spot_img

Lekcije o stilu i ljepoti influenserki 50+

Kažu da s godinama raste samopoštovanje, a malo je onih koji su samouvjereniji od influenserki starijih od 50. Zahvaljujući promjeni kulturnih stavova o ljepoti, na Instagramu ih je sve više. Ove žene imaju i pamet, i ljepotu, i mnogo iskustva

spot_img


GREJSI GENEM (57)

“S godinama, kako sam postajala starija, sve sam bolje upoznavala samu sebe i postajala sve sigurnija, tako da sam uvjerena da moje samopouzdanje ustvari zrači u obliku vanjske ljepote. U jednom trenutku sam mislila da su stvari postepeno počele da se mijenjaju, da su sve više počeli da se pojavljuju ženski modeli koji nisu obavezno u dvadesetima… To je samo donekle tačno, ima još mnogo prostora za žene kao što sam ja, trebaće još mnogo toga da se promijeni, prihvati, učini da i naš glas bude snažniji. Oslobađajuće je stariti, mnogo toga prestane da vas muči kada shvatite da ljepota ne nestaje s godinama, samo postaje zrelija, drugačija. Moj pristup njezi počinje s onim što svakodnevno unosim u organizam, jer koža odražava njegovo unutrašnje stanje. Redovno jedem mnogo voća i povrća i pijem mnogo vode. Vježbanje je takođe važno, održavanje cirkulacije, tako da sam svakoga dana i fizički aktivna. Moj odnos prema šminkanju veoma je prirodan, uglavnom se držim osnovnih pravila skincare rutine, a veći dio vremena koristim samo maskaru i sjajilo za usne. Nikada nisam nastojala da slijepo slijedim beauty trendove, naučila sam da prepoznam šta meni najviše odgovara. Povremeno volim eksperimentisati, izaći iz zone komfora i kreirati novi look, zabavno je. Ono što nikada ne preskačem, što zaista nikada ne zaboravljam je – SPF krema. Nema opravdanja za preskakanje tog koraka, ako svojoj koži želite dobro. Trenutno su mi najdraži proizvodi Furtuna Skin krema za oči i NuFace Microcurrent rutina, koristim je gotovo svaki dan, a moj omiljeni ruž je Dior 999 Velvet Finish.”

MAJE MASK (74)

“Dok sam odrastala, nikad nisam mislila o sebi kao nekome lijepom, ili da bih trebala da se osjećam lijepo. Prvi put mi je neko rekao da sam lijepa kad sam se u 48. godini preselila u Sjedinjene Države. U Južnoj Africi i Kanadi bilo je vrlo neobično nekome otvoreno dati kompliment o izgledu. Osobnost je uvijek bila važnija od vanjskog izgleda. Ono zbog čega se danas osjećam lijepo je koračanje crvenim tepihom u prekrasnoj dizajnerskoj haljini, sa profesionalnom frizurom i šminkom, ali prve pozivnice za crveni tepih počele sam dobivati tek sa 68 godina!
Volim što prirodnije da izgledam i inače se vrlo malo šminkam, ali sam veoma hrabra kada je riječ o modi i gala večerima. Pratim trendove ljepote, jer želim da ostanem relevantna, elegantna i nekonvencionalna. Moji omiljeni make up proizvodi su korektor za prikrivanje pjega od sunca, podloga za ujednačavanje tona, olovka za obrve, maskara za pojačavanje kratkih trepavica i jak ruž za usne kojim stvaram svojevrsni overlip, a moj omiljeni brend je Dior. Veoma sam pažljiva kada je u pitanju njega kože. Koristim kvalitetne proizvode za čišćenje, hidratantnu kremu i balzam za usne (gotovo sve Dior, piling uključen). Masku za lice koristim i kad imam 20 minuta opuštanja, a omiljene su one brenda 111SKIN. Vodim računa o zdravlju, moram da budem u formi i imam puno energije. Pridržavam se takozvane fleksitarijanske prehrane, što u mom slučaju znači da vegetarijanske obroke jedem kod kuće, a meso, ribu ili piletinu u restoranima.”

LIN SLEJTER (68)

“Ja sigurno nisam konvencionalno ‘lijepa’, ali čini se da moj stav tjera druge da vjeruju da jesam. Moja karijera influenserke starije od 50 godina postoji zahvaljujući tome što prkosim predrasudama. Mediji moraju ozbiljno da promijene predstavu o životu starijih osoba. Ni svi 20-godišnjaci ne izgledaju isto i ne žive ih na isti način, pa tako ni oni 50 ili 60+.
Kao djevojka nisam dovoljno obraćala pažnju na kožu, a sada mi je najviše žao što nisam dosljedno koristila kremu za sunčanje, i što sam jela nezdravu hranu. Danas se svakodnevno bavim jogom, hodam nekoliko kilometara, vegetarijanac sam, ne pušim i ne pijem alkohol, trudim se stalno da naučim nešto novo. Pišem i provodim vrijeme s porodicom, prijateljima i mladima – inspirišu me. Moj pristup šminkanju je minimalistički, osim kada idem na neki poseban događaj. Većinu dana nosim nijansiranu hidratantnu kremu, kremasto rumenilo za blistavu boju, malo olovke za oči i maskaru. Volim Gucci Beauty olovke za oči i usne, te Fluide De Beauté Fini Naturel primer i puder. Preferiram proizvode sa svijetlim završetkom koji daju zdravi sjaj.”

GRACIJA 203

-

Priredila S.Crkvenjaš/Foto Instagram

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO