spot_img

LILI SABRI: Zaljubite se u brigu o sebi

“Ne smijemo se ‘ubijati’ vježbanjem i drastičnim dijetama pred neke značajne događaje. Održavanje forme nije brzinska trka, već cjeloživotni maraton”, kaže britanska fitnes influenserka

spot_img

Lili Sabri je bivša fizioterapeutkinja profesionalnih sportista koja sebe na Instagram profilu naziva Lilly the Fun Workout gal. Ova vedra i nasmijana fitnes influenserka iz Velike Britanije, rođena 1990. godine, uspijeva da svaki trening napravi lakim i zabavnim. Sve što vam treba je da pogledate jedan od njenih mnogobrojnih videa na YouTube kanalu (gdje je prati preko pet miliona ljudi) kako biste shvatili da iza njenog uspjeha stoji velika, autentična strast prema fitnesu, kao i želja za prenošenjem ove ljubavi. Još jedna prednost vježbi koje predlaže Lili je ta što su kratke i usmjerene na različite ciljeve.

Blagostanje i ravnoteža

Sa svojim nerazdvojnim ljubimcem, psom Tedijem, Lili nudi vježbe za sve nivoe, od početnih do profesionalnih. Maltretirana kao dijete jer je bila vrlo visoka i mišićava, Lili je danas oduševljena svojim atletskim i definisanim tijelom te na svom blogu dijeli savjete i recepte za održavanje pozitivnog raspoloženja i motivisanosti. “Volim da brinem o ljudima koje volim. Godinama sam radila na izgradnji samopouzdanja, unutrašnja snaga omogućila mi je da prebrodim teške trenutke u prošlosti. Od malena obožavam sport jer volim da se krećem i ne mogu da mirujem, to je jače od mene. Isprobala sam različite vrste, godinama sam se profesionalno bavila plivanjem, tenisom i atletikom, dio mene voli da se takmiči, a iznad svega volim proces usavršavanja i postizanja rezultata. Možda sam sa 33 godine premlada da počnem brinuti zbog starenja, ali sam prije nekog vremena počela da primjećujem prve znakove starosti. Zato sam promijenila neke svoje ciljeve, te najviše radim na osjećaju blagostanja i ravnoteže. Pokušavam da radim ono zbog čega se osjećam dobro, a fizički aspekt dolazi kasnije.”

-

Aleksov plan

Zahvaljujući svom vjereniku Aleksu, koji je danas i njen poslovni partner, Lili je odlučila da posao fizioterapeuta zamijeni onim fitnes influensera i započne sa YouTube projektom. “U početku sam bila prilično zbunjena, ali Aleks je već imao plan. Iako smo se tek upoznali na jednom evropskom fitnes festivalu za žene, zbog moje pozitivne energije i znanja bio je siguran da ću biti veoma uspješna. Prišao mi je i rekao da obavezno postavim na YouTube sve što radim. Nakon duge tri godine svakodnevnog snimanja i postavljanja besplatnih video-treninga, počela sam da ubirem plodove svog rada te je moja YouTube porodica između 2020. i 2022. godine narasla sa 30 000 na 3,8 miliona pretplatnika. Nevjerovatno, ali istinito!”

Strah od slanja pogrešne poruke preko društvenih mreža bio je prisutan u početku, ali najbolja stvar u ovom poslu je ta, kaže Lili, što joj omogućava da se predstavi onakvom kakva jeste, da je pratioci ne gledaju samo kao tijelo sa definisanim trbušnim mišićima ili čvrstom zadnjicom. “Žene koje me prate, svaka sa svojim oblinama i svojim iskustvom, prepoznaju moju iskrenost u predlaganju treninga tokom kojih će se, prije svega, osjećati snažno i zdravo, ali i srećno i samouvjereno. I, zapravo, komplimenti koje dobivam odnose se na osjećaje koje prenosim, a ne na fizički izgled, što me čini neizmjerno ponosnom i srećnom.”

Ključ uspješnog treninga

“Uživajte u treningu i nemojte pretjerivati. Budite dosljedni i držite se plana  koji je osmislio trener, a koji vam može pomoći u postizanju određenih ciljeva. Pokušavam dati takve savjete o svojoj aplikaciji LEAN with Lilly, uključujući personalizovani plan obroka, jer prehrana zaista ima fundamentalnu ulogu u održavanju forme. Volim sve vezano za hranu, sve teme o ishrani proučavam godinama, a volim da kuvam i eksperimentišem s novim receptima. Sa sigurnošću mogu reći da je mediteranska prehrana najpotpunija, zdrava i uravnotežena, a u kombinaciji sa sedmičnim programom treninga i pravi recept da ostanete u formi, ali i da, prije svega, budete dobrog zdravlja. Dakle, preporučujem ono čega se i sama pridržavam, obilne količine voća i povrća, posebno povrća, najbolje zelene boje. Hrana bogata probioticima je prijatelj crijeva, dobrog raspoloženja i kvaliteta kože. Bjelančevine moraju uvijek biti prisutne, bilo životinjskog ili biljnog porijekla. Plan treninga trebao bi da kombinuje vježbe snage, kardio, pilates, istezanje i aktivni oporavak. I biti visoko personalizovan, znači zasnovan i na načinu života i na željama, jer neko voli dugotrajne vježbe, a neko kratke, intenzivne ili umjerene. Ono što mora da ostane na kraju treninga je osjećaj užitka i zadovoljstva.”

Vježbanje i ženska samokritičnost 

Oslobodimo se razmišljanja o greškama, već smo pretjerano samokritične i uvijek spremne da pronađemo mane i nedostatke, poručuje Lili. Možda je to greška koju činimo? “Ono što želim da naglasim je da se ne smijemo ‘ubijati’ vježbanjem i drastičnim dijetama pred neke značajne događaje, naprimjer vjenčanje, ili kada se približava ljeto i prva proba kupaćeg kostima. Održavanje forme nije brzinska trka, već cjeloživotni maraton. Zaljubite se u brigu o sebi svaki dan bez izuzetka, vodite zdrav način života, hranite se svježim namirnicama i, koliko je više moguće, pripremajte obroke sami. I krećite se zbog osjećaja radosti koji će vas preplaviti jer ste obnovili fizičku i mentalnu snagu. S vremena na vrijeme nagradite se picom, sladoledom, komadom čokoladne torte, onim što najviše volite. Vrlo je teško odreći se šećera i slatkiša. Dakle, umjesto drastičnog rezanja, preporučujem da se držite strukture 80-20, što znači da 80% vremena jedete zdravo, a 20% ono što želite – bez osjećaja krivice. I ugljene hidrate ne treba sasvim eliminisati, veoma su važni kada vježbate, ja za ručak i večeru uvijek jedem porciju tjestenine ili pirinča uz povrće i proteine.”

GRACIJA 208/januar 2023.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO