Lu Dedić se odlučila za muzičku karijeru po uzoru na svoju slavnu porodicu

spot_img

Porodica Dedić-Novak dobila je službeno još jednu muzičarku. Talentovana i mlada Lu Dedić, kćer najznačajnijeg hrvatskog jazz pijaniste Matije Dedića, prvo je oduševila interpretacijom pjesme Zadnji sati ljeta, autora Tvrtka Hreleca i Kristijana Beluhana objavljenom na Matijinom posljednjem albumu Ladies, a sada se odlučila predstaviti s pjesmom Prava stvar. Iako se prije dvije godine nije htjela medijski eksponirati i na nagovor oca je snimila pjesmu te mu tako ispunila želju, očito je muzika i u njenom slučaju imala zarazni utjecaj, a kako i ne bi kad je cijeli život okružena muzičkim legendama.

Za razliku od Arsena Dedića, čiji diskografski i autorski opus premašuje jedan muzički žanr, dive Gabi Novak koja je ostavila traga u zabavnoj muzici, jazzu i kajkavskoj popevki, Matiji koji je pomaknuo granice jazz izvedbi, Lu Dedić odabrala je pop stil. Producent i autor pjesme Prava stvar je Silvio Pasarić u čijem je Sipa studiju Lu snimila novu pjesmu.

“Pjesma je nastala neplanirano i nije rezultat posebne odluke. Silvio i ja sarađujemo već dugo, snimala sam kod njega i kad sam bila dijete, oduvijek se odlično slažemo profesionalno i privatno pa mi je ugodno raditi s njim. Pjesma nije produkt odluke kao ‘ajmo snimiti za objavu’, jednostavno – radili smo što volimo i svidio nam se rezultat, a nakon ponude diskografska kuća Croatia Records ju je odlučila objaviti. Interes za muziku mi je vrlo širok i ne mogu odrediti kojem sam žanru najviše sklona. U aspektu muzike um mi je uvijek maksimalno otvoren. Svakodnevno istražujem muziku različitih žanrova i iz različitih razdoblja i uživam u tome, objasnila je Lu.

Lu je oduševila prisutne i live izvođenjem pjesme Zadnji sati ljeta na Matijinom autorskom koncertu u ZKM-u prije nekoliko mjeseci. Sjedeći na stolici uz oca i uz njegovu sigurnu klavirsku pratnju, ova interpretacija bila je najemotivniji dio večeri sjajnog koncerta kojim je Matija Dedić obilježio 25 godina postojanja svog trija te 50 godina života.

Bio sam tužan što Lu nije nakon osnovne muzičke škole upisala srednju. Puno ljudi mi je govorilo da se ne brinem i da će se Lu vratiti muzici jednog dana. To se upravo i dogodilo tako da sam sada neopisivo srećan i ponosan. Na moju podršku i savjete uvijek može računati, rekao je Matija Dedić.

Foto: Filip Kovačević

 

Možda vas zanima

NEDAVNO OBJAVLJENO