snijegu u školu.

– Progutaš li žvakaću gumu, zalijepiće ti se za želudac. Pogrešno! Žvakaće gume, baš kao i sva ostala neprobavljiva hrana, jednostavno prođu kroz organizam

– Plivanje nakon obroka uzrokuje grčeve. – Upravo suprotno, hranom ste organizmu dali potrebnu energiju i time ste smanjili rizik od grčeva.

– Prehladićeš se izađeš li iz kuće s mokrom kosom. – Istraživanja su pokazala da 40% roditelja to govori svojoj djeci.

-

– Ako budeš pio kafu, ostaćeš mali. Od kafe će ti narasti rep.

Evo i nekih laži koje služe kao trenutna utjeha djeci, a mogle bi kasnije da uzrokuju probleme u ponašanju. Naime, naše ponašanje proizlazi iz naših uvjerenja, a ako su ona kriva, mogli bi imati ozbiljnih problema u odnosu s drugim ljudima. Evo šta roditelji u najboljoj namjeri slažu djeci:
– Možeš biti štagod želiš.
To vjeruje čak 75% roditelja, no je li to zato istina? Možete li naučiti pticu da pliva ili ribu da leti? Ne možete. To je laž koja se bazira na pretpostavci da sve naše želje mogu biti ostvarene. Trening, fizički ili umni, može razviti vaš potencijal, a motivacija vas može gurati naprijed, no baš da možete biti sve što poželite, i ne možete.

– Nije važno gubiš li ili pobjeđuješ, važno je sudjelovati.
Zašto onda svugdje bilježe rezultate? U školi, na poslu, u sportu? I naravno da je bitno učestvovati, ali za osjećaj dobrog raspoloženja i samopouzdanja važno je ponekad i pobijediti.

– Izgled nije bitan, važno je ono što je unutra.
Današnji svijet zaslijepljen je ljepotom, tako da to ipak nije potpuno istinito. Istraživanja su pokazala da nastavnici očekuju više od privlačnih ljudi. Atraktivni ljudi imaju čak 9% veća primanja od manje privlačnih osoba. Lakše će dobiti posao i brže će napredovati. I da mi, znamo da je najvažnije ono što dolazi iznutra no reći da je to važno u današnjem svijetu to jednostavno nije istina.

No ovo nije izgovor da svoje klince odgajate da budu opsjednuti izgledom, ali isto tako moraju da znaju da je pored unutrašnjeg mira, dobrote i onog što nosimo u sebi, nekim ljudima ipak važno kako izgledamo. Govoreći im istinu na njima prihvatljiv način pripremićete ih da ih okrutna realnost negativnih predrasuda ne šokira previše.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO