spot_img

Magnezijum i menopauza

Može li ovaj važan mineral da zaštiti zdravlje i olakša simptome?

spot_img

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala. Glavna mu je uloga aktivacija brojnih enzima uključenih u stvaranje energije u tijelu, a posebno je važan njegov uticaj na rad srca, kontrakciju mišića i zdravlje nervnog sistema. magnezijum takođe učestvuje u mineralizaciji kostiju te je neophodan za zdravlje i vitalnost organizma. Važno je spomenuti i kako bi on mogao i da ublaži simptome menopauze.
Menopauza je faza koja nastupa u životu žene oko 50. godine života, no može da se javi i godinama prije ili kasnije. Karakteriše je gubitak menstrualnog ciklusa uz ostale simptome, poput znojenja, poteškoća sa spavanjem, debljanjem i gubitkom koštane i mišićne mase. Naravno, tu su i promjene u hormonima, najviše estrogenu i progesteronu. Kako bi se zaštitilo zdravlje kostiju i mišića, važno je voditi računa o unosu minerala.

Magnezijum i zdravlje kostiju

Otprilike 60 % magnezijuma se pohranjuje u kostima i on igra važnu ulogu u sprečavanju razvoja osteoporoze koja se definiše slabom gustinom kostiju. Ona utiče na otprilike 20 % žena u menopauzi.
U menopauzi opada nivo estrogena, što utiče i na jačinu kostiju. Nedostatak magnezijuma u organizmu je povezan s osteoporozom jer on ima jak uticaj na to koliko će kosti biti jake i kako će se oporaviti nakon loma. Izgleda da manjak magnezijuma ima uticaja i na razvoj upalnih procesa, što će takođe oslabiti kosti.
Kvalitet sna Velik je broj žena, čak 60 %, koje u menopauzi imaju problema s nesanicom, a i često se tokom noći bude. Valunzi, znojenje, anksioznost i depresija su najčešći uzroci toga. Manjak sna je povezan s raznim stanjima vezanima za menopauzu, poput razdražljivosti, depresije, stresa i debljanja. Magnezijum bi mogao pomoći i u ovom slučaju tako što će regulisati unutrašnji sat i uticati na opuštanje mišića. Važno je napomenuti i da je nedostatak magnezijuma u organizmu povezan i s lošijom kvalitetom sna.
Jedna istraživanje je pratilo 46 starijih osoba koje su uzimale 500 mg magnezijuma (suplementa) te se zaključilo kako su lakše zaspali i nisu se budili tokom noći.

Depresija i anksioznost

U predmenopauzi i menopauzi depresija je skoro normalna pojava, pa iako je povezana s mnogim faktorima, uzimanje magnezijuma bi moglo olakšati simptome. Kako magnezijum igra ključnu ulogu u radu mozga, regulaciji raspoloženja i naše reakcije na stres, mogao bi i u ovom slučaju pomoći, a do danas su brojne studije dokazale kako je nedostatak magnezijuma povezan s depresijom, ali i anksioznim stanjima.

Štiti srce

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti kod žena nakon menopauze, pa iako to stanje ne uzrokuje bolesti srca, žene u toj dobi imaju veći rizik od razvoja povišenog krvnog pritiska, triglicerida, i “lošeg” holesterola zbog faktora kao što su smanjeni nivo estrogena, stresa, godina i nezdravih životnih navika. Dodajmo i kako je nedostatak magnezijuma, kroz istraživanja, povezan s lošim zdravljem srca. On pomaže radu srca, a namirnice bogate magnezijumom su jak izvor antioksidanta, zdravih masnoća, proteina i vlakana, što će srcu samo koristiti za nesmetan rad.
Ako znamo da je veći rizik za nedostatak magnezijuma u krvi povezan s menopauzom, važno je obratiti pažnju na prehranu i unos ovog važnog minerala. Neke od namirnica bogatih magnezijumom su: bademi, sjemenke susama, lana, bundeve i suncokreta, indijski oraščić, kikiriki, čokolada, avokado, banane, tofu, grašak, brokula, spanać i ovsena kaša.

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO