Ljepota ružnog

Šta imaju zajedničko Sara Džesika Parker, Uma Turman, Barbra Strejsend i Dijana Vriland? Malo drugačija i nepravilna lica za koja ne možemo reći da su lijepa u klasičnom smislu

 

Postoje li ružna lica? Ili su u pitanju samo nepravilna lica, koja uz neku malu korekciju ili trik neće postati lijepa, ali svakako hoće šarmantna ili fascinantna. Ako za primjer uzmemo Dijanu Vriland (1903-1989) i njenu životnu priču, nećemo pogriješiti. Naprotiv! U Dijaninom slučaju su neobično snažna ličnost, poseban ukus i urođena elegancija doveli do toga da postane jedna od najfascinantnijih žena u istoriji. Nije bila lijepa ili, bolje rečeno, nije bila lijepa prema nepisanim pravilima koja su uvijek postojala. Legendarna direktorka američkih izdanja časopisa Vogue i Harper’s Bazaar bila je ikona jednog posebnog i nikad prevaziđenog stila. Bila je poznata po gavran-crnoj kosi, jarkocrvenom ružu, savršeno njegovanim noktima, napadnoj odjeći i draguljima u boji. “Prezirem narcisoidnost, ali poštujem taštinu”, znala je reći Dijana, koju je Truman Kapot nazvao “egzotičnom pticom iz džungle sa profilom tukana”. Osjećaj za stil imala je zapisan u genima: “Elegancija je urođena i nema ničeg zajedničkog s tim jeste li dobro odjeveni”, voljela je da ponavlja Dijana, iako je od lijepe odjeće živjela. Dijanin unuk Aleksandar Vriland je početkom septembra 2014. lansirao kolekciju od pet parfema i posvetio ih svojoj obožavanoj i slavnoj baki. Svaki od njih reflektuje prefinjen osjećaj za stil legendarne gospođe Vriland, a nazivi parfema opisuju njene kvalitete i osobine: Extravagance Russe, Absolutely Vital, Perfectly Marvelous, Outrageously Vibrant i Simply Divine.

Barbara Del Sarto, make up artist u timu Giorgio Armani Cosmetics, o Dijani Vriland kaže: “Nesumnjivo je da se njeno lice ne uklapa u kanone ljepote na koje smo navikli. Nepravilno je, oštrih i jakih linija, izražajnog nosa i očiju čiji su spoljni rubovi nagnuti prema dole. Sasvim sigurno se ne može reći da je Dijana Vriland ikona ljepote u klasičnom smislu, ali se neosporno radi o ženi fascinantnog šarma i urođene elegancije koja je u svakom trenutku znala šta radi. Analizirajući njen uobičajeni mejkap može se reći da je Dijana na najbolji mogući način iskoristila dva veoma važna faktora, a to su boja, koja daje energiju, i formu, što u njenom slučaju znači savršenu liniju usana. Osim toga, Dijana je obožavala lak za nokte i uvijek ga je imala, i to u omiljenoj, crvenoj boji, na besprijekorno uređenim noktima.”

Mana kao prednost

Veličanje ikone kao što je Dijana Vriland je i veličanje posebnog tipa ljepote, one koja ne spada ni u kakve norme, one koja od lica sa uočljivim nepravilnostima, čak ružnim na prvi pogled, pravi model koji pokazuje da ljepota sama po sebi nije dovoljna, a da se njen nedostatak može nadoknaditi šarmom. A šarm je dar koji se i ne može baš naučiti, ali se može itekako razvijati ako je urođen. Nije Dijana Vriland jedina, mnogo je slavnih osoba iz svijeta mode, filma, muzike, umjetnosti čija lica ne mogu da se pohvale savršenom simetrijom i idealnim proporcijama. Od Barbare Strejsend i Anđelike Hjuston do Sare Džesike Parker, Dženifer Aniston, Ume Turman i Karoline Kurkove. Za njih ne bismo rekli da su ružne, ali svako od lica ima neku ne baš “pravilnu” karakteristiku. Izražajniji nos, jake vilične kosti, sitne oči, samo su neke od karakteristika koje “iskaču” iz nepisanih pravila o ljepoti, a ako se iskoriste na pravi način mogu da postanu prednost i značajno doprinesu sveukupnom izgledu. Da “ružnoću” transformišu u šarm, pa i u ljepotu.

Slavnoj pjevačkoj divi Barbri Strejsend prepoznatljivog profila nikada nije palo na pamet da se obrati estetskom hirurgu i koriguje svoj nos. Nekome bi smetao, a Barbri je postao zaštitni znak. Inače je jedna od rijetkih zvijezda koja se nimalo ne ustručava da se pojavi bez šminke, a njen omiljeni proizvod za njegu lica je Gale Hayman Night Cream, koja košta deset dolara. Sara Džesika Parker ima upadljiv nos, nevelike oči, izdužene jagodice… Skoro kao legendarna direktorica magazina Vogue. I kao i ona, šarmantna je upravo zbog toga svega. Postala je ikona stila i elegancije, te vjerovatno nije ni slučajno da Parkerova i Vrliandova imaju dosta zajedničkih karakteristika. Veoma je važno, ako ne i najvažnije kod određenih tipova lica, posebnu pažnju posvetiti savršenom tenu te obrvama, koje su najzaslužnije za otvoren i blistav pogled. Rumenilo ima važnu ulogu, u smislu da se njime stvara novi oblik lica, dok je kod šminkanja očiju potrebna velika pažnja kako ne bi izgledale još sitnije ili bile prenaglašene.

GRACIJA 45/2015.

Priredila Snežana Crkvenjaš

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...