spot_img

Little black dress dijeta

Ako vam je cilj da obučete omiljenu haljinu i da, naravno, dobro izgledate, a ne želite pretjerano da gladujete, rješenje je takozvana last minute dijeta, popularna i kao little black dress dijeta

spot_img

Skoro da smo sve iste (čast izuzecima): ukoliko pred nama nije ljetovanje i skidanje u kupaći kostim ili nemamo priliku da tijelo izložimo radoznalim i strogim pogledima, uglavnom ne vodimo računa o onome šta i koliko jedemo. Možda nam s vremena na vrijeme proradi grižnja savjesti, ali onda sebi čvrsto obećamo da ćemo od sutra ili od legendarnog i često spominjanog ponedjeljka sve da promijenimo. Dobili ste iznenadni poziv na zabavu ili planirate da za doček Nove godine obučete omiljenu haljinu, ali vam je pomalo uska pa morate da zadržavate dah i uvlačite stomak… Kako biste izravnali stomak nije vam neophodno potrebna drastična dijeta. Dovoljno da izbjegavate namirnice koje izazivaju fermentaciju u probavnom sistemu, a to su pržena i masna hrana, slatkiši, sirevi, sredina hljeba, a da jedete one koje podstiču stvaranje povoljne crijevne flore i neće izazvati naduvenost stomaka. Nudimo vam dvije opcije, sedmodnevnu i vikend dijetu.

SEDMODNEVNA DIJETA

Iskoristite povoljan uticaj čaja od komorača i probiotskog produkta mizo, izbacite hranu koja sadrži laktozu (mlijeko, keks, pršut, gotova hrana) jer u osam od deset slučajeva uzrokuje nadutost stomaka. Ukoliko se bojite da ćete morati da izbjegavate ugljene hidrate, od kojih ste zavisni, za ručak su predviđeni tjestenina ili pirinač. Sljedeća dobra vijest je da nema vaganja hrane, tako da je sve mnogo lakše.

Doručak: 2,5 dl čaja od komorača, mlijeko od soje, sezonsko voće. Užina: čaj i voće po želji. Ručak: 3 do 4 puta nedjeljno velika porcija salate začinjena kašikom maslinovog ulja i limunovim sokom; pola zdjelice pirinča ili tjestenine uz obilne količine paradajza; kuvano ili povrće sa grila. Ostalim danima: porcija pršuta bez masnih dijelova ili losos pečen u rerni/kuvan na pari; miješana salata sa kašičicom ulja i sirćetom. Večera: gusta čorba od povrća, riba sa grila ili pečena ćuretina/piletina; kuvano povrće sa dodatkom limuna ili senfa; čaj od komorača. Naveče se preporučuje puding ili mlijeko od soje ili kockica čokolade za kuvanje. Obično se već nakon tri dana izgubi jedan kilogram, što ne znači samo gubitak tečnosti kao u hiperproteinskim dijetama, nego i gubitak masnoće zbog uravnoteženog režima ishrane. Nakon sedam dana vaga će pokazati do dva kilograma manje, a ogledalo ravan stomak.
Savjet više: Kako biste poboljšali razultat dijete, pijte 8 do 10 čaša vode dnevno: dehidriranost usporava metabolizam 3 % i čini da se svakih šest mjeseci nakupi 300 do 400 g masnoće.

VIKEND DIJETA

-

Ova dijeta u prvi plan stavlja starog poznanika medicine, a to je surutka (vodenasta tekućina koja ostane nakon sirenja mlijeka). Ne sadrži laktozu, stvara proteine visoke biološke vrijednosti, snabdijeva ćelije mliječnom kiselinom i vitaminom B. Surutku možete naći u tekućem stanju i u prahu.
Subota ujutro: čaša mineralne vode, čaj bez šećera, 1 dl soka od jabuke, 1 probiotski jogurt sa 2 kašike ovsenih pahuljica. Užina (oko 10,30): 2 dl surutke (ili jedna kašika praha razmućena u vodi). Ručak (12,30): svježe povrće sa maslinovim uljem i sirćetom, sok od paradajza, 30 g integralnog hljeba, 200 g sezonskog voća. Užina (oko 17h): 2 kivija, 1 jabuka. Večera (najkasnije u 19,30): 300 g lešo ribe, obareno povrće, kuvano voće. U nedjelju treba ponoviti sve isto, samo za ručak umjesto paradajza jedite kuvanu šargarepu.
Savjet više: Surutka je još u antičko doba korištena kao kozmetički proizvod za njegu lica i tijela. Prije kupanja dodajte oko pola litra u kadu, učvrćuje i djeluje protiv celulita.

GRACIJA 208/decembar 2022.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO