Ljubica Vukčević: Iza svih mojih rezultata stoje veliki rad i odricanje

O najsavremenijim tehnikama njege i uljepšavanja, kao i o svom profesionalnom putu i životnim prioritetima govori Ljubica Vukčević

Piše Marina Strugar
Foto Jelica Bujić

Poslije dvije decenije uspješne karijere, brojnih nagrada i priznanja Ljubica Vukčević sa ponosom nosi titulu jednog od najpriznatijih stručnjaka u svijetu ljepote u Crnoj Gori. Ljubica vjeruje da samo konstantan rad na sebi i usavršavanje donose uspjeh. Porodica je njena sigurna luka i temelj svega.

Ovo je doba godine kada koža lica trpi veliki stres i zbog hladnoće i zbog lošijih životnih navika, prvenstveno praznične trpeze. Šta bi bila Vaša preporuka kako povratiti i održati zdrav i blistav izgled lica?
– Vitamini i minerali imaju važnu ulogu u održavanju vitalnosti kože tokom zime. Njegovanu ženu uvijek ističe prvenstveno njegovan i blistav ten. Stručnjaci kažu da je koža ogledalo čitavog organizma. Antioksidansi iz voća i povrća uticaće na jačanje imunog sistema i učiniti ten vedrim i rumenim, tako da je u ovim zimskim danima neophodno i iznutra očistiti i nahraniti tijelo, a samim tim i kožu.
Koji su tretmani najdjelotvorniji za postizanje takvih rezultata?
– Jedino čista i njegovana koža lice čini svježim, u tome pomaže prvenstveno higijenski tretman lica, koji preporučujem svim klijentima. Osim tog, u salonu imamo širok spektar tretmana, kao što su derma pen i hemijski pilinzi – mesoestetic, koji na koži u zimskom periodu daju dobre rezultate i samim tim uklanjaju razne nepravilnosti na koži kao što su fleke, pjege, ožiljci od akni… Takođe, postiže se duboka hidratacija kože. To je idealno vrijeme da se posvetimo koži, regenerišemo je i sredimo. Od aktuelnih tretmana takođe izdvajam tretman Jessner, hemijski piling namijenjen regeneraciji, hidrataciji i ujednačavanju tena. Nazivaju ga još i “holivudski sjaj “
Sve više žena se odlučuje za trajnu šminku, šta ih opredjeljuje na takvu odluku?
– Kada je u pitanju trend trajne šminke kod nas, moram pohvaliti naše sugrađanke da su dobro obaviještene i vrlo često se odlučuju da obrve, usne i oči uljepšaju na taj način. U svom salonu ih uvijek savjetujem da je “manje više” kada je trajna šminka u pitanju, jer nam ona služi da izgledamo lijepo i njegovano, a ne napadno i loše. To se vrlo lako može postići ako pretjeramo i eksperimentišemo jer takve tretmane nije lako otkloniti sa kože, mada u posljednje vrijeme postoje i laseri za uklanjanje tetovaža za sve klijentkinje koje žele ukloniti stari permanent.
Ono po čemu ste najpoznatiji su obrve, šta je sada najaktuelnije od tretmana koje možemo pronaći u Vašem salonu?
– Već unazad godinama se uspješno bavim microblading metodom iscrtavanja obrva, i mogu reći da su uz taj tretman tražene i puder obrve (micropigmentacija obrva) i sjenčenje usana. Svakom klijentu posebno pristupam jer nije svaka koža ista, kao ni sam klijent i njihove želje. Kroz razgovor sa klijentima dođem do najboljeg rješenja kakav će biti izgled njihovih obrva, jer smatram da su ukras ženskog lica. I srećna sam što mnoge Crnogorke, pa da ne budem skromna, i Beograđanke, krase baš moje obrve.
Godina za nama bila je po svemu drugačija, kako ste u sferi poslovanja uspjevali da se izborite s izazovima koje je izazvala pandemija?
– Godina iza nas je donijela puno promjena, kako u poslovnom i ekonomskom smislu, tako i u načinu života. Poteškoće su u nabavci materijala, ali se i to polako reguliše i vraća u normalu. S obzirom na to da žene u Crnoj Gori jako vode računa o sebi, osjetilo se jeste i u našem poslu, ali moje klijentkinje se nijesu odrekle uljepšavanja.
Uspješni ste u mnogim oblastima kozmetologije i make upa. Poznati ste po tome što ulažete u svoju edukaciju, da li planirate u budućnosti da još neko polje iz svijeta ljepote uvrstite u radnu biografiju?
– Moja poslovna karijera traje više od dvadeset godina, a u salonu sam bukvalno od malih nogu uz svog tatu, na koga sam ponosna jer je izgradio imperiju i podigao zanat na jedan viši nivo u Crnoj Gori. Tako da sam naučila da i u teškim momentima, a bilo ih je, treba ići samo naprijed i ne gubiti nadu. Treba ulagati u svoje znanje i baviti se lijepim i humanim stvarima. Posvetiti se svakodnevnom usavršavanju i unapređivanju svog umijeća.
Da bi danas opstali u većini profesionalnih sfera, morate imate jasno postavljane biznis ciljeve i strategije. Na čemu temeljite Vašu politiku poslovanja?
– Moja strategija i biznis plan se zasnivaju na svakodnevnom usavršavanju. Do skoro sam bila i profesor u medicinskoj školi, smjer kozmetičar. Unazad dvije godine sam radila na izradi plana i programa pri centru za stručno obrazovanje. Iza mene je puno revija, naslovnih strana, editorijala, reklamnih kampanja, čak i rad na jednom filmu. Zatim, takmičenja u body artu. Osvojila sam treće mjesto u Evropi kad je u pitanju make up, a u Čikagu sam bila deveta u svijetu u body artu. Iza mene je ogromna biografija i mnogi me kritikuju da sam previše skromna. Iza svega ovoga stoje veliki rad i odricanje.
Pored svega toga Vi ste i ponosna majka. Imate već odrasle sinove koji su Vam i podrška, a na neki način i kolege.
– Moja djeca su snaga koja me pokreće. Vrlo mlada sam postala majka, tako da sam im uvijek bila oslonac i podrška. Nikad im nisam nametala čime bi trebalo da se bave. Izuzetno sam ponosna što je moj stariji sin Luka krenuo stopama porodičnog biznisa, i time postao i moj kolega, i uspješan je u svom poslu. Mlađi sin Lazar se, ipak, za sada opredijelio za sport. Veoma sam ponosna jer su izrasli u dobre ljude.
Jedini se u porodici niste odlučili za frizerski zanat, da li ste pokušali ili ste uvijek njegovali naklonost prema profesiji kojom se bavite? Koliko ipak učite jedni od drugih i jedni drugima ste podrška?
– Kao što sam već napomenula, meni ni frizerski zanat nije nepoznat. Kao vrlo mala djevojčica sam krenula sa praksom kod tate u salonu. I jako sam ponosna na to kako su moj otac i majka postavili temelje i usmjerili sve četvoro djece. Jedni drugima smo podrška i oslonac za sve što radimo u životu. Oni su moja sigurna luka. Za mene porodica je temelj svega.

Gracija 188, januar 2021.

Možda vam se dopada

Komentari

učitavam...