spot_img

Ljekovita smreka

spot_img

Smreka ili obična borovica (lat. Juniperus communis) poznata je i kao kleka, brinje, smrekovica, smrička, fenja, šmrika i šmrč. Iglice smreke je korisno zapaliti u prostoriji u kojoj boravi bolesnik i, generalno, za dezinfekciju prostorije. Suve ili svježe iglice mogu se dodavati raznim biljnim čajnim mješavinama. Smrekine bobice djeluju na urinarni, respiratorni, digestivni i nervni sistem. Žvakanje bobica korisno je kod svih zaraznih oboljenja, za pročišćavanje krvi, eliminaciju mokraćne kiseline i lošeg zadaha iz usta, kod gihta, reume, kao i kod upale zglobova i upale bešike. Eterično ulje smreke koristi se kod ekcema, psorijaze, kod bolesti zglobova, gihta, dišnih puteva te kod svih oboljenja želuca i crijeva.

Čaj od smrekinih bobica

Bobice se istucaju i preliju vrelom vodom te nakon desetak minuta čaj procijedi. Smrekine bobice se mogu miješati i sa šipkom.

Napitak od smrekinih bobica 

Potrebno: 1,5 dl smrekinih bobica, nekoliko kriški limuna, pola jabuke, 1 l vode

-

Priprema: Oprane bobice stavite u teglu, dodajte limun i kriške jabuke te naspite vodu, ne do vrha. Držite desetak dana na toplom mjestu (na temperaturi od oko 25˚C), nakon toga  procijedite, ohladite i po želji dodajte još limuna. U teglu s bobicama stavite novi limun i jabuku, naspite ponovo vodu i za 10-12 dana imaćete novi sok. Proces možete da ponavljate sve dok bobice ne padnu na dno tegle – to je znak da se više ne mogu koristiti. 

NE: 

* Više od 3 bobice dnevno

* Kod upale bubrega

* Za trudnice

DA: 

* Zamjena za biber u kuhinji

* Začin za jela od kupusa i mesa, naročito divljači

* U kombinaciji sa voćem

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO