spot_img

LJUBICA VUKČEVIĆ: Raj na zemlji

spot_img

Boravak na Zanzibaru je više od odmora, to je avantura, istraživanje novih ukusa i mirisa, a zanimljiva istorija čini izmiještanje u neko drugo vrijeme, ali i klimu. To je i upoznavanje novog mentaliteta i načina života. Sve to zaista jeste putovanje na Zanzibar. Čudesna destinacija. Posebno zanimljiv je bio odlazak na Prison Island, ostrvo koje je nekada služilo kao zatvor, a sada je dom za džinovske kornjače, donijete sa Sejšela, koje su se uspješno prilagodile. Mogu da se hrane i maze, a osjećaj je kao da dodirujete dinosaurusa. Pošto sam obožavalac vode i morskog svijeta, jedva sam čekala odlazak na kupanje sa delfinima. Izlet počinje veoma rano, vozi se do sela Kizimkazi na jugu ostrva, gdje se dijeli u grupice po četiri, pet osoba i ulazi se u čamce. Ide se okeanom baš do rta i daleko na pučinu, gdje se zna da prolaze jata delfina. Ko se boji dubine i akcije, nije za ovu avanturu. Kada se ugledaju delfini, približava im se čamcem i zatim skače u vodu. Brzo, ludo, malo neočekivano i potpuno fenomenalno. Imali smo par bliskih susreta, kada sam skakala bukvalno pored njih i ronila dok se ne izgube u daljini. Ovo nisu pitomi, dresirani delfini, ovi delfini slobodno plivaju Indijskom okeanom u vodama oko Zanzibara.

Život plemena

Na plaži uvijek ima lokalaca koji nude svoje usluge, zapitkuju, javljaju se i svi su veoma ljubazni. Žene možete vidjeti da sakupljaju na obali ono što okean ostavi iza sebe, često sa korpama na glavama, i ne zanimaju ih turisti. Masai su najzanimljiviji i najljubazniji. To je pleme koje živi u divljim predjelima Tanzanije i Kenije. Živopisno su obučeni, u crvene i narandžaste draperije, sa štapom u ruci. Posao im je da prodaju svoje đinđuve turistima, šetaju, često i u grupi, i nude i postavljaju svoju robu po plaži, uvijek smijući se i komunicirajući na engleskom jeziku. Svjedočanstvo o bogatoj istoriji ostrva sačuvano je i danas, u glavnom i jedinom gradu koji postoji na ovom ostrvu, u Stoun Taunu. Ovaj grad se veoma malo promijenio u posljednjih dvije stotine godina i predstavlja kulturni centar Zanzibara. Bezbroj isprepletenih, uskih ulica, pijaca na kojima je uvijek metež, bezbroj džamija i velikih arapskih kuća sa raskošnim drvenim vratima, samo stvaraju prvi utisak. Što ga više upoznajete, otkrivaju vam se nova saznanja i iskustva. To je i grad u kojem je rođen čuveni Fredi Merkjuri, frontmen grupe Queen. Dan stanovnika ostrva počinje izlaskom sunca i završava se njegovim zalaskom. Grupisani su u sela koja spajaju zemljani putevi. Automobila, osim u Stoun Taunu, nema. Ponegdje se koristi bicikl ili “dala-dala”, vrsta otvorenog kamioneta koji odvozi ljude u grad.
Zanzibar je bilo nevjerovatno iskustvo, sa svim tim fantastičnim pejzažima, nestvarnom prirodom, prelijepim plažama. Destinacija koja se dugo pamti i priželjkuje za ponovni susret.

Gracija br. 146

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO