Leticija od Španije: Kraljica stila

Krunisanjem kralja Filipa VI, obrazovana, lijepa i graciozna Leticija, postala je prva žena bez plemićkog porijekla koja je sjela na španski tron – i jedna od najvoljenijih i najpoštovanijih kraljica

 

Pored toga što je jedna od najljepših žena na svijetu, španska kraljica Leticija je i najelegantnija. Besprijekoran stil ističe njen sofisticiran izgled, a odjeća koju nosi spoj je skupih kreacija i pristupačnih brendova. Kraljičinu ekonomičnost i jednostavnost poštuju njeni brojni obožavaoci, koji vole njen stil, a modni kritičari ne mogu da nađu nijednu zamjerku odijevanju. Leticija najčešće nosi elegantne modele španskog kreatora Felipea Varele. Prefinjena, vitke linije i besprijekornog držanja, preferira minimalističke kreacije, ravnog kroja. Upravo joj je istančan ukus za modu donio planetarnu popularnost.

Od djevojke srednjeg staleža do kraljice

Njena priča je veoma zanimljiva, obična djevojka iz srednjeg staleža postala je kraljica. Leticija Ortiz Rokasolano rođena je 15. septembra 1972. godine u Ovijedu, kao prva od tri ćerke Hesusa Ortiza Alvareza i Palome Rokasolano. Pored osnovnog obrazovanja, dvije godine je išla i u muzičku školu, a nekoliko godina i na balet. U školi je bila poznata kao neumorno dijete s nevjerovatnom sposobnošću da se izrazi i komunicira. Ljubav prema novinarstvu je naslijedila od oca koji je bio takođe novinar. Magistrirala je audiovizuelne komunikacije, radila je i za nekoliko poznatih časopisa i TV mreža, da bi na kraju postala stalna voditeljka najpopularnijeg jutarnjeg programa u Španiji. U svojoj novinarskoj biografiji može se pohvaliti da je 2000. godine izvještavala iz Vašingtona s predsjedničkih izbora, 2003. o ratu u Iraku, a u septembru 2011. uživo se javljala iz Njujorka poslije terorističkih napada. Osvojila je prestižnu nagradu madridskog Udruženja novinara, za najsupješnijeg novinara mlađeg od 30 godina. Karijeru je nakon udaje zamijenila kraljevskim obavezama i humanitarnim radom. Preuzela je brigu o socijalno osjetljivim kategorijama, bori se za prava djece, obrazovanje i kulturu.

Brak iz ljubavi

Krunisanjem kralja Filipa VI postala je prva žena bez plemićkog porijekla koja je sjela na španski tron. Nakon što se 1999. razvela od prvog supruga, pisca i profesora književnosti Alonsa Gverera Pereza, koji joj je predavao u srednjoj školi, kao novinarka je upoznala budućeg kralja, tada princa, Filipa VI. Ipak, ljubav se rodila tek 2002. godine kada je izvještavala o slučaju izlivanja nafte, Filip je bio oduševljen Leticijinom ljepotom i obrazovanjem. Vjenčali su se dvije godine kasnije u madridskoj katedrali Santa Marija la Real de la Almudena, a televizijski prenos ceremonije gledali su milioni ljudi širom svijeta. Roditelji su dvije predivne djevojčice, 12-godišnje Leonor i 10-godišnje Sofije. Filip je uvijek insistirao na braku iz ljubavi, poštovanja i nježnosti, što je i potvrdio.

Mnoge slične činjenice iz biografija navode medije na česta upoređivanja kraljice Leticije i vojvotkinje od Kembridža Kejt Midlton. Smatraju da ove dvije pripadnice kraljevskih porodica fizički liče, a osim toga, obje su pripadnice srednje klase koje su imale sreće da se udaju za prinčeve, te su i jedna i druga modne ikone. Jedina razlika koju navode je ta što Kejt nema tako burnu prošlost kao Leticija, koja je zbog toga često kritikovana u medijima. To nimalo nije narušilo njen ugled, veoma je cijenjena i voljena kraljica.

 

 

 

GRACIJA 113/avgust 2017.

Priredila Marina Strugar

 

 

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...