spot_img

Lin Slejter: “Slučajna” ikona stila

spot_img

Nije lako isticati se u modnoj gomili u kojoj mnogi karijeru grade potiskujući onog do sebe. Ali Lin Slejter, koja stoji iza popularnog bloga Accidental Icon (Slučajna ikona), u tome je uspjela i uspijeva, i to iz više razloga. Ne samo da njenom savršenom držanju odjeća dobro pristaje, već je od glave do pete u odjeći Issey Miyake, a ima i pun ormar vintage kimono odijela koje sparuje s ogromnim naočarama i bižuterijom.

Uz nju je obično njen partner s kojim je već 20 godina, Kelvin Lom, naučnik Sloan Kettering centra za istraživanje raka koji se okrenuo fotografiji. Da ni ne pominjemo 200.000 pratilaca na Instagramu. Uz sve ovo, Slejter je takođe 63-godišnja baka sa besprijekorno dotjeranom sijedom kosom koju odbija da oboji, jer, kako kaže, “starosna dob nije promjenjiva”.

Međutim, vremešnost je itekako u modi. Trend je započeo 2015. godine kada je tada 80-godišnja Džoan Didion postala zaštitno lice kampanje brenda Céline, Džoni Mičel osvanula u kampanji Saint Laurenta, a kampanju Dolce & Gabbane predvodio trio italijanskih bakica. Na ovogodišnjoj proljećnoj reviji brenda Bottega Veneta, nekadašnja manekenka Loren Haton prošetala je rame uz rame sa svojom “bliznakinjom”, Điđi Hadid, dok su se na pisti Balenciagine revije za proljeće 2018. našli stvarni očevi.

I mada je Lin Slejter svjedočila ovom “trendu” prije tri godine, kad je počela da piše blog, tvrdi da joj cilj nije bio ukidanje predrasuda prema starijim osobama. Zato je naslov “slučajna” ikona, a nastavlja da odbija poslove specifično vezane za njenu dob. Njena web stranica, zapravo, nema oglašivača.

“Radije bih izvršila pritisak na MAC Cosmetics da o meni razmišljaju kao o potrošaču nego što bih pomogla promovisati zaseban kozmetički brend za one starije od 50”, izjavila je. Kaže kako preferira dizajnere kao što su Alesandro Mikele iz Guccija (“oni su pametne žene učinili super cool”), Demna Gvasalija iz Vetementsa i Balenciage (“on je sociolog”), te Džonatan Anderson iz istoimenog brenda i Loewea – svi oni, po njenom mišljenju, od početka imaju progresivan pogled na sve, od odnosa prema starijim osobama do feminizma. “Ovim projektom ja govorim da mi nije 20 i da ne želim da budem 20-godišnjakinja. Ali sam prilično cool i tu sam.”

-

Važnost odijevanja

Jedan pogled na Lin Slejter danas potvrđuje da ona zaista jeste cool. Ali još je od djetinjstva odražavala buntovnički stil i stav koji je prkosio konvencijama. Rođena u predgrađu Njujorka, pohađala je ženske katoličke škole, od vrtića do koledža. Veći dio svoje mladosti bila je prisiljena da nosi uniformu. “Nije nam bilo dozvoljeno da imamo bilo kakav ukras ili na bilo koji način budemo jedinstveni. Zato smo smjele da nosimo vjerska obilježja i brojanice. Tako sam ja imala kolekciju od oko 200 medalja svakog sveca, te bih njima dizajnirala svoju uniformu i više brojanica objesila o pojas. Ništa nisu mogli da mi kažu.”

Tokom koledža bila je muzikom opsjednuti samoproglašeni hipik, oblačila je farmerke, nosila cipele s visokom petom i kaubojske šešire na koncertima Allman Brothers benda. Istovremeno je završavala prvi master studij iz kriminalistike, radeći sa ženama i djevojkama u oblasti trauma, te je kasnije i doktorirala na temu socijalne zaštite. Danas Lin Slejter predaje na Univerzitetu Fordham i uređuje svoj modni blog, no sve što radi smatra povezanim. “Trauma je prilično zadržana u ženskim tijelima. I zbog toga sam uvijek razumjela koliku važnost ima odijevanje, čak i ženama za koje društvo smatra da ne mare za odjeću.”

Ono što ju je podstaklo da pokrene blog bilo je nezadovoljstvo akademijom, kao i mainstream magazini i modne web stranice “srednje Amerike” namijenjene ženama njenih godina. Kao školovana istraživateljka, ispitala je ono što je dostupno, te shvatila kako bi mogla uspjeti čineći upravo suprotno. I u roku od šest mjeseci pojavila se na naslovnici i u editorijalu magazina Grey.

GRACIJA 110/jul 2017.

Priredila Jasmina Čolić

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO