Majada Masarani: Obožavam svoj posao

Majada Masarani je postala poznato ime u kozmetologiji i van granica naše države, a čuvena Phi akademija ju je nominovala kao edukatora i mastera na prostorima Crne Gore i svuda u svijetu

spot_img

Razgovarala Svetlana Peruničić
Foto Vesela Mišković
Šminka Jelena Mandić
Frizura Beauty backstage

Duže od dvije decenije Majada Masarani se uspješno bavi pozivom kozmetičarke. Bogato iskustvo u toj oblasti započeto u Siriji, preko Saudijske Arabije, do Crne Gore, garancija je da ćete u salonu Siriana dobiti savremene i tretmane vrhunskog kvaliteta. Uz svakodnevni rad, Majada je puno uložila u usavršavanje i dodatno školovanje. Brojna su priznanja i nagrade koje je dobila. Uspješna i cijenjena kozmetičarka Master Phi akademije, potiče iz stare i ugledne sirijske porodice Masarani. Njene roditelje, medicinske radnike, životne okolnosti dovele su u Crnu Goru, odnosno Rožaje, gdje je Majada rođena. Pamte Rožaje njenog oca, poznatog pedijatra, i njenu majku, medicinsku sestru, čiji je uticaj bio presudan da Majada upiše školu za kozmetičare. U duši humanista i esteta, Majada je ostvarila djevojački san – da radi u svijetu ljepote i da pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Nemirna i turbulentna vremena i rat u Siriji doveli su Majadinu porodicu u Podgoricu. Danas su Majada i njen salon ljepote Siriana poznato i priznato ime u svijetu ljepote Podgorice, Crne Gore i regiona.
Majada ovih dana očekuje da i njen suprug Ismail, maksilofacijalni hirurg, nakon uspješnog završetka administrativnih postupaka, počne sa radom.

Zašto ste se i kada opredijelili da budete kozmetičarka? Da li je na odluku imalo uticaja to što su Vam roditelji bili zdravstveni radnici, otac poznati pedijatar, a majka medicinska sestra?
– Još od malih nogu me zanimalo sve što se tiče kozmetike. Kreme, maske, šminka, ulja, masaže… Znala sam da poređam drugarice i da ih šminkam i uljepšavam, a zatim im odradim i stajling oblačeći ih u haljinice, svilene marame, nakit i ogrlice. Sjećam se da je uvijek poslije toga bilo nereda, polomljene šminke, polomljenih štikli, pokidanog nakita, naravno, sve majkino. U drugom razredu gimnazije sam odlučila da se preusmjerim na kozmetički smjer. Majka me je hrabrila i konstantno ubjeđivala u ispravnost moje odluke. S obzirom na to da je bila medicinska sestra, nije željela da pođem njenim putem, već da izaberem lakši, unosniji i prefinjeniji posao. Tako je i bilo.
Kada treba početi sa posjetama kozmetičaru?
– To je lična i individualna odluka. Sve zavisi od genetike, tipa i ličnosti djevojčice, djevojke ili žene. Onog trena kad istinski osjeća da je za problem ili želju za estetskom promjenom neophodno da dobije koristan savjet i kvalitetan tretman. U našem salonu imamo klijentice od 11 do 81 godinu. To ne znači da sve djevojčice moraju da počnu sa 11 godina da posjećuju kozmetičke salone, neke zbog genetike i hormonskih promjena imaju predispoziciju za ranijim tretmanima. Zato je veoma bitno vaspitanje, a zatim svijest i stav roditelja.

“Dolazak u novu zemlju mi je dao zreliji i mudriji pogled na svijet i prihvatanje svih mogućih tradicija, kultura i religija podjednako”

Koliko često žena treba da ide kod kozmetičara?
– I to je individualno. Postoji tip žena koje više njeguju lice i stavljaju fokus na kožu lica. Tada je posjeta kozmetičaru od mjesec dana do četiri puta u godini, zavisno od dobi i tipa kože. Postoji drugi tip žena kojima je fokus tijelo, lice i nokti, tada su posjete kozmetičaru dva do tri puta mjesečno. Ne smijemo zaboraviti da ima žena koje su u teškoj finansijskoj situaciji, zdravstvenim problemima i nemaju sredstava i vremena za sebe. Želim da podsjetim da u našem salonu uvijek nudimo humanitarni program Pay with smile – Platite osmjehom svim onkološkim pacijentima, klijenticama i klijentima sa simptomima alopecije i samohranim majkama.
Šta je po Vašem mišljenju potrebno ženi da izgleda lijepo i njegovano? 
– Poći ću od unutrašnje ljepote, a to je prvenstveno da je srećna i voljena. Sreća i ljubav sijaju i daju svima nama bljesak i otisak magičnosti. Dajem poseban naglasak čistoći i higijeni, kako duše tako i tijela. I nakon svega toga dolaze naši tretmani da dopune ljepotu i sofisticiranost.
Poslom kozmetičara ste počeli da se bavite veoma mladi, u Siriji, rodnoj zemlji Vašeg oca, u koju ste otišli 90-ih godina prošlog vijeka. Kako ste doživjeli dolazak u zemlju sa potpuno drugačijom kulturom i tradicijom od Crne Gore?
– Slagaću ako kažem da nije bilo vrlo teško i neobično, posebno prve tri godine. Klima, jezik, kulturne navike… Sirija je jedna od najstarijih zemalja na svijetu i naseljena je u kontinentu. Njen nastanak doseže u daleku prošlost, čak 6.000 godina p.n.e, pa možete zamisliti toliku raznolikost i dimenzije njene svakodnevice i ljudi koji tamo žive. Dolazak u novu zemlju mi je dao zreliji i mudriji pogled na svijet i prihvatanje svih mogućih tradicija, kultura i religija podjednako, kao cjelokupni karakter ljudskog roda. Sve sam to prihvatala sa ljubavlju, poštovanjem i entuzijazmom zbog mog voljenog oca i njegove ljubavi i nostalgije za svojom zemljom i familijom.

“Ponosna sam kad osjetim da sam stekla povjerenje i kada vidim klijenticu srećnu i zadovoljnu rezultatima”

Završili ste u Sorisa institut u Libanu. Kakva je to škola i šta nudi?  
– Sorisa® Beauty Solutions Institut je franšiza i pripada grupi INDIBA, S.A, Španskom institutu estetike i ljepote, koji su ujedno i proizvođači i međunarodni distributeri na tržištu medicinske opreme i kozmetike za podmlađivanje, remodeliranje tijela, foto-epilaciju, spa i press terapiju, kao i za druge oblasti. Sorisa® Beauty Solutions Institut osnovan je u Barseloni 1973. godine i trenutno posluje u više od 65 zemalja. U Libanu je bio njihov glavni Institut za edukovanje i usavršavanje kozmetičara na Srednjem istoku i regiji arapskih zemalja. Glavni ciljevi Sorisa® edukacija i program školovanja je biti lider u najsavremenijoj tehnologiji i ponudi proizvoda najvišeg kvaliteta, kao i najefikasnjih tretmana, i uvoziti i distribuirati materijale i opremu za tretmane lica, tijela i depilacije na cijelom Bliskom istoku i svijetu.
U Siriji ste imali salon uz kliniku svog supruga koji je maksilofacijalni hirurg. Ipak, morali ste, opet zbog rata, da se vratite u Crnu Goru. Da li ste ponovo morali da krenete od nule?
– Mogu reći da je to bilo ispod nule. Potrebno je bilo mnogo ljubavi i snage da počnem iznova. Sama sa troje male djece, jer je suprug u tom periodu bio u Saudijskoj Arabiji, i novim početkom. Novi grad, sredina, adaptacija. Kada pogledam unazad, shvatam da tada uopšte nijesam bila svjesna tog izazova i ozbiljnosti i težine te odluke. Zahvalna sam Bogu na jakoj volji i vjeri u dobro. I da sve što se dešava bude za naše najviše dobro i sa razlogom da nas ojača, oplemeni i nauči vrijednostima i iskustvima kroz koje moramo proći.
S obzirom na to da ste živjeli i u Saudijskoj Arabiji, možete li nam reći koliko tamošnje žene posvećuju pažnju njezi, a koliko u Siriji i Crnoj Gori?
– U Saudijskoj Arabiji i Siriji žene žive i dišu da budu njegovane, lijepe i privlačne. Jednim dijelom su takve zbog genetike i samog podneblja, a drugim zbog toga što žive u društvu gdje vlada vrsta poligamije zvana poliginija. Poliginija predstavlja bračnu zajednicu unutar koje je muškarcu dozvoljeno da ima četiri zakonite žene. Samim tim, tamošnje žene u podsvijesti imaju to da mogu imati novu suparnicu. U Crnoj Gori su se žene izborile, u najvećoj mjeri, za svoj status. Obrazovane i emancipovane u svakom pogledu, prednjače fizičkom i duhovnom ljepotom u odnosu na žene u regionu. Najbitnije je da znaju šta hoće i da gaje taj svoj mediteranski šarm i harizmu i jako sam srećna i ponosna što živim i radim okružena takvim osobama.
Kruna Vašeg dosadašnjeg rada je edukacija na Phi akademiji, kod čuvenog Branka Babića. Šta je ta podrazumijevala, s obzirom na to da ta Akademija ima više vrsta obuka?
– Kozmetologija i njen smjer su osnovne studije svakog kozmetičara gdje se uči o klasičnoj kozmetologiji i njenim tretmanima, a Phi akademija se bavi beauty vještinama. Na njenom čelu je Branko Babić, moj mentor i master koji je svjetski simbol za estetiku, inovaciju i edukaciju u oblasti beauty tehnika i vještina dostupnih svim kozmetičarima i artistima koji su zaljubljenici ljepote i estetike. Suština Phi akademije je što tretmane dizajnira upotrebom zlatnog presjeka. Zlatni presjek predstavlja proporciju koja već postoji u dizajnu svih živih formi na planeti. Proporcija je odnos dvije veličine ili dužine, a u ovom slučaju to je 1:1,618. Ovu proporciju još nazivaju i Božijom, a objekti i forme koje je sadrže se percipiraju kao skladno i lijepo. U matematici i umjetnosti broj 1,618 se označava grčkim slovom PHI, te je po tome i Akademija dobila naziv. Klijenti širom svijeta biraju Phi brend jer znaju da su svi koji poseduju PhiAcademy sertifikat prošli kroz tešku i stručnu obuku. Kvalitet rada i preciznost Phi tehnika prepoznatljivi su svuda u svijetu, što nama značajno olakšava da dođemo do klijenata kojima je kvalitet tretmana važniji od cijene. Akademija kreira najuspješnije artiste. Od najuspješnijih artista stvaraju svjetski poznate mastere koji se bave posebnim vještinama microblading tehnike iscrtavanja obrva, trajne i polutrajne šminke, neinvazivnim tretmanima podmlađivanja kože. Tako da sam imala sreću da, nakon četiri godine konstantnog rada i fenomenalnih rezultata, Phi akademija to prepozna i nominuje me kao edukatora i mastera na prostorima Crne Gore i svuda u svijetu, s obzirom na to da je Akademija zastupljena u 156 zemalja.

“Čini me srećnom značajan broj sertifikata, priznanja i nagrada koje sam dobila u dosadašnjem radu. Nagrada Udruženja preduzetnica Crne Gore za uspješan start up biznis 2017. je dokaz da neko prati i vrednuje moj rad”

-

Koje tretmane nudite u svom salonu? 
– Nudimo iscrtavanje najprirodnijih obrva microblading metodom (Phibrows tehnika), zatim puder obrve, trajnu šminku, usne i eyeliner. Potom, njegu lica Philings metodom, higijenske tretmane, hydrafacial, dubinsko čišćenje lica, hemijske pilinge, carbon peeling microneedling (mikroiglice), plasma pen, tretmane protiv bora, strija, ožiljaka, fleka, pjega, papiloma, milija, nehirurško podizanje kapaka, trajnu epilaciju diodnim laserom, lasersko uklanjanje tetovaža, kavitaciju, RF tretmane, depilacije, njegu ruku i stopala, masaže.
Da li imate tretmane koje ostali saloni u Crnoj Gori nemaju?  
– Naš salon je prepoznatljiv po veoma prirodnom, neprimjetnom iscrtavanju obrva, zbog čega nam u velikom broju dolaze klijentice iz drugih gradova Crne Gore i regiona. Takođe smo prepoznatljivi po neinvazivnim savršenim rezultatima antiage tretmana i aknoznih koža. Rezultati trajne epilacije su potpuno trajni i savršeni, sa bezbroj zadovoljnih klijentica. Radimo indijsku metodu oblikovanja obrva svilenim koncem i depilaciju svilenim koncem, magic touch maderoterapiju lica medom i sokom od pomorandže i, naravno, masaže bambusom.
Odakle Vam dolaze klijenti? Šta najčešće traže? 
– U Crnoj Gori, a posebno u Podgorici, velika je konkurencija u ovoj oblasti. Zadovoljna sam i mislim da sam uspjela da nađem svoje mjesto, stekla reputaciju i značajan broj klijentele. Moje klijentice dolaze iz različitih starosnih i socijalnih struktura, od tinejdžerki do starijih dama i diplomatskog kora, a posebno ističem činjenicu da sve više imam klijentica iz regiona – BiH, Srbije, Albanije i sa Kosova i, naravno, iz dijaspore.
Koristite najbolje preparate, svjetskih renomiranih kompanija…
– Naravno, a prvenstveno su to produkti, aparati, preparati, kokteli, kreme, maske i pigmenti Phibrows brenda, čiji sam distributer.
Za start up biznis 2017. ste dobili nagradu. Čini se da ste, uprkos svim problemima, brzo uspjeli da se vratite u preduzetničke vode. 
– Čini me srećnom značajan broj sertifikata, priznanja i nagrada koje sam dobila u dosadašnjem radu. Nagrada Udruženja preduzetnica Crne Gore za uspješan start up biznis 2017. je dokaz da neko prati i vrednuje moj rad, što je motiv više za nova i bolja ostvarenja, dostignuća i priznanja.
Šta savjetujete ženama koje nijesu u mogućnosti da plate usluge kozmetičara? Šta je potrebno za najosnovniju njegu kože?
– Svaka žena treba da vodi računa o izgledu u skladu sa svojim mogućnostima. Dovoljno je da vodi računa o ličnoj higijeni, da je uredna i da zna neke ključne činjenice o koži. Voda je izvor života. Bez vode nema života. Isto je i sa kožom. I ptice na grani znaju da je prvi i osnovni uslov da koža bude zdrava i njegovana da bude dobro hidrirana. Unositi dovoljno vode i tečnosti u organizam. Zatim, postoje veoma jeftine hidratantne kreme od 2-3 eura za njegu lica i prevenciju i liječenje suve kože. Krema takođe služi kao pomoć u poboljšanju tonusa i teksture kože. Hidratantne kreme na bazi glicerina koje sadrže humektante koji djeluju kao barijera za zadržavanje vlage u koži, su takođe preporuka. Najbolji hidrirajući sastojci za masnu kožu lica su ulje konoplje, ulje jojobe, pčelinji vosak.
Na šta ste najviše ponosni kad je u pitanju posao? 
– Obožavam svoj posao i njegovu važnost u životima mojih klijentica i klijenata, osjećam se zadovoljno i uživam u ljepoti i rezultatima. Ponosna sam kad osjetim da sam stekla povjerenje, kada vidim klijenticu srećnu i zadovoljnu rezultatima. Njihova zahvalnost je neprocjenjiva, kao i finalni rezultati u koje smo ulagali obostrano maksimalan trud i vijeme. Kada riješimo estetski problem koji je pritiskao klijenticu godinama, kada se javi srećna i radosna da je slobodna, da može bez ikakve bojazni da živi i da se kreće u društvu, tada sam i ja ispunjena, srećna i ponosna.


Zanimljivo je da i danas imate klijentice iz Sirije, koje silom prilika žive širom svijeta. Kako to funkcioniše? 
– Imam poseban i prisan odnos sa klijenticama, i Sirijkama i Crnogorkama. Naši odnosi prevazilaze odnos klijent-kozmetičar i prerastaju u jedan fini, tolerantan, prijateljski i ljudski odnos i komunikaciju. Sa mojim dragim Sirijkama to trenutno funkcioniše online ili video-pozivima za savjet i uputstva za njegu, i kod kojih kolega ih mogu uputiti zavisno od zemlje u kojoj žive. To je prirodno, da tražite ono što vam je poznato i u šta ste sigurni da će ispuniti vaša očekivanja.
Kako koristite slobodno vrijeme?
– Malo je slobodnog vremena, a i to što imam provedem najvećim dijelom sa porodicom. Volim prirodu, a Crna Gora je neiscrpan izvor prirodnih ljepota, tako da sa porodicom svako malo otkrijem neki novi biser.
Kako usklađujete obaveze, s obzirom na to da je Suhejla gimnazijalka, Maria i Ejman osnovci? 
– Nije lako uskladiti sve obaveze koje imam u odgoju i vaspitanju troje djece sa obavezama na poslu. Postoji milion detalja i pojedinosti svakodnevice u kući, salonu i firmi. Zadovoljna sam, i na jednom i na drugom planu. Moja djeca su odlični đaci i izrastaju u vrijedne članove našeg društva.

Gracija 204

Možda vas zanima

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU

NEDAVNO OBJAVLJENO