spot_img

Mačke sjajno prepoznaju gorku hranu

spot_img

Mačke imaju najmanje sedam receptora za gorki ukus. No, iako se prije mislilo kako je osjećaj za gorko povezan sa žvakanjem otrovne flore, čini se da kod mačaka nema povezanosti između broja receptora za gorko i sklonosti prema jedenju biljaka. To stavlja ozbiljan upitnik na hipotezu da se osjećaj za gorko razvio kako bi životinje lakše izbjegle otrovne tvari u prirodi.

Naučnici još uvijek pretpostavljaju kako su se receptori za razne ukuse razvili kako bi životinje lakše znale što se isplati jesti, a šta ne, kao i što bi moglo biti štetno. Novo istraživanje napravljeno u Centru Monell otkrilo je da mačke imaju najmanje sedam receptora za gorke ukuse.

No, kako ne postoji veza između toga koliko koja mačja vrsta jede biljke i njihovog broja receptora za gorko, čini se kako postoji neki drugi razlog za razvijen osjećaj ukusa. Naučnici su pronašli moguću vezu između receptora za gorko i bakterija koje uzrokuju dišne bolesti, te još nekih drugih otrovnih tvari koje se luče u tijelu.

Mačke su mesožderi, pa stoga nije čudno da su izgubile osjećaj za slatko jer ne dobijaju kalorije iz šećera. To je dodatno potvrđeno činjenicom da i drugi mesožderi poput hijena i morski lavovi takođe nemaju osjećaj za slatko.

Naučnike je taj razvijeni osjećaj za gorko kod mačaka zapravo iznenadio s obzirom na to da im ne treba. No, receptori za gorko nisu isti kao oni za slatko. Postoji svega dva različita receptora za slatko dok postoji cijeli niz receptora za gorko.

-

Psi imaju 15 receptora za gorko, afrički tvorovi imaju 14, divovske pande 16, a polarni medvjedi 13. Iako im je prehrana vrlo različita, broj receptora za gorko kod životinja nije značajno različit. Valja napomenuti kako su sve životinje na ovoj kratkoj listi originalno bile mesožderi, no s vremenom su postale svejedi ili isključivi biljojedi.

Osjećaj za gorko možda je ostao prisutan kod mesoždera zbog mogućeg unosa otrovnih tvari u tijelo higijenskim navikama (lizanjem svog i tuđeg krzna), te raznih otrova koji nisu iz biljnog, već životinjskog svijeta.

Najbolji rezultat ovog istraživanja ponajviše je to što će industrija mačje hrane nakon novih saznanja moći napraviti još ukusnije obroke za ljubimce.

tportal.hr

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO